Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: «Χείρα βοηθείας» στους Δήμους – Αναδείχθηκε ο Τεχνικός Σύμβουλος


Η εμπειρία των προηγούμενων προγραμματικών περιόδων είχε αρκετά μελανά σημεία, με βασικότερο όλων το γεγονός ότι οι δήμοι αργούσαν να ωριμάσουν τα έργα που πρότειναν για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτό φυσικά είχε και έχει επιπτώσεις στην απορρόφηση των πόρων, που σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά αργή......

Αιτία φυσικά είναι το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί δήμοι πανελλαδικά και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ακόμη και δήμοι «μεσαίου» μεγέθους που έχουν υποστελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες, αλλά και μικρότεροι – μειονεκτικοί δήμοι, που δεν διαθέτουν καν διαχειριστική επάρκεια στις υπηρεσίες τους για να ωριμάσουν έργα.

Όλα αυτά όμως πιθανότατα ανήκουν στο παρελθόν… Και αυτό γιατί προ ημερών από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναδείχθηκε ο οριστικός ανάδοχος -είναι η “Ρoϊκός Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.”– για την Τεχνική Βοήθεια που θα υποβοηθήσει τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων της Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να ωριμάσουν τα έργα που θέλουν να προωθήσουν.

Πρόκειται για μια δράση δύο εκατομμυρίων ευρώ που αποτελεί πανελλαδική πρωτοτυπία από τη μεριά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με σκοπό να βοηθήσει τους υποστελεχωμένους δήμους να ωριμάσουν τα έργα τους και να γίνει επιτελούς εμπροσθοβαρής η απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Eξάλλου και το timing της πρωτοβουλίας δεν είναι καθόλου τυχαίο, ήδη η διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ έχει ολοκληρωθεί και στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022 αναμένεται η έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας χαιρετίζεται από τις δημοτικές αρχές της περιοχής ως μια θεσμική καινοτομία, αφού μέχρι τώρα παρά το γεγονός ότι και η ΚΕΔΕ έθετε το θέμα της υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων στην παρούσα, αλλά και την προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς μέχρι τώρα θα υπάρξει κάποια πρόταση που επιλύει το ζήτημα.

Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση θα χρηματοδοτηθούν κυρίως μηχανολογικές – ηλεκτρολογικές μελέτες, μελέτες υδραυλικών έργων, συγκοινωνιακών έργων και κυκλοφοριακές μελέτες, τοπογραφικές και αρχιτεκτονικές μελέτες, δασικές και περιβαλλοντικές μελέτες κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και όσον αφορά τους δικούς της σχεδιασμούς, καθώς με ανάλογο ποσό, δύο εκατ. ευρώ, έχει εξασφαλίσει για την υποβοήθηση και των δικών της τεχνικών υπηρεσιών τεχνικό σύμβουλο για την ωρίμανση των έργων.

Ήδη μέσω των επαφών ανάμεσα στην Περιφέρεια και τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί η λίστα των μελετών που θα προωθηθούν στον ενιαίο τεχνικό σύμβουλο –μάλιστα υπάρχουν και περιπτώσεις όπου παλαιότερες μελέτες που δεν μεταφράστηκαν σε έργα (ελλείψει πόρων) θα επικαιροποιηθούν- ενώ αξιοσημείωτο είναι όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά από μελέτες, τους προϋπολογισμούς τους και τη διαδικασία δημοπράτησής τους, εκτός από ταχύτητα από τα δύο εκατομμύρια που θα διαθέσει η Περιφέρεια για τον τεχνικό σύμβουλο των Δήμων, θα προκύψει και σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

Εκτιμάται ότι από το όλο εγχείρημα μπορεί να προκύψουν μελέτες που υπό άλλες συνθήκες και δημοπρατούμενες μία – μία ξεχωριστά ίσως κόστιζαν ακόμη και 20 εκατ. ευρώ!

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο