Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Στο εξωπραγματικό ποσό των 5.736.896,77 € το ύψος των απ' ευθείας αναθέσεων της δημοτικής αρχής έως σήμερα. Η δική μας γνώμη.


Στο εξωπραγματικό συνολικό ποσό (για το μέγεθος του Δήμου μας, ο οποίος είναι από τους μικρότερους στην Ελλάδα, με τακτική επιχορήγηση από το κράτος μόλις στα 1,6 εκατ. ευρώ περίπου) των 5.736.896,77 € (πέντε εκατομμυρίων, εφτακοσίων τριάντα έξι χιλιάδων, οκτακοσίων ενενήντα έξι ευρώ και εβδομήντα εφτά λεπτών), έφτασαν οι απ' ευθείας αναθέσεις της δημοτικής αρχής έως σήμερα.......

Εμείς σαν Blog, προς διευκόλυνση των δημοτών που ενδιαφέρονται να γνωρίζουν, με την χρήση του Excel καταγράφουμε και αθροίζουμε όλες τις απ' ευθείας αναθέσεις του Δήμου Ξηρομέρου και των Νομικών του Προσώπων και σας τις παρουσιάζουμε, ώστε να υπάρχει η γνώση όλων των πολιτών και η δημόσια λογοδοσία των αιρετών (σκοπός δημιουργίας του «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»).

Το αρχείο μας Excel αποτελείται από πέντε στήλες:
1η στήλη: Συνοπτική περιγραφή ανάθεσης.
2η στήλη: Ημερομηνία ανάρτησης στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».
3η στήλη: Υπερσύνδεσμος, ώστε να μπορείτε να δείτε το επίσημο έγγραφο.
4η στήλη: Ονοματεπώνυμο αναδόχου.
5η στήλη: Το ποσό της ανάθεσης.

Τονίζουμε ότι αυτά που δημοσιοποιούμε είναι ήδη δημοσιοποιημένα έγγραφα στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», ανοικτά και προσβάσιμα στον καθένα.
Κάποιες λίγες από τις απ' ευθείας αναθέσεις πιθανόν να έχουν ανακληθεί ή να έχει γίνει και αντιλογισμός τους, δηλαδή να μην έχουν εκτελεστεί τελικά. Το πόσες από αυτές έχουν ενταλματοποιηθεί και πόσες όχι, είναι πολύ δύσκολο να το παρακολουθήσουμε.
Καταγράψαμε 679 απ' ευθείας αναθέσεις συνολικής αξίας 5.294.246,40 € και 11 περιπτώσεις αξίας 442.650,37 €, για εργασίες και προμήθειες που εκτελέστηκαν στην διάρκεια της νυν δημοτικής αρχής με προφορικό τρόπο (μη θεσμοθετημένη, αδιαφανής και απαράδεκτη διαδικασία απ' ευθείας ανάθεσης) και κατόπιν οι ενδιαφερόμενοι προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη διεκδικώντας τα χρήματα τους. Δικαιώθηκαν με έκδοση διαταγής πληρωμής, μιας και ο Δήμος Ξηρομέρου αναγνώριζε τις οφειλές στην σχετική δικάσιμο και δεν άσκησε ανακοπή στις διαταγές πληρωμής (δείτε εδώ).
Δεν καταγράψαμε πάρα πολλές (εκατοντάδες) απ' ευθείας αναθέσεις μικροποσών κάτω από 1.000 €, που αφορούν κυρίως προμήθειες κρεοπωλείου, αρτοποιείου, αναλώσιμων, προμηθειών και μικροεργασιών για Παιδικούς Σταθμούς και ΚΔΑΠ, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.α., με την μερίδα του λέοντος στα μικροποσά να ανήκει στην Κοινωφελή Επιχείρηση.


Η δική μας γνώμη για τις απ' ευθείας αναθέσεις με σύντομες αναφορές:
Οι απ' ευθείας αναθέσεις με βάση το άρθρο 72 του Ν. 3852/2010 είναι νόμιμες και προβλέπονται, κατ' εξαίρεση όμως και σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις.
Στο Δήμο Ξηρομέρου τα στοιχεία δείχνουν καθαρά ότι αντίθετα από το πνεύμα του νομοθέτη, οι απ' ευθείας αναθέσεις είναι ο κανόνας και η διαγωνιστική διαδικασία η εξαίρεση. Το συντριπτικό ποσοστό των χρημάτων του Δήμου Ξηρομέρου έχει διακινηθεί μέσω απ' ευθείας αναθέσεων.
Στο Δήμο Ξηρομέρου, πάλι τα στοιχεία δείχνουν, ότι οι απ' ευθείας αναθέσεις δεν εφαρμόζονται σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, όπως ο Νόμος προβλέπει, γι αυτό και προκύπτει το ακριβώς προηγούμενο που αναφέρουμε.
Παρότι οι απ' ευθείας αναθέσεις είναι εξ' ορισμού αδιαφανής διαδικασία, αυτό δεν σημαίνει ότι όλες είναι ίδιες. Οι απ' ευθείας αναθέσεις σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει ένας Δήμος και όσο μικρότερος και πιο υποστελεχωμένος είναι ο Δήμος (σαν τον δικό μας), τόσο πιο απαραίτητες είναι και πάρα πολλές από αυτές δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Παράδειγμα σε προμήθειες, σε αναλώσιμα και εργασίες για τους Παιδικούς Σταθμούς, ΚΔΑΠ, Σχολεία, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις και πολλές άλλες. Αλλά αυτές αφορούν κυρίως μικροποσά και είναι συχνές και συνήθεις μικρές εργασίες και προμήθειες, απαραίτητες για την λειτουργία των Νομικών Προσώπων.
Οι απ' ευθείας αναθέσεις που ενοχλούν είναι αυτές που το τίμημα είναι υπερβολικό (υπάρχει γνώση και επαφή με την πιάτσα για να κρίνουμε) και το χειρότερο από όλα, οι αόρατες. Αυτές είναι αναμφίβολα μη νόμιμες (με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου), όχι ως προς την διαδικασία, αλλά ως προς την ουσία.
Κανόνα πρέπει να αποτελούν οι αδιάβλητες διαγωνιστικές διαδικασίες που φέρουν μεγάλες εκπτώσεις και όχι οι απ' ευθείας αναθέσεις, μέσω των κατατμήσεων και την ελάχιστη έκπτωση που αυτές φέρουν (0% - 3%), ώστε να επωφεληθεί το Ταμείο του Δήμου μας και οι δημότες από την προσφερόμενη έκπτωση των διαγωνισμών.
Στον απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής, που θεσμοθετημένα πρέπει να γίνεται κάθε χρονιά σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που εμείς ποτέ δεν είδαμε να το πράττει αυτά τα 5 χρόνια η παρούσα δημοτική αρχή ως οφείλει, θα έπρεπε να γίνεται αναφορά και αξιολόγηση στο έργο που παράχθηκε με τα χρήματα του Δήμου μέσω των συγκεκριμένων απ' ευθείας αναθέσεων και όχι να παρουσιάζονται και να διαφημίζονται έργα με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και το Π.Δ.Ε. διάφορων Υπουργείων, ως έργα της δημοτικής αρχής παραπλανώντας τους πολίτες. Μπορεί κάποιος από την δημοτική αρχή να δώσει απολογισμό με ποιο τρόπο χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα χρήματα και πως απέδωσαν; 
Εμείς καλούμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κάνουν το καθήκον τους και να ρίξουν μία ματιά και προς τον πολύπαθο Δήμο Ξηρομέρου, ο οποίος κατά την γνώμη μας, κάθε μέρα που περνά καταστρέφεται οικονομικά.
Ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Αποκεντρωμένη, το Υπουργείο Εσωτερικών, πιθανόν και αυτή η Δικαιοσύνη, θα πρέπει να ερευνήσει πίσω και σε όσο βάθος χρόνου κρίνει. Ο οικονομικός έλεγχος στον Δήμο Ξηρομέρου κατά την προσωπική μας γνώμη επιβάλλεται και είναι καθήκον και πρώτο μέλημα κάθε επόμενης δημοτικής αρχής που θα αναλάβει. Θα πρέπει η ίδια και οι δημότες να γνωρίζουν την αλήθεια, που βρίσκονται σήμερα τα οικονομικά του Δήμου Ξηρομέρου.

Δείτε εδώ το αρχείο Excel με όλες τις απ' ευθείας αναθέσεις του Δήμου Ξηρομέρου, για το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως σήμερα.
mytikaspress

3 σχόλια:

  1. Καλοφαγωτα.... Και θα πάνε κάποια πρόβατα να τους ξαναψηφισουν... Ντροπή σας κύριοι.... Αυτοί πάνε σπίτια τους και κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια; Ρημαξαν το τόπο και το παίζουν και σωτήρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαγοπότι οι ίδιοι και οι ίδιοι . Γιάννης κερνάει και Γιάννης. πίνει. Να γιατί σκοτώνονται να ξαναβγούν . Ούτε στο πιο τρελο όνειρο τους δε θέλουν να σκεφτούν
    ότι θα χάσουν την μασαμπουκα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γαλούνης - Υποψήφιος δήμαρχος για άλλα 5.736.896,77€

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο