Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Tο έθιμο των Αγραπνιών στη ΒΟΝΙΤΣΑ -ΦΩΤΟ: Vicky Pantazis





          Ένα έθιμο που έχει παμπάλαιες ρίζες αναβιώνει κάθε χρόνο την Μεγάλη εβδομάδα στη Βόνιτσα. (Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν απόψε Μεγάλη Πέμπτη απο την Vicky Pantazis). 
        Είναι το έθιμο οι Αγραπνιές, πίσω από το ιερό των Αγίων Αποστόλων στη συνοικία Μπούχαλη, όπου οι «αγρυπνιστές» την Μεγάλη εβδομάδα βάζουν μεγάλη φωτιά, σιγοτραγουδώντας ανατρεπτικά, καυστικά και περιπαικτικά άσματα που σχετίζονται με το θείο δράμα αλλά και τα κοινωνικά δρώμενα της Πόλης….


         Οι «αγρυπνιστές» με ιδιαίτερο μεράκι και ζήλο αφού πρώτα συγκέντρωσαν σωρό από ξύλα πίσω από το ιερό της εκκλησίας, στη συνέχεια άναψαν μια μεγάλη φωτιά και αναβίωσαν ένα από τα κύρια πασχαλινά έθιμα της Βόνιτσας.
       Οι Αγραπνιές με το άναμμα της πυράς επαναλαμβάνονται κάθε βράδυ στο ίδιο σημείο και από τα ίδια περίπου πρόσωπα όλες τις νύχτες της Μεγάλης Εβδομάδας, και οι «αγρυπνιστές» σιγοτραγουδούν σατιρικούς στίχους με το καταληκτικό γύρισμα …και Κύριε ελέησον….

Καλή Ανάσταση...!







3 σχόλια:

  1. ..καλή η καταγραφή του ως έθιμο, αλλά πηγαίνοντας στην ουσία, νομίζω οι "αγρυπνιστές", όπως και όλοι μας, θα είχαν μεγαλύτερη πνευματική ωφέλεια, αντι να κάθονται έξω από ναό στα καφενεία και να λένε ανατρεπτικά καυστικά και περιπαικτικά άσματα με σατρικούς στίχους και με το καταληκτικό γύρισμα ...και "Κύριε ελέησον", να βρίσκονται μέσα στο Ναό και να συμμετέχουν με κατάνυξη στα Θεία Πάθη της Μεγάλης Εβδομάδας, ακούγοντας τα σωστά "Κύριε ελέησον". Καλό θα ήταν να ήμασταν όλοι πιο συγκεντρωμένοι στα μεγάλα που διαδραματίζονται την Μεγάλη Εβδομάδα μέσα στους Ιερούς Ναούς.
    ΄Καλή Ανάσταση σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 6:24 αμα δεν σου αρέσει μην ξανάρθεις,, καλή Ανάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαφωνείς σε κάτι με το σχόλιο; Ας το συζητήσουμε. Πες μου που ακριβώς διαφωνείς.

      Διαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο