Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Αποκεντρωμένη: Πιθανώς και από εβδομάδα εξελίξεις με τα αυθαίρετα στη δυτική Ελλάδα

Τροπολογία  μέσω  της οποίας επιταχύνονται οι διαδικασίες διαχείρισης της αυθαίρετης δόμησης ενέκρινε κατά πλειοψηφία πριν από δύο ημέρες η Βουλή.
Πλέον, η διαχείριση των αυθαιρεσιών δόμησης μετατίθεται από την αποκεντρωμένη διοίκηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σε επιθεωρητές δόμησης, ενώ στην Αττική οι πρώτες 100 κατεδαφίσεις ξεκινούν άμεσα.

Το ενδιαφέρον για άμεσες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων είναι σαφώς συνδεδεμένο με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι,  αφού η κυβέρνηση έχει αποδώσει εν μέρει το μέγεθος της τραγωδίας, με τους δεκάδες νεκρούς, στην αυθαίρετη δόμηση στην πυκνοκατοικημένη παραλιακή ζώνη.
Σε κάθε περίπτωση, η επίσπευση των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων κτισμάτων που έχουν τελεσιδικήσει και πρωτοκολληθεί, θα περιλαμβάνει και κτήρια της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ελλάδας ευρύτερα, αφού η άναρχη δόμηση είναι από τα μείζονα προβλήματα σε αρκετές περιοχές της Περιφέρειας.
Και ενώ ο Υπουργός Περιβάλλοντος δηλώνει αμετακίνητος ακόμη και στην πιθανότητα αντιδράσεων από τους ιδιοκτήτες, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει περιπτώσεις όπως αυτή των πελάδων της Τουρλίδας Μεσολογγίου, ορισμένες εκ των οποίων, παρότι έχουν  ορίστηκα κριθεί ως αυθαίρετες κατασκευές και θα έπρεπε θεωρητικά να είχαν κατεδαφιστεί από το 2015, παραμένουν στην περιοχή,  λόγω των σφοδρών αντιδράσεων των κατόχων και της αντιπαράθεσης τους, ακόμη και με τις αστυνομικές δυνάμεις που κατέφθαναν στο σημείο για να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας .
Η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών που βρίσκονται στα όρια του αιγιαλού της περιοχής επρόκειτο να γίνει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση , ενώ για τη διαδικασία είχε διατεθεί ποσό που ξεπερνούσε τις 100.000 ευρώ,  σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση της δημοπράτησης για την ανάδειξη αναδόχου εργολάβου και περιελάμβανε τουλάχιστον 12 πελάδες για τις οποίες υπάρχουν αμετάκλητα πρωτόκολλα κατεδάφισης.

«Με τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών και τη συνεχόμενη αναβολή της διαδικασίας, προκαλούνται εκ των πραγμάτων και σοβαρότατες καθυστερήσεις, αφού η εργολαβία εκπνέει και πρέπει να δημοπρατηθεί νέα», σχολιάζει μεταξύ άλλων ο Διονύσης Παναγιωτόπουλος, Γενικός Διευθυντής Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, με τον οποίο ήρθε σε επικοινωνία το agriniopress.gr.
Όπως εξηγεί ο κ. Παναγιωτόπουλος και στις 12 Περιφερειακές Ενότητες της Αποκεντρωμένης το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης είναι ιδιαίτερα μεγάλο. «1000 και πλέον αυθαίρετα περιελάμβανε μέχρι και πέρυσι η λίστα με τα κτήρια που πρωτοκολλήθηκαν σε δασική έκταση και αιγιαλό ως κατεδαφιστέα».
 Μετά και από τις πρόσφατες εξελίξεις, η λίστα με τα αυθαίρετα της Αποκεντρωμένης , εστάλη , σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και όταν αυτή επικαιροποιηθεί, οι κατεδαφίσεις θα ξεκινήσουν άμεσα.
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης , μόλις ο πίνακας των αυθαιρέτων  σταλεί πίσω από το Υπουργείο, θα υπάρξει και σχετική ενημέρωση για εκείνα τα κτίσματα στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα κατεδάφισης: « Κάποια από τα κτίσματα που θα κριθεί από το Υπουργείο και την Αποκεντρωμένη πως θα πρέπει να κατεδαφιστούν άμεσα, θα ενταχθούν και στην απευθείας ανάθεση κατεδαφίσεων με προϋπολογισμό έως 135 χιλιάδες ευρώ που αποφάσισε το Υπουργείο. Για τα υπόλοιπα θα πρέπει να ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία της δημοπράτησης έργου», εξηγεί ο κ. Παναγιωτόπουλος, που σχολιάζει πως το πρόβλημα είναι μεν τεράστιο στην Αιτωλοακαρνανία , ωστόσο αντίστοιχα ζητήματα υπάρχουν και με αυθαίρετα της Ηλείας, της Μεσσηνίας και των Ιονίων Νήσων.
Σύμφωνα πάντως με την Αποκεντρωμένη, την επόμενη κιόλας εβδομάδα αναμένονται εξελίξεις για το τι μέλλει γενέσθαι και με τα δεκάδες αυθαίρετα της Αιτωλοακαρνανίας.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τροπολογία επισπεύδονται οι διαδικασίες κατεδάφισης για τέσσερις κατηγορίες οι οποίες είναι:
-ζώνες μέσα από τον αιγιαλό
-οριοθετημένα ρέματα
-κηρυγμένες ως αναδασωτέες περιοχές και
-εθνικούς δρυμούς.
https://www.agriniopress.gr/

3 σχόλια:

  1. ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΗΣ ΓΚΡΕΜΙΣΕΤΕ,[ΒΕΛΑΣ-ΑΣΠΡΟΓΙΑΛΙΚΛΠ]ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΦΡΑΞΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ Η ΕΙΝΑΙ ΡΟΥΚΕΤΑ ΕΝ ΟΨΗ ΕΚΛΟΓΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα θαυματα κρατουν μονο τρεις μερες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φόρα οι εξαγγελίες θα γίνουν πράξη και δεν είναι συγκυριακές εν όψει εκλογών και σε σχέση με τις φωτιές και τα αυθαίρετα, γιατί η κατάσταση είναι τραγική σε όλες της παραλίες του Αστακού.(Βελά, Ασπρογιάλι, Αγριλιά).
    Στις παραλίες αυτές έχουν εγκατασταθεί μόνιμα κτίσματα ακόμη και με τσιμέντο με σκοπό την οικειοποίηση των εκτάσεων, για να μην αναφερθούμε στο σκουπιδαριό που αφήνουν .
    Μετά απ όλα αυτά θέλουμε να προσελκύσουμε και τουρισμό.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο