Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Αναβολή της έναρξης του προγράμματος "Εξοικονομώ - Αυτονομώ" ζητά το ΤΕΕ π.τ. Αιτωλ/νίας.

 
       Επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη απέστειλε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Αιτωλ/νίας του ΤΕΕ. 

Ζητά την παράταση έναρξης του προγράμματος για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, και να τεθεί σε ισχύ ένα διαφορετικό σύστημα αξιολόγησης των προτάσεων, μέσω μιας μόνιμα ανοιχτής πλατφόρμας, με μοριοδότηση των αιτήσεων και ένταξής τους στο πρόγραμμα.

Ολόκληρη η επιστολή: 

 Θέμα: Αναβολή Έναρξης Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,


Είναι, πιστεύουμε, περιττό να αναλύσουμε την πρωτόγνωρη και άκρως επικίνδυνη κατάσταση που βιώνει η χώρα λόγω της υγειονομικής κρίσης, που προκαλεί η Πανδημία του Covid 19.
Είναι επίσης περιττό να υπενθυμίσουμε το απαγορευτικό που βρίσκεται η χώρα και τους περιορισμούς που υπάρχουν αλλά και τις αυστηρές οδηγίες που έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις, πολίτες και Δημόσιες Υπηρεσίες, για την διαχείριση της κατάστασης.
Οδηγίες, που επιβάλλουν αυστηρό περιορισμό, απαγόρευση συγχρωτισμού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, υποχρέωση σε τηλεργασία, εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, τήρηση αποστάσεων κ.λ.π.
Παρά τις συνεχείς προτροπές για παράταση, του ΤΕΕ και όλων των Περιφερειακών Τμημάτων του, εξαιτίας των παραπάνω λόγων και απαγορεύσεων, φαίνεται ότι το Υ.Π.ΕΝ. επιμένει στην έναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».
Το πρόγραμμα αυτό, που κατά κοινή ομολογία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, την εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την ανάπτυξη της χώρας σε μια κρίσιμη συγκυρία μετά από μια μακροχρόνια κρίση, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε φιάσκο.
Γνωρίζετε, βεβαίως, ότι για να ενταχθεί ένα κτίριο στο πρόγραμμα, απαιτείται αυτοψία των μηχανικών αλλά και άλλων παραγόντων της κατασκευής εντός του κτιρίου, συγχρωτισμός με τους οικείους, μετρήσεις και άλλες εργασίες που δεν γίνονται με τηλεργασία.
Επίσης οι αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες, λόγω του μειωμένου προσωπικού και των οδηγιών προστασίας από την πανδημία, υπολειτουργούν ή δυσλειτουργούν και σε κάθε περίπτωση αδυνατούν να παραχωρήσουν γρήγορα τα απαραίτητα στοιχεία για την ολοκλήρωση των προτάσεων ένταξης των κτιρίων στο πρόγραμμα.
Εάν, σε όλα τα παραπάνω, προσθέσετε την επιμονή του Υ.Π.ΕΝ. να διατηρήσει το σύστημα First in- First served (δηλ. «Όποιος προλάβει») τότε δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα αισθήματος αδικίας, ανασφάλειας, κινδύνου και αγανάκτησης σε Μηχανικούς και Πολίτες.
Κύριε Υπουργέ,
Το Περιφερειακό Τμήμα Αιτωλ/νίας του ΤΕΕ, με αίσθημα ευθύνης έναντι των Μελών του και των Πολιτών της περιοχής ευθύνης του, ζητάει:
1. Την παράταση έναρξης του προγράμματος για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.
2. Να τεθεί σε ισχύ ένα διαφορετικό σύστημα αξιολόγησης των προτάσεων, μέσω μιας μόνιμα ανοιχτής πλατφόρμας, με μοριοδότηση των αιτήσεων και ένταξής τους στο πρόγραμμα.
Γνωρίζουμε την ανάγκη για εργασία όλων και κυρίως του Ιδιωτικού Τομέα, γνωρίζουμε την ανάγκη για απορρόφηση κονδυλίων και διοχέτευσή τους στην αγορά, αλλά η ατομική ευθύνη και η προσαρμογή στις δύσκολες καταστάσεις που ζητείται από τους πολίτες θα πρέπει να συνάδει και με αντίστοιχη υπευθυνότητα από την πλευρά της Πολιτείας.


Με εκτίμηση
Μπλέτσας Στυλιανός
Πρόεδρος Δ.Ε. ΤΕΕ Αιτωλ/νίας


Κοινοποίηση:
 Βουλευτές Νομού Αιτωλ/νίας
 Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας
 ΤΕΕ
 Περιφερειακά Τμήματα ΤΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο