Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ηλίας Γεωργαλής: Για την αυτονομία και τις κομματικές στηρίξεις.

Από τον Ηλία Γεωργαλή, υποψήφιο Δήμαρχο της Κίνησης Πολιτών για το Δήμο Ξηρομέρου , λάβαμε την ακόλουθη επιστολή.
 Αναρωτηθήκαμε  πάντως
εάν τα γραφόμενα στην εν λόγω επιστολή αναφέρονται γενικά στο θέμα  της "αυτονομίας και των κομματικών στηρίξεων"  σε ιδεολογικό-πολιτικό, περισσότερο "θεωρητικό" επίπεδο ή εάν έχουν σχέση με τα εσωτερικά της Κίνησης Πολιτών Ξηρομέρου,  όσον αφορά  την πρόσφατη ανακοίνωση στήριξης της υποψηφιότητάς του, από τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς.  Ίδωμεν...

Το κείμενο της επιστολής:

Η Κίνηση Πολιτών Ξηρομέρου, τα 10 χρόνια παρουσίας και δράσης της, έχει αποδείξει πως ως συλλογικότητα, αλλά και το κάθε μέλος της ξεχωριστά, κινούνται με αυτοδιοικητικά κριτήρια μέσα από ένα πλαίσιο ......................
αρχών και μια διακήρυξη θέσεων που η ίδια η συλλογικότητα έχει επεξεργαστεί. Αυτός ο αυτοκαθορισμός είναι η πεμπτουσία μιας ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής πρότασης, που για μας είναι όρος λειτουργίας της αυτοδιοίκησης. Σε αυτό δεν κάναμε και δε θα κάνουμε πίσω.
Αυτονόητο είναι επίσης:
1- Ότι το κάθε μέλος της Κίνησης μπορεί να έχει τη δική του πολιτική, κομματική ή όποια άλλη ταυτότητα
2- Ότι η ίδια η Συλλογικότητα, ακριβώς επειδή δεν έχει μια διαχειριστική αλλά μια οραματική αντίληψη για την Αυτοδιοίκηση, συνδέει τα μικρά ή μεγάλα τοπικά προβλήματα με τα μείζονα πολιτικά θέματα, και αυτό συνιστά πολιτική θέση.
Π.χ. Για μας είναι κοινός τόπος πως η «καλλικρατική» μεταρρύθμιση συνιστά κρατικοποίηση της Αυτοδιοίκησης, άρα κατάργησή της, και κατά συνέπεια, είναι κατοχυρωμένη  άποψή μας η αναγκαιότητα μιας «αντικαλλικρατικής» μεταρρύθμισης. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να εξαντλήσουμε τα όρια συμμετοχής που το θεσμικό πλαίσιο επιβάλλει. Να καταργήσουμε δηλαδή στην πράξη τον Καλλικράτη.
3- Η ένταξη κάποιου σε μια Συλλογικότητα προϋποθέτει αποδοχή των αρχών και του πλαισίου αλλά όχι αναγκαστικά συμφωνία σε κάθε σημείο.
4- Όπως εξηγούμε και στη διακήρυξη θέσεων, το πλαίσιό μας είναι τόσο ευρύ που μπορεί να περιλάβει μια ευρύτατη γκάμα πολιτικών και κομματικών δυνάμεων.
Για  μας η ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης δεν είναι ουδετερότητα, αλλά, αντίθετα επιθετική- διεκδικητική πολιτική στάση.
 Δεν είμαστε στη λογική μιας «άφωνης» ισορροπίας για να υποδυθούμε τους «ανεξάρτητους», αλλά στη λογική μιας προς τα πάνω υπέρβασης των αντιθέσεων.
Κατανοούμε πως πολλοί επένδυσαν πολιτικά σε μια ουδετερότητα του ΣΥΡΙΖΑ, στις επόμενες εκλογές. Δηλ. πολύ θα ήθελαν να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να πει στα μέλη του πως κρατάει ίσες αποστάσεις από όλους τους συνδυασμούς. Προφανώς δεν τους βγήκε.

Σε σχέση με τις στηρίξεις των κομμάτων είχαμε δυο επιλογές:
Ή θα προσκαλούσαμε κάθε κόμμα να μας στηρίξει.
Ή θα απορρίπταμε κάθε κομματική στήριξη.
(και το ένα και το άλλο σημαίνει συμφωνία ή απόρριψη, αντίστοιχα, των Αρχών και των θέσεων μας απ΄την πλευρά του κάθε κόμματος.)
Επειδή τα κόμματα (πέρα απ’την όποια κριτική μπορεί να ασκήσει κανείς..) είναι Θεσμός κατοχυρωμένος συνταγματικά, συμφωνήσαμε να κρατήσουμε την ίδια στάση με τις προηγούμενες εκλογές, δηλ να καλέσουμε κάθε κόμμα σε στήριξη.( Τότε κανείς δεν συνέδεσε τις στηρίξεις των κομμάτων με την Αυτονομία της Κίνησης. Λογικό: ποιός νοιαζόταν για τις στηρίξεις κομμάτων του3%)
Τις όποιες ενστάσεις γι αυτή την θέση την κατανοούμε, όχι όμως και τα υποκριτικά κροκοδείλια δάκρυα αυτών που χρόνια μας έδιναν τα εύσημα για την ανεξαρτησία μας και την ψήφο τους στο κομματικό μαντρί τους.

Για άλλη μια φορά να τονίσουμε πως η αυτονομία κι η ανεξαρτησία δεν είναι κακομοιριά και έλλειψη άποψης αλλά θέση που αυτοκαθορίζεται με εσωτερικά κριτήρια  και συλλογικό τρόπο σε τοπικό επίπεδο.

Με αυτή την έννοια καλοδεχούμενη η στήριξη  του ΣΥΡΙΖΑ όπως και η στήριξη όποιου άλλου κόμματος έτσι εκτιμήσει.


ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ



Υ.Γ. Θεωρούμε αναγκαίο για πλήρη ενημέρωσή σας, να επισυνάψουμε την διευκρίνηση του κ. Γεωργαλή που ακολούθησε, σχετικά με το  ερώτημα (δημοσιογραφικό ας πούμε) που τέθηκε στην αρχή του άρθρου. 
Σας την παραθέτουμε: 

Αγαπητό xiromeronews, Δε σας έστειλα καμία προσωπική επιστολή. Αν ήθελα να εκφράσω προσωπικές μου απόψεις θα τις υπέγραφα κιόλας. Αλλά το κείμενο που εσείς λάβατε και αναρτήσατε έχει την υπογραφή της Κίνησης Πολιτών Ξηρομέρου, και κατά συνέπεια εκφράζει τις πάγιες και χρόνια τώρα διατυπωμένες απόψεις μας σε σχέση με τις στηρίξεις των κομμάτων. Δεν πρόκειται λοιπόν για κάποια αόριστα θεωρητική τοποθέτηση, αλλά για την αιτιολόγηση της στάσης μας σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Αφού λοιπόν είναι κείμενο της Κίνησης, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να αναφέρεται σε «εσωτερικά» της Κίνησης. Για τον απλούστατο λόγο ότι , όταν απευθυνόμαστε «εντός» της συλλογικότητας, το κάνουμε με τη γνωστή διαδικασία της συζήτησης και του διαλόγου, και όχι με την αποστολή επιστολών ή δημόσιων κειμένων. 
 Με εκτίμηση , 
Ηλίας Γεωργαλής

5 σχόλια:

  1. ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΚΑΙ ΛΕΤΕ " ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ" ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΓΡΙ Ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΠΑΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΡΜΠΑΜΗΤΣΟΣ ΜΕ ΤΗ ΘΕΙΑ ΚΟΥΛΕΝΑ... ΚΑΛΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΟΒΕΡΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ. ΟΜΩΣ ΜΠΛΕΚΕΤΣΤΕ ΠΟΛΥ ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΕΙΤΕ ΜΙΛΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΠΛΑΝΟ ΣΑΣ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΛΟΙΚΟ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ ΜΑΣ. ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΑΝΑΘΕΜΑΤΟ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΙ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΙ ΜΟΥ ΤΙΠΟΤΑ. ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΙΑ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. ΑΛΛΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΔΗΜΟΣ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΟΝΕΙΡΟ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ. ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΚΟΛΕΚΤΙΒΙΣΜΟ Η ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟ ΑΓΡΑΜΠΕΛΟ΄. ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΩΡΩΝ ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ ΜΑΣ. ΤΟ ΜΙΚΡΟΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΔΗΘΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΒΥΘΙΖΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΤΗΝ ΑΝΥΠΟΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν μας εκπλησει η αντιληψη που αντιμετωπιζει την κοινωνια ως "μπαρμπα μητσους και θειακουλενες" .Προφανως προδιδει ενδοια επιχειρηματων και αποψης,και βεβαια στηριζει την ψηφοθηρικη λογικη .Εμεις παρολα αυτα ,σεβομενοι, οπως καναμε παντα ,τις οποιες εκλογικες επιλογες της κοινωνιας, θα συνεχισουμε να επιχειρηματολογουμε,να αρθρωνουμε πολιτικο και αυτοδιοικητικο λογο ,να συμβαλουμε στην διαμορφωση μιας αλλης κουλτουρας διολογου ,βαζοντας στο κεντρο του ενδιαφεροντος μας , οχι ιδιοτελεις σκοπους και συμφεροντα , αλλα τον ιδιο τον πολιτη και τις αναγκες του. Και ειμαστε σιγουροι οτι αυτο συντομα θα μας αναγνωρισθει !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι πράγματι απορίας άξιο πως ένας χαρακτηριζόμενος ως ανεξάρτητος χώρος δέχεται το καπέλλο μιας πολιτικής παράταξης χωρίς να ακουστεί έστω μία διαφορετική θέση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε 2.12 Εσύ από αυτά που διάβασες αυτό κατάλαβες; Συμπέρασμα: 'Η δε διάβασες ή δεν κατάλαβες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο