Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ: Κυκλοφόρησε το νέο Βιβλίο της ΔΕΣΠΩΣ ΚΑΛΕΖΟΥ: "Δυο μεγάλοι επαναστάτες της Σπάρτης" – καλοτάξιδο!

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

         Η  Βονιτσιάνα Δέσπω Καλέζου*, η δική μας Δέσπω, έκανε ακόμα ένα βήμα στην προσφορά για τον Πολιτισμό, με το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο της. 
«ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ»

          Η Δέσπω παρουσιάζει την κατάσταση και τα γεγονότα στην Σπάρτη, όταν την πόλη την κατέκλισαν οι φόροι υποτέλειας των υπόδουλων Αθηναίων και των συμμάχων τους. Οι νόμοι του Λυκούργου αδράνησαν, η πολεμική μηχανή της Σπάρτης μετατράπηκε σε μισθοφορικό στρατό σε ξένες συγκρούσεις, ο παραγόμενος πλούτος να συγκεντρώνεται σε 100 οικογένειες που έλεγχαν τους δύο βασιλείς, τους πέντε εφόρους και την Απέλλα.......



Απόσπασμα από το βιβλίο: 
        «Το δεύτερο μισό του 3ου αιώνα πΧ στον Ελληνικό χώρο σημαδεύτηκε ηθικά και πολιτικά από δύο γιγάντιες επαναστατικές προσωπικότητες, τους δύο τελευταίους μεγάλους Έλληνες Βασιλείς της Σπάρτης, τον Αγη τον Δ’ και τον Κλεομένη τον Γ’. 
        Αγωνίστηκαν στον πιο όμορφο αγώνα για την ισότητα και δικαιοσύνη, για τη δημιουργία μιας κοινωνίας πραγματικών ελεύθερων ανθρώπων, για να διασώσουν το πρότυπο του κλασσικού ανθρώπου, το συνειδητοποιημένο πολιτικό πρόσωπο. 
      Και έδωσαν τα πάντα για τον σκοπό αυτό, αναδασμός της γής, αποκοπή χρεών, ο είλωτας και ο περίοικος έγινε πολίτης της Σπάρτης. Μια νέα κοινωνία πήγε να δημιουργηθεί.»

      Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί αφού τα τότε γεγονότα στην αρχαία Σπάρτη δεν απέχουν πολύ από την σημερινή κατάσταση.

Για την Αμφικτιονία Ακαρνάνων

Ο Πρόεδρος                  Ο Αντιπρόεδρος
Φίλιππος Ντόβας              Ντίνος Στυλιανός

*****************

     * -Η πρώτη επαφή της με τον Πολιτισμό έγινε το 1966 την εποχή που φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο. Ασχολήθηκε με την συλλογή λαογραφικού υλικού και κατέθεσε στην  Ακαδημία Αθηνών την εργασία της «Συλλογή λαογραφικού υλικού εκ χωρίου Βονίτσης Αιτωλοακαρνανίας». 
     Το 2011 εξέδωσε το έργο «Η αλαζονεία της δύναμης» και το 2015 το έργο «Μικρές και μεγάλες στιγμές». Το 2017 εξέδωσε το έργο «Το τέλος του Αθηναϊκού Ιμπεριαλισμού».           Σήμερα μπορεί να ζει και να δραστηριοποιείται στην Λευκάδα (τριάντα πέντε χρόνια στην Β’ Βάθμια εκπαίδευση και αντιδήμαρχος Λευκάδας το 2002-2004), όμως με την πρώτη ευκαιρία βρίσκεται στην γενέτειρά της , την Βόνιτσα. 
        Η Δέσπω συμμετέχει, μαζί με άλλες επτά φιλόλογους, στην ομάδα εργασίας για τις επιστολές του Απόκαυκου (Μητροπολίτης Ναυπάκτου 1200-1232 μΧ). 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο