Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Αιτωλοακαρνανία : Έκρηξη στις απάτες


Εκθετικά αυξήθηκαν οι απάτες εν μέσω lockdown

Τριπλασιάστηκαν το 2020 οι e-απάτες !

Τι δείχνουν τα στοιχεία των Αστυνομικών Διευθύνσεων Ακαρνανίας & Αιτωλίας που δημοσιεύει η «Σ»

Εκτοξεύτηκαν οι απάτες μέσω διαδικτύου, ενώ σε ανοδική τροχιά παραμένουν οι «παραδοσιακές» μορφές εξαπάτησης...


Την «έκρηξη» των απατών κυρίως μέσω διαδικτύου ακολουθεί και η Αιτωλοακαρνανία. Από τη στιγμή που η πανδημία και τα μέτρα του lockdown έφεραν μεγάλη αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, του web-banking κτλ στα οποία πολλοί δεν ήταν εξοικειωμένοι, από κοντά ακολούθησαν και οι επιτήδειοι, που με πολλούς και διάφορους τρόπους προσπαθούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες.

Στο «κόκκινο» φαίνεται πως είναι οι απάτες στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς βάση τον πίνακα που ακολουθεί με τα επίσημα στοιχεία παρατηρείται πως λ.χ. η Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας που εδρεύει στο Αγρίνιο αντιμετώπισε υπερδιπλάσιο αριθμό των υποθέσεων απάτης από το 2019 στο 2020 (15 το 2019 και 36 το 2020), ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και στην Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας, που εδρεύει στο Μεσολόγγι, στην οποία από εννέα υποθέσεις απάτης το 2019 καταγγέλθηκαν 20 το 2020!

Εντύπωση προκαλούν και οι αριθμοί του τρόπου και της μεθοδολογίας, που χρησιμοποίησαν οι δράστες για να εξαπατήσουν τα θύματά τους. Φαίνεται πως πλέον οι απάτες μέσω διαδικτύου και μάλιστα κάθε μορφής έχουν ενταχθεί στην καθημερινότητά μας, καθώς στην Α.Δ. Ακαρνανίας (περιοχή Αγρινίου) τριπλασιάστηκαν (από 4 το 2019 έφτασαν τις 12 το 2020) και στην Α.Δ. Αιτωλίας (περιοχή Μεσολογγίου) η αύξηση είναι εξίσου ανησυχητική καθώς από τρεις το 2019 εκτοξεύτηκαν στις 11 το 2020!

Αισιόδοξο είναι το ποσοστό και οι αριθμοί που καταγράφει η μέθοδος της απάτης με την πρόκληση τροχαίου, το οποίοι κατά το παρελθόν είχε αποτελέσει σχεδόν «μόδα» από τις τόσες φορές που είχε χρησιμοποιηθεί. Στην περιοχή της Α.Δ. Ακαρνανίας αυτές οι περιπτώσεις απάτης το 2020 εκμηδενίστηκαν, ενώ στην περιοχή της Α.Δ. Αιτωλίας παρουσίασαν μεγάλη μείωση καθώς από τις τέσσερις περιπτώσεις που κατεγράφησαν το 2019, το 2020 παρουσιάστηκε μόλις μια σχετική καταγγελία.

Άξιο λόγου και προσοχής είναι τέλος η νέα «τάση» στις μορφές απάτης με τη χρησιμοποίηση της μεθόδου της διαφοράς ή του τραπεζικού λάθους! Στην Α.Δ. Ακαρνανίας το 2020 καταγράφηκε τριπλασιασμός τέτοιων υποθέσεων! Ωστόσο, όσο και αν έχουν προχωρήσει οι μέθοδοι της απάτης, τα ποσοστά σε Ακαρνανία, αλλά και Αιτωλία, στις κλασσικού τύπου απάτες λ.χ. μέθοδο απασχόλησης κλπ παραμένουν πολύ υψηλά και αυξάνονται συνεχώς! Συγκεκριμένα η αύξηση από τη μία χρονιά στην άλλη στην Α.Δ. Ακαρνανίας ξεπερνά το 100% (από 11 το 2019, ανέβηκαν στις 23 το 2020) και στην Α.Δ. Αιτωλίας το ποσοστό εκτοξεύεται υπερβολικά καθώς από μόλις δύο περιπτώσεις το 2019, το 2020 καταγγέλθηκαν στις 17 υποθέσεις!

Στον πίνακα που ακολουθεί παρατίθενται τα επίσημα στοιχεία για τετελεσμένες περιπτώσεις απάτης, απόπειρες, εξιχνιάσεις, όπως επίσης και τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησαν οι δράστες κλπ. Διευκρινίζεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις απατών, διενεργείται προανάκριση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και αρκετές υποθέσεις εξιχνιάζονται σε μεταγενέστερο χρόνο.



Συμβουλές για προστασία από διαδικτυακές απάτες

• Να παρατηρείτε πάντα τη διεύθυνση του αποστολέα ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ιδιαίτερα τις διαφορές στο εμφανιζόμενο όνομα και το email του αποστολέα.
• Να μην απαντάτε ποτέ σε ύποπτα email. Καμία υπηρεσία π.χ. τράπεζα δε θα ζητήσει διαδικτυακή ενημέρωση για προσωπικά δεδομένα.
• Να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποκατάστασή τους.
• Σε περίπτωση όπου λάβετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, να μην ανοίγετε τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζετε συνημμένα αρχεία που περιέχονται στα μηνύματα αυτά.
• Να χρησιμοποιείτε λογισμικά προγράμματα, ενημερωμένα στην τελευταία τους έκδοση, ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
• Να πραγματοποιείτε αγορές από αξιόπιστα και γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα. Σημαντική ένδειξη αξιοπιστίας είναι η μακρόχρονη λειτουργία των καταστημάτων στην αγορά και η ύπαρξη φυσικής έδρας.
• Να ελέγχετε τις βασικές πληροφορίες που παρέχονται για το ηλεκτρονικό κατάστημα από τον ιστότοπό του. Να αναζητάτε, ειδικότερα, την επωνυμία της εταιρείας και τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης ταχυδρομικής διεύθυνσης. Η ύπαρξη μόνο ηλεκτρονικής διεύθυνσης (e-mail) και κινητού τηλεφώνου δεν αρκεί και αποτελεί, μάλιστα, ένδειξη απάτης.
• Να ελέγχετε, πριν από την πληρωμή ότι ο ιστότοπος παρέχει ασφαλή σύνδεση για τη μετάδοση ευαίσθητων δεδομένων, όπως στοιχείων πιστωτικών καρτών. Να βεβαιώνεστε ότι το σύμβολο ασφαλούς μετάδοσης δεδομένων εμφανίζεται στο πεδίο «διεύθυνση του προγράμματος περιήγησης» – browser με τη μορφή HTTPS.
• Να αναζητάτε και να διαβάζετε σχόλια, εμπειρίες ή συστάσεις άλλων καταναλωτών που έχουν ήδη αγοράσει από το κατάστημα.
• Να μην πείθεστε από υπερβολικά δελεαστικές τιμές των προϊόντων σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών και κυρίως των ηλικιωμένων

H Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας συμβουλεύει τους πολίτες:
• να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε αγνώστους που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να μπουν στο σπίτι σας,
• να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος (βλάβη ηλεκτρικού ρεύματος, ανελκυστήρα κ.λπ.) εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει,
• επισημαίνεται ότι τα νοσοκομεία ή οι δημόσιες υπηρεσίες δεν στέλνουν υπαλλήλους τους σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους για να ζητήσουν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν,
• να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων,
• να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν σας τηλεφωνούν άγνωστοι και προσπαθούν να σας πείσουν να τους δώσετε χρήματα, με το πρόσχημα ότι συγγενικό σας πρόσωπο έχει προκαλέσει τροχαίο ατύχημα,
• σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα να επιδιώκετε οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται,
• η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι,
• για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.),
• σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο