Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Αποζημιώσεις άμεσα ή δύο μήνες μετά;


«Τρέχουν» οι αιτήσεις των πληγέντων. Αποζημιώσεις άμεσα ή δύο μήνες μετά;
Μέχρι και το πρωί της Τετάρτης είχαν υποβληθεί 50 αιτήσεις κυρίως από κατοίκους του Καινουργίου, της Κάτω Τραγάνας και της Παραβόλας.....
 

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι πληγέντες για ένα μήνα από την ημέρα της θεομηνίας

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 16 Οκτωβρίου εκατοντάδες πολίτες σε περιοχές του Δήμου Αγρινίου, όπως και άλλων δήμων της Αιτωλοακαρνανίας, έγιναν μάρτυρες μιας μεγάλης καταστροφής από τη θεομηνία που έπληξε την περιοχή!

Μετά το «χτύπημα» που υπέστησαν πολλά χωριά κυρίως της Δημοτικής Ενότητας Θεστιέων, ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία από το Δήμο Αγρινίου για να δοθούν ενισχύσεις και αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Αν και η διαδικασία των αιτήσεων είναι σε εξέλιξη μέχρι στιγμής, οι αιτήσεις των πληγέντων στο Δήμο Αγρινίου είναι 50 και όπως πληροφορείται η “Σ” αφορούν οικοσκευές και οικίες κυρίως σε Καινούργιο, Κάτω Τραγάνα και Παραβόλα, αλλά και Αγγελόκαστρο!

Οι πληγέντες έχουν δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση σε διάστημα ενός μήνα από το περασμένο Σάββατο, που ο «Μπάλλος» πέρασε με “ηχηρό” τρόπο από την περιοχή.

Ο Δήμος Αγρινίου από την Κυριακή το πρωί, ήδη δέχονταν πληγέντες που δήλωναν ζημιές σε οικοσκευές και οικείες, ενώ είχε αποστείλει και συνεργεία για την καταγραφή των πληγέντων επί τόπου, τα οποία ακόμη συνεχίζουν το έργο της καταγραφής και του ελέγχου των ζημιών.

Οι δημότες των οποίων οι οικίες επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες θα πρέπει να απευθύνονται στη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας, για να υποβάλλουν αίτημα καταγραφής για τις ζημιές σε κύρια κατοικία και οικοσκευές.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ως δείγμα για το πόσο θα αργήσουν οι αποζημιώσεις προς τους πληγέντες το γεγονός ότι ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσας ενέκρινε, τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ποσού, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ σε εννέα Δήμους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ένα μικρό ποσό που αφορά το Δήμο Αγρινίου για την ενίσχυση των πληγέντων από το μπουρίνι που έπληξε την περιοχή στις 27 Αυγούστου. Δηλαδή σχεδόν δύο μήνες μετά…

Οι αιτήσεις και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά θα κατατίθενται στην ηλεκτρονική διεύθυνση pronoia@agrinio.gr ή με ραντεβού στα γραφεία της Διεύθυνσης στην Ε.Ο. Αγρινίου –Αντίρριου 1, κατόπιν επικοινωνίας στα τηλέφωνα 2641 3 63401 – 2641 3 63404 – 2641 3 63412 και 2641 3 63400, από 9:00 π.μ. έως και 13:00 μ.μ. (επαναλαμβάνουμε για διάστημα ενός μήνα από την ημερομηνία του συμβάντος).

Όπως έχει γίνει γνωστό προβλέπεται οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ για την πληγείσα κύρια κατοικία, οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ διότι η πληγείσα οικογένεια είναι πολύτεκνη, οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ διότι η για πληγείσα οικογένεια διαθέτει άτομο/α με ειδικές ανάγκες, οικονομική ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ κατά νοικοκυριό, που έχει πληγεί, για απλές επισκευαστικές εργασίες ή / και την αντικατάσταση οικοσκευής.

Ακόμη, προβλέπεται οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ, για ένα άτομο ή για κάθε από τα άτομα της πληγείσας οικογένειας που υπέστησαν αναπηρία (67% και άνω) λόγω τραυματισμού από την εν λόγω φυσική καταστροφή, αν και δεν σημειώθηκε ή δεν έχει γίνει γνωστή κάποια τέτοια περίπτωση από την θεομηνία και τις ζημιές που προκάλεσε ο «Μπάλλος», τόσο στην περιοχή του Αγρινίου, όσο και στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές του νομού.

Τα δικαιολογητικά τα οποία πρέπει να προσκομίσουν όσοι δεν έχουν υποβάλλει αίτηση ακόμη είναι:

Αίτηση του δικαιούχου η εξουσιοδοτημένου προσώπου.

Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας

Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (ΕΝΤΥΠΟ Ε1 ) του τελευταίου φορολογικού έτους (για την επιβεβαίωση της κύριας ιδιοκτησίας, μισθωμένης ή παραχωρημένης κατοικίας και τον αριθμό των εξαρτώμενων ή /φιλοξενούμενων μελών του δικαιούχου.

Τελευταία υποβληθείσας Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (ΕΝΤΥΠΟ Ε9) συνοδευόμενης από ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ, στην οποία θα δηλώνεται ότι δεν υπάρχει μεταβολή, σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας.

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Αν οι δικαιούχοι είναι περισσότεροι του ενός, λόγω συγκατοίκησης κ. λ.π., η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε έναν εξ αυτών, μετά από ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ που θα του παρέχουν οι υπόλοιποι.

Τραπεζικός λογαριασμός ΙΒΑΝ

Λογαριασμός ΔΕΗ

Τα άτομα με αναπηρία, που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα από τα εφαρμοζόμενα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να προσκομίσουν:

α) Απόφαση Έγκρισης χορήγησης επιδόματος αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ,

β) βεβαίωση χορήγησης επιδόματος αναπηρίας.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο