Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο στη Βόνιτσα


       Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει την Βόνιτσα, πόσοι όμως την έχουμε εξερευνήσει; Πρώτης τάξεως ευκαιρία για μία σύντομη απόδραση αυτό το Σαββατοκύριακο, χάρη στην Ιόνια Οδό, η γοητευτική κωμόπολη του Αμβρακικού έχει έρθει εντυπωσιακά πιο κοντά στην Αθήνα. Υπολογίστε και το τέλειο σκηνικό: μία περατζάδα για ατελείωτες βόλτες με τα πόδια ή το ποδήλατο, ψαροκάικα που ξεφορτώνουν τους εκλεκτούς θαλασσινούς μεζέδες του Αμβρακικού Κόλπου και του Ιονίου Πελάγους, ωραίες παραλίες, ένα εντυπωσιακό κάστρο στο φόντο κι ένα νησάκι για έναν γοητευτικό περίπατο ή ποδηλατάδα. Έξτρα προνόμιο: η κοντινή απόσταση από τη Λευκάδα και τις παραλίες του Ιονίου με τα μαγευτικά νερά και ηλιοβασιλέματα. 
Πίσω από την προφανή ομορφιά, υπάρχει πλήθος ακόμη επιλογών και μυστικών. Προσωπικός μας ξεναγός και σε αυτό το ταξίδι είναι οι Διαδρομές, το ελκυστικό microsite της Νέας Οδού, μία πρωτοβουλία που γίνεται πράξη για πρώτη φορά στην Ελλάδα από έναν αυτοκινητόδρομο και αποκαλύπτει τις ομορφιές των περιοχών που προσεγγίζουν οι δρόμοι της.
Το microsite Διαδρομές σχεδιάστηκε από τη Νέα Οδό σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα, την startup Clio Muse, καθώς και με την εταιρία Pixelocracy και είναι απόλυτα συμβατό με κινητά και συσκευές tablet. Εύκολο στη χρήση, με μόνο ένα κλικ, παρουσιάζει μνημεία της φύσης και του πολιτισμού, αξιοθέατα, μουσεία, έθιμα και παραδόσεις μεταφέροντάς μας στον προορισμό της επιλογής μας οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουμε. 
Μέσα από κείμενα, φωτογραφίες και αφηγήσεις, εξερευνούμε νοερά τη Βόνιτσα. Περιδιαβάζουμε την πολυκύμαντη ιστορία της και τους κατακτητές που την διεκδίκησαν, επισκεπτόμαστε το κορυφαίο της αξιοθέατο, το βενετσιάνικο Κάστρο με τις πύλες, τους εντυπωσιακούς πύργους και τα ερειπωμένα κτίσματα, τη λιμνοθάλασσα Λιμένι που είναι ένα φυσικό ιχθυοτροφείο αλλά και το νησάκι Κουκουμίτσα, μία ζωντανή καρτ-ποστάλ γεμάτη πεύκα και ευκάλυπτους. Εκεί βρίσκεται και το ξωκλήσι του Αγίου Νεκτάριου με την συναρπαστική ιστορία. Μαθαίνουμε μάλιστα, ότι πριν κατασκευαστεί το γεφυράκι οι πιστοί έφταναν ως εκεί περπατώντας στα αβαθή νερά. 
Έπειτα κρυφοκοιτάμε μέσα στους όμορφους ναούς της: τον Άγιο Σπυρίδωνα των Ενετών με τον φτερωτό λέοντα του Αγίου Μάρκου στο υπέρθυρο και ένα συναρπαστικό ξυλόγλυπτο τέμπλο γεμάτο συμβολισμούς, την Αγία Σοφία του Δεσποτάτου της Ηπείρου και τον Άγιο Γεώργιο στη γιορτή του οποίου νεαροί καβαλάρηδες καλπάζουν με τα ολοστόλιστα άλογά τους γύρω από τον ναό.
Αυτά και άλλα πολλά αποκαλύπτονται στο microsite Διαδρομές της Νέας Οδού το οποίο συνολικά περιλαμβάνει 200 αξιοθέατα, οργανωμένα σε 20 διαδρομές και 538 ιστορίες που συναρπάζουν.
Ώρα για Βόνιτσα με ξεναγό τις Διαδρομές της Νέας Οδού.
 
 kathimerini.gr

3 σχόλια:

  1. Για παρακμιακά καρναβάλια και γιορτή πρατινας καλή είναι.... κατά τ άλλα θλίψη και μιζέρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαλλον μιζεροι ειναι ορισμενοι απο αυτους που μενουν εκει γι'αυτο βγαινει προς τα εξω αυτο

      Διαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο