Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Ποιότητα νερού στο Δήμο Ακτίου Βόνιτσας. Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ακτίου Βόνιτσας.


      Επερώτηση που θα συζητηθεί στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στην Πάλαιρο στις 24/07/2022, η Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου Βόνιτσας θέτει θέμα για Λήψη άμεσων μέτρων για την διασφάλιση της ποιότητας και της επάρκειας του νερού για τους κατοίκους της περιοχής της ΔΕ ΠΑΛΑΙΡΟΥ.

 Η παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ακτίου Βόνιτσας αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στα δίκτυα της ΔΕ ΠΑΛΑΙΡΟΥ (Παλαίρου, Πογωνιάς και Στενού) στο δήμο Ακτίου-Βόνιτσας.

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ




Θέμα: Λήψη άμεσων μέτρων για την διασφάλιση της ποιότητας και της επάρκειας του νερού για τους κατοίκους της περιοχής της ΔΕ ΠΑΛΑΙΡΟΥ (Παλαίρου, Πογωνιας και Στενού).


Η Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου Βόνιτσας αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στα δίκτυα της ΔΕ ΠΑΛΑΙΡΟΥ (Παλαίρου, Πογωνιας και Στενού) όπου λειτουργούν:


ΠΑΛΑΙΡΟΣ : Τέσσερις δεξαμενές:

α) Θέση ΜΑΝΤΑΝΙΑ 200 m3 -1ΘΑΛΑΜΟ
β) Θέση ΨΥΧΟΓΙΟΥ 400 m3 - 4ΘΑΛΑΜΟΙ
γ) Δεξαμενή 350μ3 - 2θαλαμη
δ) δεξαμενή 500μ3 - 2θαλαμη
Ο τρόπος πλήρωσης γίνεται με δύο γεωτρήσεις:
α) Θέση ΧΩΛΙΑΝΗ
β) Θέση ΡΟΥΝΕΣ


ΠΟΓΩΝΙΑ : Μία (1) δεξαμενή 80Μ3 Τροφοδοτείται από γεώτρηση Στενού βάθους 60 μέτρων και καινούργια γεώτρηση δίπλα στην προηγούμενη βάθος 90 μ.


ΣΤΕΝΟ : Μία (1) δεξαμενή 50Μ3 Τροφοδοτείται από γεώτρηση βάθους 60 μέτρα Στενού και καινούργια γεώτρηση δίπλα στην προηγούμενη βάθος 90 μ


και με βάση δειγματοληπτικούς έλεγχους της ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ της ΠΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ και με τα από 23/11/2021 και 30/11/2021 έγγραφα της παραπάνω υπηρεσίας, στα ανωτέρω δίκτυα ύδρευσης διαπιστώθηκε ελλιπής ή μη απολύμανση του νερού των δικτύων (μη επαρκές υπολειμματικό χλώριο, με αποτέλεσμα την απόκλιση μικροβιακών δεικτών στα δείγματα από θεσμοθετημένα όρια, κατάσταση που θα είχε αποφευχθεί αν υπήρχε υπολειμματικό χλώριο.


Ειδικότερα για τις γεωτρήσεις του Στενού έχει επισημανθεί η αυξημένη επικινδυνότητα λόγω υπόγειου υδροφόρου, θέσης και κατασκευής, καθώς η διαχείριση αυτής είναι αυξημένης επικινδυνότητας και απαιτεί συνεχή παρακολούθηση μικροβιακών δεικτών, αυξημένη, συνεχή και επισταμένη παρακολούθηση υπολειμματικού χλωρίου και συνεχή άντληση του ύδατος αυτής.


Σημειώνεται επίσης, σύμφωνα με τα αναφερόμενα της ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ της ΠΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ οτι δεν προκύπτει οργανωμένο εσωτερικό σύστημα παρακολούθησης των δικτύων υδροδότησης από την Δημοτική Αρχή Ακτίου Βόνιτσας, δεν υποβλήθηκε ανάλυση επικινδυνότητας στα δίκτυα ούτε υπάρχει ικανά οργανωμένος και στελεχωμένος φορέας για την ασφάλεια του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.


Με βάση λοιπόν τα παραπάνω και με το δεδομένο, ότι η υδροδότηση της Πογωνιας και του Στενού γίνεται με νερό που αναμιγνύεται με νερό των γεωτρήσεων, το οποίο δεν είναι πόσιμο και αλλοιώνει την ποιότητα, είναι αναγκαίο να παρθούν άμεσα μέτρα  και μέσα από ολοκληρωμένη μελέτη, να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμες πηγές της ΚΟΡΠΗΣ, με σωστή μάστευση και ασφαλές δίκτυο μεταφοράς νερού στα παραπάνω χωριά, στη κατεύθυνση άμεσης απεμπλοκής από τις γεωτρήσεις και την οριστική κατάργησή τους.


Η συνήθης τακτική της Δημοτικής Αρχής Ακτίου Βόνιτσας στα παραπάνω και της συσχέτισης των προβλημάτων της έλλειψης του νερού με τα "ακραία καιρικά φαινόμενα" που επικαλούνται κάθε φορά για να “ρίχνουν” το ακατάλληλο νερό των γεωτρήσεων του Στενου στο δίκτυο υδροδότησης της Πογωνιας, εναρμονίζεται πλήρως με την προσπάθεια που ξετυλίγεται από επιτελεία της κυβέρνησης και της ΕΕ να μας πείσουν ότι είναι φυσικό φαινόμενο η λειψυδρία, όπως και οι πυρκαγιές που προκάλεσαν τόσες καταστροφές και οι πλημμύρες. Προσπαθούν όλοι τους να κρύψουν την αλήθεια: ότι η προστασία του λαού, οι καλλιέργειες των βιοπαλαιστών αγροτών και το δικαίωμα σε πόσιμο, ποιοτικό και φθηνό νερό δεν είναι στις προτεραιότητές τους! Προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες που έχουν και τη γύμνια των πολιτικών τους που αφήνουν το λαό και το βιός του ανοχύρωτο απέναντι σε οποιαδήποτε καιρικό φαινόμενο, λες και δεν υπάρχει εν έτη 2022 η τεχνολογία για να εξασφαλίσουμε άφθονο νερό για την περιοχή! Είναι κοροϊδία να μας λένε ότι δεν υπάρχει νερό, όταν μεγαθήρια των εμφιαλωτηρίων επενδύουν στην περιοχή και δεν γνωρίζουμε καν τι ποσότητες αντλούν και ετοιμάζονται να κάνουν και νέες γεωτρήσεις! Οι λύσεις που βρίσκουν περιορίζονται στο να κόβουν το πόσιμο νερό από λαϊκά νοικοκυριά


Επειδή το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αγανακτήσει από αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί καθώς αφορά την ποιότητα ζωής και την υγεία τους.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί , για:


Να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμες πηγές της ΚΟΡΠΗΣ, με σωστή υδρομάστευση και ασφαλές δίκτυο μεταφοράς και να εξασφαλιστεί η υδροδότηση με υγιεινό και φθηνό νερό για οικιακή χρήση των προαναφερόμενων περιοχών, με χρηματοδότηση και υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής από τον αρμόδιο κρατικό φορέα.



Να γίνονται συχνές και τακτικές δειγματοληψίες και αναλύσεις του νερού. Τα αποτελέσματά τους να κοινοποιούνται έγκαιρα και να δημοσιοποιούνται για την ενημέρωση των κατοίκων.



Τη χορήγηση, μέχρι την επίλυση του προβλήματος, δωρεάν εμφιαλωμένου νερού στους κατοίκους της περιοχής


Την πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού στις δημοτικές υπηρεσίες, με μόνιμη και σταθερή δουλειά ώστε να καλύπτονται με ποιότητα και πληρότητα οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και να εξασφαλίζεται ο συχνός έλεγχος της ποιότητας νερού, η κατασκευή, η επέκταση, η συντήρηση και η λειτουργία των υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών - εργολαβικών εταιρειών.



Νώντας Μωραΐτης,

Δημοτικός σύμβουλος, 

επικεφαλής της δημοτικής παράταξης 

«Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου Βόνιτσας»

2 σχόλια:

  1. Το νερό από τη γεώτρηση στο Στενό είναι όχι απλά ακατάλληλο προς πόση αλλά και επικίνδυνο. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και από τη ποιότητα του νερού στη γεώτρηση στη Χώλιανη που βρίσκεται κάτω από το ΧΥΤΑ.
    Βέβαια η Δημοτική Αρχή αντί να παραδεχτεί την αποτυχία της στη καθημερινότητα των πολιτών θα πετάει τη μπάλα στην εξέδρα. Θα μιλάει για κινδυνολογία για το τουρισμό κλπ.

    Μία Δημοτική Αρχή στον όγδοο συνεχή χρόνο της θητείας της , όταν δεν έχει εξασφαλίσει άφθονο και υγιεινό νερό στους Δημότες απλά ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ.

    Ερωτώ ευθέως το Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή.
    Στο Δήμο μας υπάρχει ο πλούτος του νερού στη Κορπή και στην ευρύτερη περιοχή στο Μοναστηράκι. Το Μυρτάρι από αυτή τη περιοχή δεν πήρε νερό;

    Το δίκτυο πήγε μέχρι τις Ρούνες δηλ λίγα χιλιόμετρα από τη παραπάνω περιοχή.

    Τι σας εμποδίζει να δώσετε οριστική λύση στο ΜΕΓΑ ΑΥΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ της περιοχής που είναι η αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη του τουρισμού;

    Μιλάτε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2022 για επέκταση του δικτύου ύδρευσης Πογωνιάς- Βαρκό- Πλαγιά- Περατιά .

    Νερό έχετε να τροφοδοτήσετε το δίκτυο αυτό;

    Κώστας Θ Τριαντακωνσταντής
    Μαθηματικός
    ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
    Οι πάντες γνωρίζουμε τι σας εμποδίζει να πάρει νερό η περιοχή Παλαίρου- Πογωνιάς- Στενού- Βαρκού από τη Κορπή και τη περιοχή στο Μοναστηράκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Μοναστηράκι γιατί δεν πίνει νερό από την κορπη και εσυ ζητάς να πάρει το στενό Μια σταγόνα νερό να φύγει θα γίνει στο Μοναστηράκι όπως έγινε με την λευκαδα πριν πολλά χρόνια. Μην ανάβεις φωτιές τριαντακωσταντη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο