Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Τμήματα του Αγρινίου είτε φεύγουν, είτε θα έχουν… μηδέν εισακτέους τη νέα χρονιά

 


Αλλάζει πλήρως ο ακαδημαϊκός χάρτης στην Αιτωλοακαρνανία, μετά τις πληροφορίες, ότι η υπουργός Παιδείας, αποδέχεται σχεδόν στο σύνολο του τον στρατηγικό σχεδιασμό που αποφάσισε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ένας σχεδιασμός που κατά κύριο λόγο επηρεάζει καθοριστικά τα περιφερειακά τμήματα, αυτά δηλαδή που λειτουργούν σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία. Εκεί ακριβώς καταγράφονται και οι αντιδράσεις, αφού η Πάτρα, στην ουσία, μένει αλώβητη…

Οι αλλαγές είναι πολλαπλές και σε όλα τα επίπεδα. Τμήματα που ανήκουν σε Σχολές της Πάτρας, μετακινούνται, ενώ άλλα συγχωνεύονται στη λογική της λειτουργίας της Γεωπονικής Σχολής σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο.

Το σχέδιο προβλέπει για παράδειγμα για το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος τη «συγχώνευσή» με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων… δηλαδή τη διάλυσή του. Με το ίδιο Τμήμα προβλέπεται και η συγχώνευση του Τμήματος ΔΕΑΠΤ.

Θα πρόκειται ουσιαστικά για μια τριπλή συγχώνευση, εφόσον πάντα υπερισχύσει αυτό το σενάριο, αφού μερικές ώρες αργότερα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε αριθμό εισακτέων για το Μηχανικών Περιβάλλοντος (174 συνολικά), οπότε ισχυρότερη πιθανότητα μετά από αυτήν την εξέλιξη, είναι η μεταφορά του στην Πάτρα. Με την ίδια ανακοίνωση του Υπουργείου, προκύπτει η κατάργηση του ΔΕΑΠΤ, αφού έχει μηδενικό αριθμό εισακτέων.

Όποιος καθηγητής θέλει, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο σχεδιασμό, μπορεί να επιλέξει να μην παραμείνει στο Τμήμα αυτό και να μετακινηθεί σε Σχολές σχετικές με το αντικείμενό του.

Τέλος, μεταφορά στην Πάτρα προβλέπεται σε μελλοντικό χρόνο και για το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, το οποίο θα έχει 200 εισακτέους, ενώ τα υπάρχοντα έτη του καταργηθέντος Τμήματος ΔΠΠΝΤ, θα λειτουργήσουν λογικά στο Αγρίνιο, μέχρι το Τμήμα αυτό να «σβήσει»…

Άγνωστο είναι εάν η Πρυτανεία μαζί με το Υπουργείο Παιδείας, προχωρήσουν στην ίδρυση και λειτουργία του δεύτερου Τμήματος της Γεωπονικής Σχολής (Αειφορικής Γεωργίας) για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο