Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Tο Σαββατοκύριακο που θα κρίνει πολλά για κρούσματα, ΜΕΘ και… σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα


Θέμα ημερών, αλλά και… κρουσμάτων αποτελούν οι οριστικές αποφάσεις για την άρση των περιορισμών του lockdown.....
Διαβάστε περισσότερα »
 Όπως επιβεβαίωσε και κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο Νίκος Χαρδαλιάς, προς τα τέλη της εβδομάδας που ακολουθεί θα γίνει το «ταμείο» με βάση την εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων και της συνεπακόλουθης πίεσης στο σύστημα υγείας, με την ελπίδα ασφαλώς ότι θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για «επιπεδοποίηση» της καμπύλης και θα ξεκινήσει σταδιακά η πτωτική πορεία. 
Οριστικά από τις 7/12 η σταδιακή άρση των περιορισμών 

Η άρση των περιορισμών θα γίνει πάντως σε τρεις φάσεις. Πρώτα θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, στη συνέχεια τα εμπορικά καταστήματα και τελευταία η εστίαση, με αυστηρούς όμως περιορισμούς. Εάν η κατάσταση εξελιχθεί λοιπόν όπως έχει προβλεφθεί από τους ειδικούς, τότε η διαδικασία της σταδιακής άρσης των περιορισμών θα ξεκινήσει στις 7 Δεκεμβρίου. 

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ημέρες αναμένονται εξαιρετικά δύσκολες για το σύστημα υγείας κι ακόμη και το ενδεχόμενο κάμψης των κρουσμάτων δεν θα φέρει άμεσα την αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ. Σε ό, τι αφορά δε στη Θεσσαλονίκη, είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν και πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα θυμίσουν το πιο αυστηρό lockdown του Μαρτίου και Απριλίου, ενώ δεν αποκλείεται η άρση των περιορισμών να γίνει με καθυστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα – το ίδιο και σε άλλες επιβαρυμένες περιοχές, όπως π.χ. η Λάρισα, εάν η εξέλιξη των κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας δεν βρεθούν στα επιθυμητά από τους ειδικούς επίπεδα. 

Όλοι πάντως, ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε παρεμβάσεις του, έχουν προϊδεάσει ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Ναι μεν δεν θα υπάρχει καθολικό πλαίσιο απαγόρευσης, αλλά πολλές δραστηριότητες θα μείνουν κλειστές (π.χ. κέντρα διασκέδασης και μπας) και θ’ απαγορεύονται οι συναθροίσεις και οι επισκέψεις και μεγάλες συγκεντρώσεις στα σπίτια, όπως είχε γίνει το Πάσχα με το πρώτο lockdown. 

Θετικές φαίνεται, βέβαια, πως είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων. Ήδη, ανακοινώθηκε χθες βράδυ από την Κομισιόν η οριστική συμφωνία με την Pfizer και την BioNTech για την προμήθεια 1,2 δις δόσεων εμβολίων, από τις οποίες και η Ελλάδα θα λάβει το μερίδιο που της αναλογεί. 

Σύμφωνα με το σχέδιο εμβολιασμού που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση, θα εμβολιαστούν πρώτα οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες και αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, τότε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί στα τέλη του α’ τριμήνου του 2021 ή στις αρχές του β’ τριμήνου, γεννώντας ελπίδες πως τουλάχιστον το Πάσχα θα είναι… κανονικό. 

Πηγή: thecaller.gr

agriniopress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο