Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Πραγματοποιήθηκε η λαϊκή συνέλευση στις ΦΥΤΕΙΕΣ ενάντια στην εγκατάσταση μονάδων καύσης βιορευστών - ΨΗΦΙΣΜΑ

   Στη λαϊκή συνέλευση αποφασίστηκε Συμβολικός αποκλεισμός δια ολίγον την Τρίτη ημέρα του Πάσχα και ώρα 10:30 π.μ. στο ύψος των διοδίων της Ιόνιας Οδού στη θέση Κουβαρά Φυτειών όπου θα αναδείξουμε το πρόβλημα και θα αξιώσουμε την ακύρωση των αδειοδοτήσεων.

                  Πολλοί ήταν οι κάτοικοι των Φυτειών αλλά και των γύρω χωριών, οι οποίοι συμμετείχαν στη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις 23-04-2019 με θέμα τις εξελίξεις ενάντια στην εγκατάσταση μονάδων καύσης βιορευστών στην ενότητα Φυτειών.
            Η λαϊκή συνέλευση πραγματοποιηθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Ξηρομέρου και συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Ερ. Γαλούνης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξηρομέρου Κων. Κυριάκος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Φυτειών Γιάννης Φλωρόπουλος, οι επικεφαλής των παρατάξεων που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο, η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (ΟΠΣΥΞ), ο Σύλλογος φίλων της Βελανιδιάς "Η Αμαδρυάδα",  η Ομάδα εκπροσώπων Πολιτών Τ.Κ. Φυτειών, όλοι οι φορείς της τοπικής κοινωνίας (ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φυτειών, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, ο Μορφωτικός και Αθλητικός Σύλλογος Φυτειών, ο Σύλλογος αποδήμων Φυτειωτών "Το Λιγοβίτσι") καθώς και πλήθος δημοτών τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των άλλων κοινοτήτων του Δήμου Ξηρομέρου, καθώς επίσης και ο εκ του Δήμου διορησθείς ως νόμιμος εκπρόσωπος κ. Σπύρος Γρίνος αρμόδιος για το χειρισμό των νομικών παραμέτρων του θέματος αυτού.

Αναλυτικα....



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ                                                                          Φυτείες 23/04/2019
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ                                                                              Αριθ. Πρωτ.: 3614         
ΕΛΛΑΔΑΣ κ' ΙΟΝΙΟΥ                                                                                   
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΥΤΕΙΩΝ

Ταχ. Δ/νση : Φυτείες
Ταχ. Κωδ.  : 30009
Τηλέφωνο  : 26463060321
Fax             : 2646022696
Email :  dimitris.makripidis@1538.syzefxis.gov.gr

                                                                                                      
Προς:  1.Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
και Φυσικών Πόρων
2. Αποκεντρωμένη Διοίκηση
Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ Τ.Κ.ΦΥΤΕΙΩΝ

Μετά από πρόσκληση της δημοτικής αρχής του Δήμου Ξηρομέρου πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση στο δημοτικό κατάστημα του πρώην Δήμου Φυτειών στις 23-04-2019 με θέματα:
1)-Την ενημέρωση των πολιτών για τις μέχρι τώρα ενέργειες της Τ.Κ. φυτειών και του Δήμου αναφορικά με την απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης Π.Δ.Ε. και Ιονίων Νήσων να προχωρήσει στην αδειοδότηση εγκατάστασης τριών (3) αρχικά μονάδων καύσης βιορευστών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην διοικητική περιφέρεια της Τ.Κ. Φυτειών παρά τις θεσμικές αντίθετες αποφάσεις – γνωμοδοτήσεις – του Τοπικού Συμβουλίου Τ.Κ. Φυτειών, του Δήμου, της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και της επιτροπής περιβάλλοντος της Π.Δ.Ε. και
2)-Για την λήψη απόφασης σχετικά με τον προγραμματισμό δράσεων, από δω και πέρα, για την ακύρωση των αδειοδοτήσεων.

Στην συνέλευση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ξηρομέρου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξηρομέρου, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Φυτειών, οι επικεφαλής των παρατάξεων που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο, όλοι οι φορείς της τοπικής κοινωνίας (ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φυτειών, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, ο Μορφωτικός και Αθλητικός Σύλλογος Φυτειών) καθώς και πλήθος δημοτών τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των άλλων κοινοτήτων του Δήμου Ξηρομέρου, καθώς επίσης και ο εκ του Δήμου διορησθείς ως νόμιμος εκπρόσωπος κ. Σπύρος Γρίνος αρμόδιος για το χειρισμό των νομικών παραμέτρων του θέματος αυτού.

Στη συνέλευση αυτή έγινε ευρεία ενημέρωση επί των έως τώρα ενεργειών των θεσμικών οργάνων του Δ. Ξηρομέρου αλλά και των πρωτοβουλιών και δράσεων που αναπτύχθηκαν έως τώρα τόσο από δημότες της Τ.Κ. Φυτειών και του νομικού μας εκπροσώπου σε επίπεδο Υπουργείου, όσο και από πολλούς κοινωνικούς φορείς οι οποίοι μετά από συνελεύσεις τους δημοσιοποίησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την κάθετη αντίθεσή τους ως προς την αδειοδότηση εγκατάστασης τέτοιων μονάδων στην περιοχή μας. Έγινε επίσης μνεία στις δημοσιοποιημένες άλλωστε θέσεις παρατάξεων του Ν. Αιτ/νίας καθώς επίσης και του ότι έχουν κατατεθεί επερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων και στο Ευρωκοινοβούλιο. Επισημάνθηκαν νομικά κενά στην εμμονική στάση της αποκεντρωμένης διοίκηση ως αδειοδοτούσας αρχής, η ρυπογόνος και επικίνδυνη λειτουργία των μονάδων αυτών, η αυθαίρετη επιλογή του χώρου, η μη μελέτη των επιπτώσεων των αθροιστικών – σωρευτικών ρύπων που αυτές εκπέμπουν, η σκοπιμότητα και η νομική προέκταση των αδειοδοτήσεων σε πρόσωπα παρένθετα και ξένα όχι  μόνο της τοπικής κοινωνίας αλλά ολόκληρου του Ν. Αιτ/νίας, η μη θεσμική πληροφόρηση επί των έγγραφων αιτιάσεων του Τοπικού Συμβουλίου, άρα και της τοπικής κοινωνίας, και η αδιαφορία και η απαξίωση της αρνητικής θέσης των πολιτών του Δ. Ξηρομέρου.
Έγιναν τοποθετήσεις από πλείστους των συμμετεχόντων, εκφράστηκε η πλήρης αντίθεσή τους στη δημιουργία αυτών των μονάδων και υιοθετήθηκε το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Ξηρομέρου (επισυνάπτεται). Στο τέλος η Γενική Συνέλευση των πολιτών τόσο της Τ.Κ. Φυτειών όσο και των συμμετεχόντων των άλλων Κοινοτήτων του Δ. Ξηρομέρου ομόφωνα αποφάσισε τις ακόλουθες ενέργειες και δράσεις:
1)-Να εκδοθεί το ακόλουθο ψήφισμα διαμαρτυρίας και εναντίωσης ως προς την δημιουργία στην περιοχή μας των μονάδων καύσης βιορευστών, όπου θα ζητείται επιτακτικά η ακύρωση κάθε αδειοδότησης, και η αποστολή αυτού στην αποκεντρωμένη διοίκηση και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.
2)-Συμβολικός αποκλεισμός δια ολίγον την Τρίτη ημέρα του Πάσχα κι ώρα 10:30 π.μ. στο ύψος των διοδίων της Ιόνιας Οδού στη θέση Κουβαρά Φυτειών όπου θα αναδείξουμε το πρόβλημα και θα αξιώσουμε την ακύρωση των αδειοδοτήσεων.
3)-Να σταλεί ενημερωτικό έγγραφο στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αγρινίου, ως αρμόδιας αρχής για τα μέτρα ασφάλειας της αναφερόμενης κινητοποίησης.

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
Εμείς οι συμμετέχοντες στη Λαϊκή Συνέλευση, κάτοικοι και πολίτες της Τ.Κ. Φυτειών και των λοιπών κοινοτήτων του Δ. Ξηρομέρου που λάβαμε γνώση της επικινδυνότητας και της καταστροφικής συνέπειας των εκπεμπόμενων ρύπων των μονάδων καύσης βιορευστών που επιχειρείτε να αδειοδοτήσετε και εγκαταστήσετε αυθαίρετα στην περιοχή Φυτειών του Δ. Ξηρομέρου τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία των κατοίκων, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
Δεν συμφωνούμε και δεν θα επιτρέψουμε την αλλαγή χρήσης γης της περιοχής μας, που για μας είναι πλούτος ενασχόλησης και επιβίωσης για πολλές γενιές, με κάθε νόμιμο τρόπο.
Δεν θα θυσιάσουμε το μέλλον το δικό μας αλλά κυρίως των παιδιών μας που θα επιλέξουν να μείνουν στον τόπο τους στο βωμό των ξένων προς εμάς οικονομικών συμφερόντων τα οποία αδιαφορούν για την χαβουζοποίηση της περιοχής μας, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την επιβάρυνση της ποιότητας ζωής και της υγείας των ανθρώπων και τέλος την ερημοποίηση των χωριών μας.
Απαιτούμε την άμεση ανάκληση των τυποποιημένων σας και ημιτελών, τάχα  μου, μελετών και την ακύρωση των αδειοδοτήσεων.

   Φυτείες 23/04/2019

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Κωνσταντίνος Κυριάκος    













1 σχόλιο:

  1. Πρόεδρε Κωνσταντίνε Κυριάκο
    θα ψηφίσεις μάλλον τώρα των εκλογών την Κυριακή τον Κον Κυριάκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο