Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020

Δήμος Ακτίου Βόνιτσας Ένα πολύ σημαντικό έργο δημοπρατήθηκε με τίτλο «Δίκτυο Αποχέτευσης Πογωνιάς».


Προς ενημέρωση των συμπολιτών μας.
Στις 21/8/2020 δημοπρατήθηκε το έργο με τίτλο «Δίκτυο Αποχέτευσης Πογωνιάς».Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» του Υπουργείου Εσωτερικών και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 1.000.000 €....
Στα πλαίσια της μελέτης προτάθηκαν και διαστασιολογήθηκαν τα απαιτούμενα έργα για τη συλλογή των ακαθάρτων της κοινότητας Πογωνιάς και τη μεταφορά αυτών στη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου Παλαίρου. Το δίκτυο ακαθάρτων θα συλλέγει τα αστικά λύματα και ορισμένες επιπλέον ποσότητες υπόγειου νερού και επιφανειακής απορροής που εισέρχονται σε αυτούς και θα επιτρέπει την ελεύθερη ροή αυτών μέσω βαρύτητας, ενώ με τη βοήθεια καταθλιπτικού αγωγού τα λύματα θα μεταφέρονται στην ΕΕΛ Παλαίρου η οποία βρίσκεται πλησίον του οδικού άξονα Παλαίρου-Πογωνιάς και σε απόσταση περίπου 2,5 χλμ από την πόλη της Παλαίρου. Το δίκτυο αποχέτευσης του οικισμού Πογωνιάς περιλαμβάνει το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων εντός του οικισμού καθώς και τον αγωγό μεταφοράς των λυμάτων στη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου Παλαίρου. Το σύνολο του δικτύου θα κατασκευαστεί από αγωγούς πολυαιθυλενίου ΡΕ 2ης γενιάς. Αυτό δικαιολογείται για την περίπτωση του σχεδιαζόμενου έργου, καθώς προβλέπεται οι σωλήνες του δικτύου αποχέτευσης να μην τοποθετηθούν σε μεγάλα βάθη, προς διευκόλυνση των εργασιών των απαιτούμενων εκσκαφών στο οδικό δίκτυο του οικισμού. Το HDPE προτιμήθηκε επειδή το εν λόγω υλικό έχει εξαιρετική αντοχή στη γήρανση και τη διάβρωση. Το δίκτυο αποτελείται από αγωγούς διαμέτρου 200 mm, συνολικού μήκους 4680 μ. που θα λειτουργούν με βαρύτητα. Για της μορφολογίας του εδάφους απαιτούνται 2 καταθλιπτικοί αγωγοί διαμέτρου 90 mm συνολικού μήκους 564 μ. Τα λύματα θα συλλέγονται σε ένα κεντρικό σημείο και από εκεί θα μεταφέρονται στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου Παλαίρου μέσω διπλού καταθλιπτικού αγωγού διαμέτρου 90 mm και συνολικού μήκους 3400 μ. Τα φρεάτια επίσκεψης ή συμβολής αγωγών ακαθάρτων είναι προκατασκευασμένα από σκυρόδεμα, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 1917, με σήμανση CE.
Ένα πολύ σημαντικό έργο που θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής των συμπολιτών μας και θα βοηθήσει την ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή της Πογωνιάς.
 Δήμος Ακτίου Βόνιτσας 
2643360109-2643360102
email: dhmos.aktiouvonitsas@1258.syzefxis.gov.gr
http://aktiovonitsa.gov.gr
1 σχόλιο:

Κώστας Θ Τριαντακωνσταντής , Μαθηματικός είπε...

Το έργο είναι μεγάλης σπουδαιότητας για τη Πογωνιά. Ουδείς μπορεί να μην συμφωνεί. Βέβαια με την ολοκλήρωση του θα κριθεί καλύτερα. Ας ελπίσουμε να μην έχουν γίνει τα ίδια λάθη που έγιναν στην αποχέτευση της Παλαίρου. Εννοώ ότι πολλά κομμάτια της Παλαίρου έχουν μείνει απέξω. Για ποιους λόγους δεν έχει απαντήσει κανένας.

Αλήθειες που δεν μπορεί ουδείς να αμφισβητήσει.
1)<< Mε τη βοήθεια καταθλιπτικού αγωγού τα λύματα θα μεταφέρονται στην ΕΕΛ Παλαίρου η οποία βρίσκεται πλησίον του οδικού άξονα Παλαίρου-Πογωνιάς και σε απόσταση περίπου 2,5 χλμ από την πόλη της Παλαίρου>>. Λέει η παραπάνω ανακοίνωση.

Oι περιβαλλοντικοί όροι που ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση 85362 λένε ότι οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας των λυμάτων βρίσκονται 2,5 χλμ από το κεντρικό αντλιοστάσιο στην έξοδο της πόλης. Το κεντρικό αντλιοστάσιο στην έξοδο της πόλης είναι βέβαια αυτό που είναι κοντά στο κάμπινγκ.

Η διαφορά είναι τεράστια. Επομένως στο σημείο αυτό δεν τηρήθηκαν πλήρως οι περιβαλλοντικοί όροι.

2) Στην ίδια Κοινή Υπουργική Απόφαση 85362 ορίζονται.
Οι εξυπηρετούμενοι οικισμοί του έργου είναι η Πάλαιρος, η Πογωνιά, ο οικισμός της ΔΕΠΟΣ ( αυτός δεν υπάρχει). Και ρητά ορίζει η ΚΥΑ 85362. Είναι η βασική και η αρχική του έργου.
Με την ολοκλήρωση κατασκευής του έργου ( οι εγκαταστάσεις εννοεί) ,θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και το έργο της αποχέτευσης της εξυπηρετούμενης περιοχής και να έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες συνδέσεις.

Επομένως και στο σημείο αυτό δεν τηρήθηκαν πλήρως οι περιβαλλοντικοί όροι.

Ποιοι έχουν την ευθύνη;
Xρόνια τα λέω αυτά και τα γράφω στο βιβλίου μου στις σελίδες 182-195.
Απαντήσεις δεν πήρα από κανένα επί της ουσίας.

Ερωτώ το Δήμαρχο κ Αποστολάκη.

Γιατί προχωρήσατε στη Διοικητική παραλαβή του έργου; Γιατί το θέσατε σε λειτουργία;
Απαντήστε στους Δημότες και στους φορολογούμενους.

Kώστας Θ Τριαντακωνσταντής
Μαθηματικός

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
1)Αυτά για σήμερα. Για τα υπόλοιπα προσεχώς. Κάποιοι ανόητοι που γράφουν ανώνυμα αθλιότητες, καλό είναι να διαβάσουν το βιβλίο μου πρώτα.

2) Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Υπάρχει πρόσφατα μία μελέτη ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων. Τους προτείνω να τη διαβάσουν. Βρίσκεται στη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Θα επανέλθω.