Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Η ναυμαχία του Δραγαμέστου (ναυμαχία των πυρπολικών).

 

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΓΑΜΕΣΤΟΥ (Μουσείο ΜΠΕΝΑΚΗ)
    Η ναυμαχία του Δραγαμέστου. Yδατογραφία αγνώστου. Η έξοχη αυτή σύνθεση αποδίδει τη διάσπαση του τουρκικού αποκλεισμού στον κόλπο του Δραγαμέστου από τον ελληνικό στόλο, με τον Μιαούλη, τον Σαχτούρη και άλλους αγωνιστές, μετά τον ανεφοδιασμό του Μεσολογγίου, τον Ιούλιο του 1825, κατά τη διάρκεια της πρώτης πολιορκίας του.

 Η ναυμαχία του Δραγαμέστου (των πυρπολικών)
  
     Στη περιοχή του κόλπου του Αστακού έλαβε χώρα στις 21 Νοεμβρίου 1825 η Ναυμαχία του Δραγαμέστου.  Ήδη από τον Απρίλη του 1825, το Μεσολόγγι τελούσε υπό πολιορκία, με τον Μεχμέτ Ρεσίτ Πασά Κιουταχή να έχει πάρει εντολή από το σουλτάνο "ή το Μεσολόγγι, ή το κεφάλι σου!". 
     Την εποχή εκείνη (Αύγουστος-Δεκέμβριος 1825) είχε στρατοπεδεύσει στην περιοχή (μονή Προφήτη Ηλία και αποθήκες Σκάλας) ο οπλαρχηγός Καραϊσκάκης, ο οποίος προκαλούσε σημαντικές φθορές στην τουρκική γραμμή ανεφοδιασμού Μεσολόγγι-Καρβασαράς (σημ. Αμφιλοχία), ενώ συνεργαζόταν και με το στόλο για τον ανεφοδιασμό του Μεσολογγίου. 
     Από τη θάλασσα, ο ναύαρχος Μιαούλης έσπαγε συνεχώς τον κλοιό των τουρκικών πλοίων και μετέφερε εφόδια στην πολιορκημένη πόλη..............

      Από τον Οκτώβρη του 1825 όμως, είχαν καταφθάσει και τα πλοία των Αιγυπτίων και ο κλοίος έσφιξε κι άλλο
     Στις 20 Νοέμβρη, καταπονημένος από την προσπάθεια, ο στόλος του Μιαούλη ελλιμενίστηκε στον νησάκι Πεταλάς. 
    Τα πλοία του αντιναύαρχου Σαχτούρη εκτελούσαν περιπολίες ανάμεσα στα νησάκια των Εχινάδων για να κρατούν ανοικτή τη δίοδο προς το Μεσολόγγι.
     Τα ξημερώματα της 21ης Νομεβρίου έγιναν αντιληπτά από τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο και κινήθηκαν προς τον κόλπο του Αστακού. 
     Οι Αιγύπτιοι, έχοντας τον άνεμο με το μέρος τους, επιτέθηκαν πρώτοι σε ένα ελληνικό πυρπολικό αλλά αυτό με έναν επιδέξιο ελιγμό κατάφερε να ξεφύγει. 
    Στη συνέχεια, τα ελληνικά πλοία επιτέθηκαν στο μεγαλύτερο και κατάφεραν να ανάψουν φωτιά στο κατάστρωμα. Οι Αιγύπτιοι ναύτες το εγκατέλειψαν έντρομοι και τα ελληνικά πλοιάρια το αποτέλειωσαν ακυβέρνητο στις ακτές μιας νησίδας. 
     Τα υπόλοιπα εχθρικά πλοία εκδιώχθηκαν από τις κανονιές των Ελλήνων. Η ναυμαχία διήρκεσε περίπου πέντες ώρες και οι ανταλλαγές πυρών συνεχίστηκαν μέχρι την επόμενη μέρα. 
      Στη ναυμαχία σκοτώθηκαν δύο πλοίαρχοι του εχθρού ενώ από τους Έλληνες αρκετοί ναύτες πληγώθηκαν. Μετά τη ναυμαχία, φορτώθηκαν εκ νέου από το λιμανάκι του Πεταλά προμήθειες για το Μεσολόγγι.

Το ιστορικό κείμενο του Σπ. Τρικούπη για τη ναυμαχία του Δραγαμέστου:

 
 
   Το παραπάνω αποτελεί παλαιότερο άρθρο της Ένωσης Αστακηνών που ήθελε να θυμίσει στους συμπατριώτες μας τη ναυμαχία που έλαβε χώρα στο κόλπο του Δραγαμέστου (Αστακού) πριν 189 χρόνια, τέτοιες ημέρες. Η ναυμαχία αυτή είναι γνωστή ως η "ναυμαχία των πυρπολικών".
 
Νεώτερη ενημέρωση:
   Σύμφωνα με το Δήμαρχο Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη  μετά από συζητήσεις με μέλη της Ένωσης Αστακηνών, του Προέδρου του Συλλόγου Απανταχού Αστακιωτών, της Προέδρου Κοινότητας Αστακού, την Επιτροπή του Δήμου Ξηρομέρου για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθεί και να θεσμοθετηθεί επετειακός εορτασμός του ιστορικού αυτού γεγονότος, ενισχύοντας τος δράσεις πολιτισμού και εξωστρέφειας του Δήμου.
Η συμβολή όλων θα είναι καθοριστική .

 

7 σχόλια:

 1. ΦΙΛΟΙ ΞΗΡΟΜΕΡΗΤΕΣ ΓΙΑΣΑΣ ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΗ ΤΟΥ ΑΙ ΛΙΑ ΕΙΧΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΕΥΣΗ Ο ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΔΩΣΕ ΜΑΧΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΗ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΗ,ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΕΣΠΟΤΗ ΚΟΣΜΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΠΟΙΟΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΕΥΣΟΥΝ ΓΕΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Ο ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΡΟΥΓΚΑ ,ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ,ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΗΞΕΡΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΝ ΟΧΙ ΕΝΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΩ Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Στηριχετείτε στον πασίγνωστο και πολυ/ταξιδευμένο Πρόεδρο Κον Χρηστο Μπόνη
  άν θέλετε πραγματικά να επιτυχετε Υψηλούς στόχους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Στηριχτείτε στον πασίγνωστο και πολυ/ταξιδευμένο Πρόεδρο Κον Χρηστο Μπόνη
  άν θέλετε πραγματικά να επιτυχετε Υψηλούς στόχους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΞΗΡΟΜΕΡΗΤΕΣ [ΓΕΛΑΔΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΕΙΝΑ ΠΡΟΤΑΚΟΥΣΤΟ ] ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΗ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΓΕΛΑΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ,ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΕΛΕΧΘΟΥΝ ΠΟΙΟΙ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ [ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΑΛΑΓΜΑΤΑ]Ο ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΞΕΡΕΙ ΤΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΟΚΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι ομως οταν πίνουμε το γαλα το γελαδινό ςιναι νόστιμο και αρωματικό ?

   Διαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο