Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Μεγαλειώδης εορτασμός για την 25η Μαρτίου στη Μελβούρνη

Στιγμιότυπο από την χθεσινή παρέλαση. Φώτο: Κώστας Ντεβές
Ο συννεφιασμένος ουρανός και η ψιλή βροχούλα δεν εμπόδισαν τον Ελληνισμό της Μελβούρνης να γιορτάσει χθες μαζικά, με υπερηφάνεια και λαμπρότητα, την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου με την καθιερωμένη παρέλαση στο μεγαλοπρεπές Μνημείο Πεσόντων.
Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η παρουσία μαθητών και μαθητριών ελληνικών σχολείων, στην πλειοψηφία τους, πλέον, τρίτης γενιάς Ελληνόπουλων, που πρόσδωσαν ξέχωρο χρώμα, προκάλεσαν θύελλα ενθουσιασμού και χειροκροτήθηκαν από 15.000 και πλέον ομογενείς που παρακολούθησαν την παρέλαση.
Στην παρέλαση έλαβαν μέρος και εκπρόσωποι ομογενειακών σωματείων.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο ευρισκόμενος στην Αυστραλία, υφυπουργός Εξωτερικών, Άκης Γεροντόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι δεν θα μπορούσε να τιμήσει την εθνική επέτειο σε καλύτερο μέρος από τη Μελβούρνη, μια φιλόξενη πόλη, σε μια φιλόξενη χώρα όπου διαβιούν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και έχει στενούς δεσμούς φιλίας με την Ελλάδα.
Για την σημασία της εθνικής επετείου, αλλά και τη συμβολή του Ελληνισμού στην ανάπτυξη της Αυστραλίας, μίλησαν ακόμα ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Βικτώριας, Ντένις Νάπθαϊν, ο αρχηγός του πολιτειακού Εργατικού κόμματος Ντάνιελ Άντριους, η Χέλεν Κρόγκερ, εκ μέρους του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού Τόνι Άμποτ, και η Μαρία Βαμβακινού, εκ μέρους του αρχηγού της ομοσπονδιακής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπιλ Σόρτεν.
 Μεταξύ των επισήμων ήταν ο πρέσβης της Ελλάδας κ. Χ. Δαφαράνος, η γενική πρόξενος Χριστίνα Σημαντηράκη, ο Επίσκοπος Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, ο Επίσκοπος Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, βουλευτές, γερουσιαστές, δήμαρχοι και άλλοι.
Ο Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής Εορτασμού της Εθνικής Επετείου, Κώστας Νικολόπουλος, ευχαρίστησε θερμά την ομογένεια, τα σχολεία και τους επισήμους για τη συμμετοχή στον εορτασμό.
Στην ομιλία του διευκρίνισε, επίσης, ότι ο κ. Γεροντόπουλος βρέθηκε στη γιορτή στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αυστραλία ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και δεν ήταν προσκεκλημένος της επιτροπής.
«Το αίτημα της επιτροπής μας προς την Βουλή των Ελλήνων να στείλει αντιπροσωπεία στην παρέλαση δεν ικανοποιήθηκε φέτος» είπε ο κ. Νικολόπουλος.
Μετά την παρέλαση έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων, ενώ είχε προηγηθεί δοξολογία στον καθεδρικό ναό Αγίου Ευσταθίου.
Η εθνική επέτειος τιμήθηκε σήμερα με μεγάλη παρέλαση και στο κέντρο του Σίδνεϊ, την Αδελαΐδα αλλά και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας.
πηγή:neoskosmos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο