ΘΑ ΤΑΦΕΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΗΔΕΙΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
Γεννήθηκε στο Αργοστόλι τ0 1933. Γονείς του ο Γιάννης Σπ. Ασδραχάς από την Περατιά Ακαρνανίας, δικηγόρος στη Λευκάδα, και η Ρουμπίνα Κρητικού από την Κεφαλονιά.
Δημοσία δαπάνη η κηδεία του Σπύρου Ασδραχά
Η κηδεία του θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Λευκάδα και θα είναι πολιτική, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει. Με πρόταση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η κηδεία του Σπύρου Ασδραχά θα γίνει δημοσία δαπάνη από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων....
ο ιστορικός που σημάδεψε τη μεταπολιτευτική ιστοριογραφία πέθανε σε ηλικία 84 ετών. Μάχιμος ιστορικός υπερασπίστηκε τους δημόσιους θεσμούς και την ιστορική έρευνα. Σπούδασε στο ιστορικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και συνέχισε τις σπουδές του στην κοινωνική και οικονομική ιστορία στο Παρίσι.
Ένας από τους μεγαλύτερους ιστορικούς της χώρας μας που με το έργο του σημάδεψε τη μεταπολίτευτική ιστοριογραφία ο Σπύρος Ασδραχάς πέθανε στο σπίτι του στη Νέα Σμύρνη σε ηλικία 84 ετών. Η ήδη καταβεβλημένη υγεία του τον πρόδωσε και η καρδιά του έπαψε να χτυπά πριν από περίπου μία ώρα.
Ιστορικός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην οικονομική ιστορία, στο έργο του ωστόσο επεκτάθηκε σε όλο το θεωρητικό πεδίο με σημαντική συμβολή και ευρύ έργο πάνω στην θεωρία της ιστορίας. Από τους πιο στοχαστικούς έλληνες ιστορικούς, μελέτησε την ελληνική περίπτωση εντάσσοντάς της στα μεγάλα σχήματα, τοποθετώντας την ελληνική ιστορία στο διεθνές και ευρωπαϊκό της πλαίσιο. Ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος που μελέτησε την τοπική ιστορία, όπως για παράδειγμα την ιστορία της γενέτειράς του Λευκάδας, που ενέτασε επίσης στο ευρύ ιστορικό πλαίσιο εθνικό και διεθνές. Σημαντική θέση στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κατείχε η μελέτη της ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας κάτω από τις ξένες κυριαρχίες από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα.
Μάχιμος ιστορικός υπερασπίστηκε τους δημόσιους θεσμούς και την ιστορική έρευνα, εργάστηκε συστηματικά για τη συγκρότηση των ιστορικών σπουδών στην Ελλάδα.
Ιδεολογικά τοποθετημένος στους κόλπους της ανανεωτικής αριστεράς υπήρξε παράλληλα αρθρογράφος της Αυγής, στην οποία εμπιστευόταν πάντα τα κείμενά του.
Ο ιστορικός, έλεγε ο Σπύρος Ασδραχάς, «από τη στιγμή που δεν γίνεται πράκτορας ταξικών συμφερόντων, αναγκαστικά είναι ένα πολιτικό πρόσωπο που υπηρετεί τη διαδικασία της ανατροπής. Από την ώρα που υπάρχει η έννοια της εξέλιξης ή της προόδου, είναι επόμενο να αξιοποιεί ο ιστορικός την έννοια της αντίθεσης και αντίφασης, να γίνεται πολιτικό πρόσωπο. Απ' αυτή την άποψη, η Ιστορία δεν είναι υπηρετική ταξικών συμφερόντων, είναι υπηρετική συμφερόντων που έχουν ανθρωπιστικό υπόβαθρο, δηλαδή είναι και Ιστορία που ασχολείται με τους πολλούς, και συνήθως άφωνους, συντελεστές της».
Γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1933, σπούδασε στο ιστορικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στην κοινωνική και οικονομική ιστορία στο Παρίσι. Δίδαξε στο Γαλλικό Πανεπιστήμιο.
Διετέλεσε συνδιευθυντής του περιοδικού Τα Ιστορικά από το 1983 έως το 2005, αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου από το 1985 έως το 1990 και πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) από το 2004 μέχρι το 2012 και επίτιμος πρόεδρός του ώς το τέλος της ζωής του.
Συλλυπητήρια του Αλέξη Τσίπρα για τον θάνατο του Σπύρου Ασδραχά
Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής
Την θλίψη του για την απώλεια του ιστορικού Σπύρου Ασδραχά που πέθανε σήμερα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ Νικόλαος Βούτσης. Μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατό του ο κ. Βούτσης δήλωσε:
«Ο Σπύρος Ασδραχάς ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ιστορικούς της χώρας μας και με το έργο του σημάδεψε την μεταπολιτευτική ιστοριογραφία. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην οικονομική ιστορία μελέτησε την ελληνική περίπτωση και σημαντική θέση στα έργα του είχε η ανάλυση της ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας κάτω από τις ξένες κυριαρχίες από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, θέμα που ειδικά σήμερα αποκτά αυτονόητη επικαιρότητα.
Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια μου στους οικείους του».
Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου
Για τον θάνατο του ιστορικού Σπύρου Ασδραχά, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Εκφράζω την βαθειά θλίψη μου για την απώλεια ενός από τους σημαντικότερους ιστορικούς του τόπου μας. Ο Σπύρος Ασδραχάς, ήταν ένας σπουδαίος διανοούμενος που με την επιστημονική του παρακαταθήκη και τις καίριες παρεμβάσεις του αφήνει ανεξίτηλο ιστορικό στίγμα στην κοινωνική ζωή και στην επιστήμη.
Ο Σπύρος Ασδραχάς δεν αρκέστηκε στις πολύπλευρες επιστημονικές μελέτες του, κυρίως γύρω από ζητήματα σχετικά με την οικονομική ιστορία, αλλά ήταν πάντοτε παρών με έναν δημόσιο καυστικό και κριτικό λόγο. Ήταν συνεχώς παρών στο μέτωπο κατά του εθνικισμού, αλλά και στους αγώνες και στην αγωνία για την Αριστερά με την οποία συμπορεύτηκε με ήθος και αξιοπρέπεια.
Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του.
Το συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια του Σπύρου Ασδραχά
Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο του Σπύρου Ασδραχά.
Ο Σπύρος Ασδραχάς ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ανανεωτές της ελληνικής ιστοριογραφίας. Με τις σημαντικότατες μελέτες του, αλλά και με την εν γένει παρουσία του, τόσο στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, όσο και ως διευθυντής του πρωτοπόρου περιοδικού «Ιστορικά» συνέβαλε αποφασιστικά στο πέρασμα από μια εθνοκεντρική, εμπειριστική ιστοριογραφία, σε μια ιστοριογραφία σύγχρονη, προοδευτική, ενταγμένη στις διεθνείς τάσεις και τα ρεύματα της εποχής του.
Γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1933, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στην κοινωνική και οικονομική ιστορία στο Παρίσι, όπου και δίδαξε επί σειρά ετών. Διετέλεσε συνδιευθυντής του περιοδικού «Τα Ιστορικά» από το 1983 έως το 2005, αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου από το 1985 έως το 1990 και πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) από το 2004 μέχρι το 2012 και επίτιμος πρόεδρός τους ως το τέλος της ζωής του.
Ο Ασδραχάς υπήρξε μάχιμος ιστορικός, αλλά και μάχιμος πολίτης. Τόσο με το επιστημονικό έργο του, επικεντρωμένο στην «ιστορία του κοινωνικού, με έμφαση στο οικονομικό», όπου κύριο μέλημά του υπήρξαν οι «άφωνοι» συντελεστές της ιστορίας. Όσο και ως πολίτης, ενταγμένος στην ανανεωτική αριστερά, συχνός αρθρογράφος της Αυγής, όπου δεν δίστασε ποτέ να πάρει δημοσίως θέση και να διατυπώσει τις απόψεις του για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής υπηρετώντας, από τη σκοπιά του ανθρωπισμού, τη διαδικασία της ανατροπής.
Η απώλεια του Σπύρου Ασδραχά αφήνει φτωχότερη τόσο την επιστημονική κοινότητα, όσο και την Αριστερά. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.
Τα ΑΣΚΙ αποχαιρετούν με οδύνη τον Σπύρο Ασδραχά
Αποχαιρετούν τον κορυφαίο ιστορικό και διανοούμενο, κυρίως όμως αποχαιρετούν τον δικό τους άνθρωπο, τον δάσκαλο, τον συνεργάτη, τον φίλο. Ιδρυτικό μέλος των ΑΣΚΙ ο Σπύρος Ασδραχάς ανέλαβε την προεδρία τους, όντας για πολλά χρόνια γενικός γραμματέας και αντιπρόεδρος της Εταιρείας, μετά τον θάνατο του φίλου και συνοδοιπόρου του Φίλιππου Ηλιού. Σε μια κρίσιμη περίοδο υπερασπίστηκε με όλες του τις δυνάμεις τη συνέχεια και την ανάπτυξη των ΑΣΚΙ, ονειρεύτηκε και εργάστηκε με επιμονή ώστε να παραμείνουν ανοιχτά στην έρευνα και στην κοινωνία.
Υπήρξε δάσκαλος όλων μας, με τα σεμινάρια, την συνεχή ανταλλαγή ιδεών, με το παράδειγμα της προσωπικής του στάσης. Μας δίδαξε πολλά κι ανάμεσά τους το καθήκον να δίνουμε φωνή σε εκείνους που δεν μπορούν να μιλήσουν, να συγκεντρώνουμε τα θραύσματα του παρελθόντος για να τους εμφυσήσουμε ξανά ζωή. Στο ταξίδι των ΑΣΚΙ, χωρίς τη φυσική του παρουσία πια, τα λόγια και οι υποδείξεις του θα συνεχίσουν να μας συντροφεύουν και να μας βοηθούν να χαράξουμε τους αυριανούς μας δρόμους.
Πηγή: https://left.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο