Σε όλα τα χωριά της Ελλάδας προς τιμή των πεσόντων στους πολέμους υπάρχουν μνημεία ηρώων εκτός από το χωριό Βασιλόπουλο Ξηρομέρου, σύμφωνα με τη λαογραφική σελίδα «Βασιλόπουλο».
Ίσως για τους πολλούς να μη λέει τίποτα. Δείγμα και αυτό των καιρών και της έλλειψης ιστορικής μνήμης που παρατηρείται γενικότερα. Όταν όμως ένα χωριό δεν τιμά ούτε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα δεν έχουμε πολλές ελπίδες σαν έθνος.....
Ας δούμε τι γράφει η σελίδα «Βασιλόπουλο»:
Πέρασαν από την θέση του προέδρου στο Βασιλόπουλο Απριλιανοί-Νεοδημοκράτες- Αριστεροί-Πασοκτζήδες, αλλά στο χωριό μας σαν ελάχιστο φόρο τιμής στους συγχωριανούς μας ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα μας, δεν υπάρχει "Μνημείο πεσόντων ηρώων".
Η ανικανότητα και η αδιαφορία όσων έγιναν πρόεδροι στο χωριό τα τελευταία 50 χρόνια μόνο, για λύπηση είναι και αποτελεί ντροπή που δεν υπάρχει μνημείο για τους ήρωες Βασιλοπουλιώτες που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι για την Πατρίδα.........
Αυτές τις μέρες που θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός για την 25η Μαρτίου, ας μας βάλει σε σκέψεις και περισυλλογή και να θυμηθούμε μερικούς ήρωες από το Βασιλόπουλο:
-Ο Θεόδωρος ΤΑΡΚΑΖΙΚΗΣ του Κωνσταντίνου που γεννήθηκε το 1918 και μεγάλωσε στο Βασιλόπουλο, με την έναρξη του ελληνοιταλικού υπηρέτησε στο 39ο Σύνταγμα ευζώνων και σκοτώθηκε από Ιταλούς σε ύψωμα στο τεπελένι, 6 Μαρτίου 1941. (Είναι το όνομα του γραμμένο μνημείο πεσόντων στο Καραϊσκάκη)
-ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ Δημήτριος γιός τού παπά Γιώργη γεννήθηκε το 1911 υπηρετούσε με το 39ο Σύνταγμα Ευζώνων λοχίας, έπεσε στην μάχη της Βίγλας στο Καλπάκι στις 16 Νοεμβρίου 1940.
-ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ Λάμπρος τού Γεωργίου γεννήθηκε στο Βασιλόπουλο το 1912 υπηρετούσε στο 12ο Σύνταγμα πεζικού,πέθανε τραυματισμένος στις 11 Φεβρουάριου 1941.
-ΚΟΥΓΓΕΛΗΣ Φώτης Οκτώβριος 1941 μέσα στο Βασιλόπουλο από γερμανούς.
-ΤΣΟΜΠΟΣ Φίλιππος γεννήθηκε το 1912 στο Βασιλόπουλο τον Μάρτιο 1941 ακρωτηριάστηκε και στα δύο πόδια στο αλβανικό μέτωπο πολεμώντας μήνες στα χιόνια τούς ιταλούς.
Για να υπάρξει μνημείο πςσοντων πρέπει να υπάρχει και κατάλληλος χώρος για να τοποθετηθεί. Στο χωριό ,απ ότι ξέρουμε δεν υπάρχει τέτοιος χώρος. Πλατεία δεν είχε ποτέ και δεν έχει .Άλλον δημόσιο χώρο κατάλληλο δεν έχει, οπότε που θα στηθεί το μνημείο αδερφέ της προσωπικής σελίδας στο facebook;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ.ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ................
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμος23 Μαρτίου 2016 - 1:40 μ.μ. Είσαι τόσο ζηλόφθονων που ενώ διαβάζεις το θέμα στην "προσωπική" σελίδα (όπως την αποκαλείς από κόμπλεξ) ,δεν διαθέτεις καν το θάρρος να σχολιάσεις εκεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μόνο η ανόητη άποψη πως δεν υπάρχει χώρος να μπει το μνημείο δείχνει πόσο μίζερος είσαι ,είσαι για λύπηση κακομοίρη .
Για την ακρίβεια στο Βασιλόπουλο υπάρχουν δύο πλατείες. Η μία στα Τρία Αμπέλια, στο δρόμο πάνω απο το κατάστημα του Τ. Κυριάκου και μία απέναντι απο το παντοπωλείο της Ντίνας Κούγγελη.
ΑπάντησηΔιαγραφή