Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ
Σχολιάζει χωρίς φόβο, αλλά... με ‘’πάθος’’ την Επικαιρότητα
v Μαθαίνω ότι οι ιθύνοντες του Δήμου Ξηρομέρου δυσκολεύονται να συντάξουν τον προϋπολογισμό για το 2022 καθώς οι ‘’αριθμοί δεν βγαίνουν’’. Κι ενώ άλλες φορές η σχετική διαδικασία και η ψήφιση είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, τώρα, απ ότι φαίνεται, θα ολοκληρωθεί αναγκαστικά μέχρι το τέλος Μαρτίου, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία.......
Αιτία γι αυτό, τα πενιχρά έσοδα του Δήμου και τα ανύπαρκτα αποθέματα, τα οποία σε συνδυασμό με την υπερβολική αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος- η οποία όπως δείχνουν τα πράγματα, ‘’ήρθε για να μείνει’’- καθιστούν αδύνατη τη σύνταξη του προϋπολογισμού. Ο Δήμος, μας λέει γνώστης των οικονομικών του δεδομένων , δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο υψηλό κόστος των τιμολογίων ηλεκτροδότησης. Μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 2021 το κόστος της ηλεκτρικής κατανάλωσης για τις ανάγκες λειτουργίας των αντλιοστασίων και του φωτισμού έφθασε περί το 1,1 εκατομ. ευρώ ενώ το 2022, με την ίδια κατανάλωση, θα φθάσει τα 2,2 εκατ. ευρώ. Η ίδια πηγή μας είπε ότι με αυτή την επιβάρυνση ο Δήμος δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει , με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Η άποψη ότι το φαινόμενο της υπερβολικής αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρισμού θα έχει προσωρινό χαρακτήρα δεν ισχυροποιείται, προς το παρόν, ενώ πιο ρεαλιστική είναι η προσέγγιση οτι μπορεί να υπάρξει κάποια αποκλιμάκωση της τιμής του ρεύματος, αλλά θα παραμείνει υψηλή με αυξητικές τάσεις , λόγω του μεγάλου κόστους παραγωγής του και της συνεχώς, αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, παγκοσμίως. Στο Δήμο ελπίζουν στο ενδεχόμενο να υπάρξει κρατική ενίσχυση, που θα δώσει τη δυνατότητα να καλυφθεί μέρος της αυξημένης δαπάνης, ώστε να συντάξουν τον προϋπολογισμό. Είναι δε πολύ πιθανό, και με στόχο την αύξηση των εσόδων, να επανέλθει το καυτό θέμα των ανείσπρακτων οφειλών από την κατανάλωση νερού, οι οποίες, μέχρι πριν μερικούς μήνες, έφθαναν τις 750.000 ευρώ και οι οποίες, ενδεχομένως, να έχουν σήμερα ξεπεράσει το ποσό αυτό.
Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο Δήμος Μεσολογγίου, στα αντλιοστάσια του οποίου διεκόπη η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω οφειλών στον πάροχο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ροή πόσιμου νερού για κάποιο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν , ο Δήμος προχώρησε ή θα προχωρήσει στη βεβαίωση των οφειλών στη ΔΟΥ, προκειμένου να επιτύχει την εξόφλησή τους. Στην ίδια , δύσκολη, θέση είναι πιθανόν να βρεθεί και ο Δήμος Ξηρομέρου.
v Αν η Δημοτική Αρχή είχε την πρόνοια να λειτουργήσει ο Δήμος δικά του φωτοβολταϊκά πάρκα, σήμερα δεν θα αντιμετώπιζε το οξύ αυτό οικονομικό πρόβλημα και το αδιέξοδο. Η συμμετοχή σε Ενεργειακή Κοινότητα μαζί με άλλους Δήμους και την Περιφέρεια δεν λύνει- λόγω χρονοτριβών και περίπλοκων διαδικασιών- το πρόβλημα. Είναι μακροπρόθεσμη λύση αλλά όχι άμεση, ή μεσοπρόθεσμη.
v Η απόφαση 16/2022 της Οικονομικής Επιτροπής για διάθεση κονδυλίου 500.000 ευρώ χωρίς διαγωνιστική διαδικασία αλλά με ανάθεση, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες των θεομηνιών, φαίνεται ότι θα γίνει κόλαφος για τη Δημοτική Αρχή και θα ταλαιπωρήσει το Δήμο εμπλέκοντάς τον σε διοικητικές, ενδεχομένως, και δικαστικές διαδικασίες και περιπέτειες, με αποτέλεσμα και τα έργα να καθυστερούν και ο Δήμος να υποβάλλεται σε αχρείαστες δαπάνες και μάλιστα σε μια εποχή, που δεν έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει τον προϋπολογισμό του. Τα λέμε αυτά, γιατί έχουμε πληροφορηθεί ότι από τις 7 Φεβρουαρίου έχει γίνει προσφυγή του κ. Γαλούνη- που είναι μέλος και της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου- στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Ιονίων Νησων με την οποία ζητά την ακύρωση της εν λόγω Απόφασης, καθότι- όπως υποστηρίζει- αυτή δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου 4412/2016 και συγκεκριμένα στο άρθρο 32 το οποίο, σε εξαιρετικές και επείγουσες περιπτώσεις δίδει τη δυνατότητα να ακολουθείται ‘’η διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση’’. Πρόκειται δηλαδή, κατά τον κ. Γαλούνη, για περίπτωση της ανάθεσης.
Ο προσφεύγων καταθέτει τα επιχειρήματά του και θεωρεί ότι η προσβαλλόμενη Απόφαση είναι παράνομη γιατί δεν πληροί τις απαιτήσεις του άρθρου 32 και ως εκ τούτου ζητά την ακύρωσή της.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζήτησε επειγόντως με έγρραφό της (10 Φεβρουαρίου 2022) εξηγήσεις από το Δήμο για τα καταγγελόμενα και την προσκόμιση κάθε σχετικού εγγράφου, το αργότερο μέχρι 21 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποφανθεί. Το κατά πόσον η συγκεριμένη Απόφαση είναι σύννομη, ή όχι δεν είναι θέμα δικό μας να το κρίνουμε. Πρέπει, όμως να θυμίσουμε ότι προεκλογική ‘’σημαία’’ της πλειοψηφούσας παράταξης ήταν ‘’μηδενικές αναθέσεις’’. Προσωπικά , θα ήθελα να πληροφορηθώ- και πιστεύω και πολλοί άλλοι Δημότες- τη θέση των Δημοτικών παρατάξεων και των ανεξάρτητων σε ότι αφορά την επίδικη Απόφαση, ασχέτως με την ψηφοφορία στην Οικονομική Επιτροπή.
Θεωρούν οτι η Απόφαση εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 32, ή πρόκειται για κλασσική περίπτωση Ανάθεσης έργου ; Το σήριαλ τώρα μόλις ξεκινά και τα επεισόδιά του προβλέπονται πολλά.
v Καθολική ήταν η αντίδραση στη δημιουργία και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή Καστρί Αλυζίας. Τοπική κοινωνία, Δήμος, αιρετή Περιφέρεια απέρριψαν τα σχέδια για ένα τέτοιο πάρκο, συνολικής έκτασης περίπου 7.500 στρεμμάτων. Αντίθετη άποψη είχε, ως συνήθως, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Έτσι τώρα η τύχη του έργου επαφίεται στην Απόφαση του καθύλην αρμόδιου Υπουργού. Πάντως, οι εμπλεκόμενοι και φυσικά ο Δήμος Ξηρομέρου έχουν τη δυνατότητα, μέχρι 16 Φεβρουαρίου, να προσφύγουν κατά της Απόφασης αποστέλλοντας την ένστασή τους στον Υπουργό. Δεν έχει γίνει γνωστό αν η Δημοτική Αρχή θα προβεί σε μια τέτοια την κίνηση, ή θα αρκεσθεί στην αρχική αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν δεν υπάρξουν αντιρρήσεις και ενστάσεις, σε αυτή την τελευταία φάση, το έργο θα υλοποιηθεί, ή θα εμπλακεί στις δικαστικές διαδικασίες.
v Μαθαίνουμε από αξιόπιστες πηγές ότι υπάρχουν σε εκρεμότητα και βρίσκονται στην τελική φάση περί τις 5, ή και 7 αιτήσεις για τη λειτουργία πάρκων ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου. Ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει και για φωτοβολταϊκά πάρκα.
Όλα αυτά σημαίνουν οτι ο Δήμος μας θα βρεθεί, σύντομα, αντιμέτωπος με πολλές πιέσεις και με πολλούς πειρασμούς. Το μεγάλο αυτό ενδιαφέρον εταιρειών του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δημιουργεί την επείγουσα ανάγκη ο Δήμος να ασχοληθεί, σε σοβαρή βάση, με το θέμα, δηλαδή να εξετάσει και να αποφανθεί για τις δυνατότητες που υπάρχουν για την εγκατάσταση ανάλογων μονάδων και προπάντων για τη χωροθέτησή τους. Χρειάζεται να βρεθεί η χρυσή τομή, έτσι ώστε να εγκατασταθούν όσες μονάδες ‘’μπορεί να σηκώσει’’ η περιοχή χωρίς να επέλθουν βλάβες περιβαλλοντικές, ή να εξαφανισθεί η οποιαδήποτε παραγωγή του τόπου.