Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Μα ούτε «Αγροτικό ΙΕΚ» στην Αιτωλοακαρνανία κ. Υπουργέ;


Στις 10 Αυγούστου δημοσιεύθηκε (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 3688), η απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη σύσταση «Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ)», των οποίων η οργάνωση και λειτουργιά τους ανατίθεται στον ΑΛΓΩ ΔΗΜΗΤΡΑ......

Με βάση αυτή την απόφαση, ιδρύονται έξι Αγροτικά ΙΕΚ με ειδικότητες «ΤΕΧΝΙΚΟΙ Γαλακτοκομίας - Θερμοκηπίων και Καλλιεργειών υπό Κάλυψη - Αμπελουργίας και Οινολογίας - Συντήρησης & Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων - Συστημάτων Εκτροφής Αγροτικών Ζώων – Τεχνολογικών Εφαρμογών & Εγκαταστάσεων σε έργα Τοπίου και Περιβάλλοντος – Ξυλογλυπτικής και Εφαρμογές σε Ξύλινες Κατασκευές», σε Ιωάννινα, Λάρισα, Κόρινθο, Τρίκαλα, Ηράκλειο και Μαρούσι Αττικής. Τονίζουμε ιδιαιτέρως το Μαρούσι Αττικής, ένεκα του μεγάλου όγκου αγροτικής παραγωγής της εν λόγω περιοχής!

Μάταια περιμέναμε επί δυόμιση μήνες οι θεσμικοί φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, κυρίως ο Περιφερειάρχης και η Περιφερειακή Αρχή, καθώς και το Επιμελητήριο και οι Αγροτικοί Σύλλογοι, να παρέμβουν ώστε να διορθωθεί η ελλιπής και λανθασμένη απόφαση του Αιτωλοακαρνάνα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Εκτός και αν η Αιτωλοακαρνανία έπαψε μετά από δύο χρόνια που «Όλα άρχισαν από την αρχή» να είναι ένας κατά βάση αγροτικός και κτηνοτροφικός Νομός και αναπτύσσεται ραγδαία στις ράγες κάποιου άλλου παραγωγικού μοντέλου, το οποίο όμως ακόμη δεν το έχουν αντιληφθεί οι κάτοικοι της…

Η Αιτωλοακαρνανία της οποίας επλήγησαν ανεπανόρθωτα για δεύτερη φορά μετά το σχέδιο «Αθηνά» του 2013 οι πανεπιστημιακές της σχολές, αυτή τη φορά από το σχέδιο της Ν. Κεραμέως. Αναμφίβολα η ίδρυση ενός Γεωργικού ΙΕΚ δεν θα έλυνε το πρόβλημα της απαξίωσης των πανεπιστημιακών τμημάτων που δημιούργησε η παρούσα κυβέρνηση, αλλά θα επεδείκνυε τόσο γι’ αυτή όσο και για τον αρμόδιο Υπουργό το στοιχειώδες ενδιαφέρον τους για την περιοχή και τον αγροτικό της κόσμο.

Όμως καθώς φαίνεται, ούτε αυτό το ελάχιστο ενδιαφέρον δεν υφίσταται.

Ευελπιστούμε να:

1. Μην ψελλίσει κάποιος «αναρμόδιος αρμόδιος», πως για τη μη ίδρυση του Αγροτικού ΙΕΚ στην Αιτωλοακαρνανία έφταιξε «η ανεπάρκεια της ανάλογης εκπαιδευτικής και εργαστηριακής υποδομής (κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό, εποπτικά μέσα διδασκαλίας, εργαστηριακός εξοπλισμός κ.ά.)», γιατί τότε θα προσεγγίσει την πολιτική γελοιοποίηση στην περιοχή όπου υφίστανται, έστω και απαξιωμένες από την κυβέρνηση, οι υποδομές της Γεωπονικής Σχολής.

2. Αποτελέσει η παρούσα επιστολή διαμαρτυρίας την απαρχή της αφύπνισης των θεσμικών αυτοδιοικητικών εκπρόσωπων του Νομού μας, ώστε να διεκδικήσουν από την τωρινή κυβέρνηση το ελάχιστο εξ όσων δικαιούμαστε ως τόπος και ως πολίτες.

Παναγιώτης Κατσούλης
Ψειμάδας ΜαρίνοςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο