Απόδοση τιμής θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Αυγούστου 2018 και ώρα 21:00 στον Φάρο, στην παραλία της Βόνιτσας, όπου θα ανακηρυχθεί σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας ο Νικόλας Βερνίκος.
Πρόγραμμα εκδήλωσης:
1.-Καλωσόρισμα επισήμων από τον Αποστολάκη Παντελή Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
2.-Ανάγνωση της απόφασης από τον Κύριο Ιωάννη Κουνέλη Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας.
3.-Εισήγηση από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ελληνισμού, Κύριο Ανδρέα Αθηναίο. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Case Western Reserve University στο Κλήβελαντ του Οχάιο , Villanova University , Franklin και Marshal και Penn State.
4.-Εισήγηση από τον Κύριο Στυλιανό Ντίνο, Αναλυτή Συστημάτων- Προγραμματιστή Η/Υ, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Έρευνας Ιστορίας «ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ».
5.-Ο Δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας, Κύριος Γεώργιος-Θεόδωρος Αποστολάκης απονέμει τον τίτλο του «επιτίμου Δημότη Ακτίου Βόνιτσας» στον Καθηγητή Κύριο Νικόλα Βερνίκο.
6.-Ομιλία του Επίτιμου Δημότη Ακτίου Βόνιτσας, Κυρίου Νικόλα Βερνίκου
Τελετάρχης: Ο Κύριος Φίλιππος Ντόβας, Πρόεδρος της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων.............
Ο Νικόλαος Βερνίκος είναι επίτιμος καθηγητής του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας με διδακτικό τομέα την ανθρώπινη οικολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Κατά το παρελθόν δίδαξε στη Βενσέν στο Paris 8, στο Κολλέγιο Σίλερ και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όπως και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Υπηρέτησε στην ΟΥΝΕΣΚΟ και είναι μέλος της Αμερικανικής Ανθρωπολογικής Εταιρίας. Μέλος της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων. Ιστορικός ερευνητής της Ενετικής και μετα-ενετικής Βόνιτσας.
Η ιστορική έρευνα για την ενετική και μεταενετικη Βόνιτσα έχει αποδώσει μέχρι σήμερα τρεις τόμους με άνω των 2000 σελίδων ανέκδοτο ιστορικό υλικό.
Το υπό επεξεργασία ιστορικό υλικό υπερβαίνει τις 3500 σελίδες από ενετικά και ελληνικά αρχεία.
Ο Νικόλας Βερνίκος απέδειξε ότι η κοινωνία της Βόνιτσας είχε και διατήρησε αρχαία έθιμα τα οποία σταδιακά έλαβαν μορφή νομικού δικαίου.
Ο εντοπισμός τοπωνυμίων αλλά και λέξεων με διατήρηση μέχρι και σήμερα, απέδειξε την ύπαρξη συλλογικής μνήμης τόσο στενά δεμένη με την καθημερινότητα.
Οι τρεις τόμοι ιστορικά κείμενα Βόνιτσας χρησιμοποιούνται πλέον απλό πλήθος ερευνητών για τις εργασίες τους. Βόνιτσα, το μάτι και το αυτι της Βενετίας στην δυτική Ελλάδα.
https://www.agriniopress.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο