Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΑΡ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

 
 Η 8η Μάρτη συμβολίζει τον πολυετή αγώνα των γυναικών για ισότητα σε όλους τους τομείς της ζωής: την εργασία, την πολιτική, την κοινωνία, την οικογένεια.
Είναι ημέρα τιμής στους αγώνες της γυναίκας για ισότητα, δικαιοσύνη, ελευθερία. Όλοι μας οφείλουμε με αφορμή αυτή την ημέρα να προβληματιστούμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι η ισοτιμία ανδρών και γυναικών είναι πρωταρχική προϋπόθεση για την πρόοδο κάθε κοινωνίας. Γι΄ αυτό είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένη.......


Στη χώρα μας όμως οι γυναίκες ζουν ακόμα μεγάλες διακρίσεις, στις συνθήκες εργασίας, στη δυνατότητα εξέλιξης στο χώρο δουλειάς, στη δυνατότητα προαγωγής τους σε ανώτερες θέσεις, χωρίς να εμποδίζει το δικαίωμά τους στη μητρότητα ή η μητρότητα να εμποδίζει το δικαίωμά τους στην εξέλιξη. Είναι πρότυπα και αντιλήψεις, που θέλουν να κρατούν τη γυναίκα σε θέση δεύτερης κατηγορίας πολίτη.
Γνωρίζoυμε  ότι θύματα της κρίσης είναι περισσότερο οι πιο αδύναμοι, οι ευάλωτοι, όσοι επωμίζονται πολλαπλούς ρόλους στη ζωή, όπως οι γυναίκες. Πολλές γυναίκες σήμερα πιθανόν να βιώνουν κι άλλες απεχθείς συμπεριφορές που είναι συχνά κοινωνικό προϊόν της δυστυχίας, όπως η βία στην οικογένεια.
Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, εμείς λέμε ότι, υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι η απελευθέρωση του τεράστιου γυναικείου δυναμικού στις κοινωνίες μας. Είναι το δικαίωμα στο να είναι και γυναίκα και μητέρα και εργαζόμενη. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία, προϋπόθεση για την ανάπτυξη, προϋπόθεση για την κοινωνική δικαιοσύνη προϋπόθεση για την ανθρώπινη κοινωνία.
 Η  σημερινή ημέρα δεν αποτελεί μόνο ημέρα ανάμνησης για το χθες, αλλά και κάλεσμα για το αύριο, και το αύριο πρέπει να ξημερώσει με τη σιγουριά ότι, η γυναίκα θα συμμετέχει ισότιμα, ελεύθερα και δυναμικά στη δημιουργία μιας καλύτερης ελληνικής και παγκόσμιας κοινωνίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο