Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Ο Ν. Φαρμάκης ζητάει έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, για το σχέδιο συγχώνευσης Πανεπιστημίου - ΤΕΙ


«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν μπορεί να παραμένει βουβός παρατηρητής των εξελίξεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και να παρακολουθεί από… απόσταση ασφαλείας τις θλιβερές εξελίξεις που δρομολογεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, ειδικά από τη στιγμή που το συγκεκριμένο νομοθέτημα ήδη εγείρει την αντίδραση της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και των τοπικών φορέων, στο πλευρό των οποίων πρέπει να σταθεί η Περιφέρεια» υπογραμμίζει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριος Φαρμάκης, που με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου – και κοινοποίηση προς τον Περιφερειάρχη – ζητάει την έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα, με την παρουσία του συνόλου των εμπλεκομένων φορέων......


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Το κείμενο της επιστολής (εστάλη την περασμένη Παρασκευή), που υπογράφει ο κ. Φαρμάκης ως επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι το ακόλουθο:
«Κύριε Πρόεδρε,
Το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, Πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», προκαλεί ήδη σοβαρές αναταράξεις και δημιουργεί μεγάλες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, καθώς μεταξύ άλλων, οι μνείες του για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας συναντούν την άρνηση της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και των τοπικών φορέων.
Πρόκειται για ένα νομοθέτημα άκρως προβληματικό, το οποίο επί της ουσίας φαλκιδεύει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Πατρών και «εξαϋλώνει» το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
Η Δυτική Ελλάδα, αντί να μετατρέπεται σε μητροπολιτικό κέντρο εκπαίδευσης, υποβαθμίζεται. Σχολές και Τμήματα με αυταπόδεικτη ποιότητα και παραγωγή έργου, κλείνουν ή αλλοιώνονται. Πτυχία που έχουν ήδη δοθεί υποβαθμίζονται και χιλιάδες νέες και νέοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη εκπαιδευτική και επαγγελματική απαξίωση. Το Πανεπιστήμιο Πατρών καλείται να σηκώσει ένα τεράστιο ακαδημαϊκό και διοικητικό βάρος χωρίς καμία εγγύηση και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αποκτάει… παράρτημα στην Πάτρα!
Και όλα αυτά συμβαίνουν, έναντι κάποιων θολών και αβάσιμων υποσχέσεων για Σχολές που θα δημιουργηθούν στο μέλλον, για τις οποίες καμία επίσης εγγύηση δεν παρέχεται, με το βάρος της ίδρυσης και λειτουργίας τους να πέφτει εξολοκλήρου και πάλι στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα.
Σημειώνω δε, ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή κατά παράβαση του άρθρου 5 του νόμου 4485/2017, σύμφωνα με οποίο, οποιαδήποτε ίδρυση, συγχώνευση ή αλλαγή σε ΑΕΙ απαιτείται σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου των οικείων Ιδρυμάτων, κάτι που δεν υφίσταται στην παρούσα φάση.
Καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα έχει εξεγείρει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, εκ μέρους της παράταξης «Μαζί να φτιάξουμε τον τόπο μας», ζητάω με πρωτοβουλία δική σας και του κ. Περιφερειάρχη, να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με την συμμετοχή εκπροσώπων της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, των Δήμων και του συνόλου των Τοπικών Φορέων, προκειμένου να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα και το Περιφερειακό Συμβούλιο ως ανώτατο πολιτικό όργανο της Δυτικής Ελλάδας να εκφράσει άποψη και θέση, στο πλευρό της κοινωνίας της Δυτικής Ελλάδας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο