Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Β Ι Β Λ Ι Ο Κ Ρ Ι Τ Ι Κ Η: Στο βιβλίο του Διονύση Μπερερή « Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΠΑΘΙΟΥ (Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 1760-2013)»

Η   Π Α Ι Δ Ε Ι Α
ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΠΑΘΙΟΥ
(Ι. Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 1760-2013)
Διονυσίου Σπ. Μπερερή
Αθήνα 2013 


Γράφει ο: Χρήστος Γερ. Σιάσος
Καθηγητής

         Σε καιρούς χαλεπούς, ο αγαπητός φίλος,  πρώην Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. - συγγραφέας  Διονύσιος Σπ. Μπερερής,  τόλμησε να «φυτρώσει» μέσα στις καρδιές μας  το νέο του βιβλίο με τίτλο: « Η ΠΑΙΔΕΙΑ  ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΠΑΘΙΟΥ (Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 1760-2013)». Στο θεάρεστο και ψυχωφελές αυτό έργο του, των 466 σελίδων που χωρίζεται σε δεκαέξι κεφάλαια, αποτυπώνεται με σαφήνεια και τεκμηριωμένα η ιστορία της Εκπαίδευσης στην αγαπημένη του Πατρίδα, το Μεσολόγγι.
       Το προηγούμενο βιβλίο ήταν η ιστορία της Εκπαίδευσης στο αγαπημένο του Αιτωλικό.
Σ΄ αυτή την ιστόρηση-καταγραφή ο συγγραφέας παρουσιάζει, μέσα από μαρτυρίες προσώπων, επίσημα έγγραφα και χρήση πλούσιας βιβλιογραφίας, σύντομη αναφορά στην εκπαίδευση της Αιτωλοακαρνανίας και ειδικότερα στο Μεσολόγγι κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και φθάνει μέχρι τις ημέρες μας. Επίσης γίνεται αναφορά στη συμβολή της Εκκλησίας, της τοπικής κοινωνίας και πολλών  Ευεργετών της εποχής, για την λειτουργία της Εκπαίδευσης την περίοδο εκείνη, κυρίως στο Μεσολόγγι. Επίσης γίνεται λόγος για Αξιωματούχους της περιοχής που φοίτησαν στα Σχολεία του Μεσολογγίου και που στη συνέχεια οι προσφορά τους τόσο στην Πατρίδα όσο και στο Μεσολόγγι ήταν πραγματικά πολύτιμη.........



     Για την ολοκλήρωση αυτού του έργου ο συγγραφέας  χρειάστηκε χρόνο και κυρίως κόπο για να συγκεντρώσει  και να ταξινομήσει όλο  αυτό το υλικό. Το βιβλίο αυτό συμβάλλει σημαντικά στην πνευματική οικοδομή όλων των αναγνωστών – συμπολιτών μας και όχι μόνο. Θα πρέπει να ταξιδέψει παντού, σε Σχολεία, Συλλόγους, Βιβλιοθήκες Δημόσιες και Ιδιωτικές.
       Οι μελετητές και ερευνητές θα ευχαριστούν το συγγραφέα για την εργασία του αυτή. Φίλε  Διονύσιε, σ΄ ευχαριστούμε που μας χάρισες όλη αυτή την πνευματική τροφή. Θερμά συγχαρητήρια μέσα από την καρδιά μου, και να ευχηθούμε καλή συνέχεια στις επόμενες εκδόσεις σου. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι πάντα αξιέπαινες.

Υ.Γ. Το παραπάνω βιβλίο παρουσιάστηκε στις 6 Μαρτίου 2014 από την  Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης «Στοά του Βιβλίου» στην Αθήνα. Στην εκδήλωση  παρευρέθηκαν άνθρωποι των Γραμμάτων, Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι, Συγγραφείς, Πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων, φίλοι και συμπολίτες του συγγραφέα. Ομιλητές ήταν: Ο κ. Αθανάσιος Παπάς, Ομότιμος Καθηγητής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Γεώργιος Σπανός, Καθηγητής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον συντονισμό είχε ο συμπολίτης μας Καθηγητής και πρώην Γενικός Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος ΑΙ. ΠΟ. Ε. κ. Παναγιώτης Κοντός. Τελευταία ο συγγραφέας ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους που τον τίμησαν με την παρουσία τους.

Χρήστος Γερ. Σιάσος

Καθηγητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο