Ξεκινά η αποκατάσταση στο Λεσίνι, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία αναφέρει για ανάδοχο και στη δεύτερη εργολαβία για την αποκατάσταση των ζημιών......
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Έτοιμα να ξεκινήσουν πριν το φθινόπωρο θα είναι τα έργα αποκατάστασης στην περιοχή του ΤΟΕΒ Λεσινίου, που επλήγη από τις έντονες βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου του 2021.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αναδείχθηκε ο οριστικός ανάδοχος (η «Εργοδυναμική Πατρών») για τη εργολαβία που αφορά τις «εργασίες αποκατάστασης βλαβών, καθαρισμού και διάνοιξης τάφρου Γεροπόρου στο ΤΟΕΒ Λεσινίου» με προϋπολογισμό 3,1 εκατ. ευρώ.
Η έτερη εργολαβία που αφορά τις «εργασίες αποκατάστασης βλαβών αναχωμάτων τάφρων Γεροπόρου και Αγ. Δημητρίου στο ΤΟΕΒ Λεσινίου» με προϋπολογισμό 3,6 εκατ. ευρώ, έχει ήδη κατοχυρωθεί στην εργοληπτική εταιρεία «Β. Βλασταράς ΑΤΕ».
Υπενθυμίζεται ότι η κακοκαιρία «Μπάλος» που έπληξε με σφοδρότητα την Αιτωλοακαρνανία στα μέσα Οκτωβρίου του 2021 και κυρίως την περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Οινιαδών, είχε ως αποτέλεσμα περί τα 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στον κάμπο του Λεσινίου και το Νεοχωρίου να βρεθούν κάτω από το νερό καθώς υπερχείλισε ο χείμαρρος Γεροπόρος στην περιοχή του ΤΟΕΒ Λεσινίου.
«Τρέχει» η αντικατάσταση των φθαρμένων αρδευτικών δικτύων
Παράλληλα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας «τρέχει» για τον ΤΟΕΒ Λεσινίου δύο ακόμη σημαντικά έργα. Το πρώτο, όπου υπάρχει ήδη ανάδοχος, έχει προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ και αφορά τη «βελτίωση τμημάτων του δικτύου και των αντλιοστασίων του κτήματος Λεσινίου του αρδευτικού έργου ΤΟΕΒ Λεσινίου».
Οι εργασίες που γίνονται αφορούν την αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων των κεντρικών αρδευτικών δικτύων του Κτήματος Λεσινίου, που τροφοδοτούνται από τα υπάρχοντα αντλιοστάσια Λ1 και Λ4 και που αφορούν σε φθαρμένους χαλυβδοσωλήνες, με τοποθέτηση νέων σωλήνων πολυαιθυλενίου ισοδυνάμου διατομής, στα υπόγεια τμήματα καθώς και σωλήνων χυτοσιδήρου στα υπέργεια τμήματα του δικτύου.
Έρχεται και επένδυση στην τηλεδιαχείριση
Επίσης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ολοκληρώσει τη μελέτη του έργου που αφορά την «Ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος τηλεδιαχείρισης-τηλεμέτρησης με σκοπό την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, στον ΤΟΕΒ Λεσινίου» προϋπολογισμού 2,1 εκατ. ευρώ το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στο ΤΟΕΒ Λεσινίου το αρδευτικό δίκτυο, που εξυπηρετεί περίπου 43.000 στρέμματα, υδροδοτείται από δύο αντλιοστάσια, το Λ1, το οποίο εξυπηρετεί έκταση 15.885 στρεμμάτων και το Λ4, που εξυπηρετεί έκταση 27.000 στρεμμάτων. Επιπρόσθετα, για να καλυφθούν οι αποστραγγιστικές ανάγκες της περιοχής, υπάρχουν δύο αποστραγγιστικές εγκαταστάσεις το αντλιοστάσιο Γεροπόρου και Τσέροντα.
Ο Τ.Ο.Ε.Β. Λεσινίου στο αντλιοστάσιο Λ1, διαχειρίζεται περίπου 131 θέσεις υδροληψίας, ενώ στο αντλιοστάσιο Λ4 διαχειρίζεται περίπου 251 θέσεις υδροληψίας. Κάθε κύριο αντλιοστάσιο τροφοδοτεί τη δεξαμενή (ταμιευτήρας) ρύθμισης, η οποία λειτουργεί ως εφεδρεία σε περίπτωση απώλειας του ρεύματος. Έτσι οι αγωγοί του δικτύου που οδηγούν το νερό από τα κύρια αντλιοστάσια προς τις αντίστοιχες δεξαμενές ρύθμισης εξασφαλίζουν την αμφίδρομη ροή σε περίπτωση μη λειτουργίας του αντίστοιχου αντλιοστασίου.
Τα παραπάνω σημεία άρδευσης στην παρούσα κατάσταση, δε διαθέτουν κανένα σύστημα αυτοματισμού και εποπτείας λειτουργίας,ούτε τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου. Λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας, στο δίκτυο άρδευσης του ΤΟΕΒ Λεσινίου, κρίνεται απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού με ταυτόχρονη εποπτεία και παρακολούθηση του συστήματος άρδευσης από σύστημα αυτοματισμού με τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου.
Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρχει σε πραγματικό χρόνο ο έλεγχος της λειτουργίας του συνόλου των σταθμών από το κέντρο ελέγχου, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζεται το κόστος χρήσης της άρδευσης. Επίσης, θα υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της διαδικασίας της άρδευσης με στόχο την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων και καλύτερης οργάνωσής της.
Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”
sinidisi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο