Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Στο εδώλιο για την φονική πλημμύρα της ΠοταμούλαςΑναβολή πήρε η δίκη για την φονική πλημμύρα στην Ποταμούλα η οποία είχε προγραμματιστεί να εκδικαστεί την Πέμπτη στο Δικαστικό μέγαρο Αγρινίου.

Πρόκειται για την υπόθεση η οποία είχε συγκλονίσει ολόκληρο το πανελλήνιο στις 2 Οκτωβρίου 2008, όπου σεμόλις δύο ώρες η σφοδρή καταιγίδα κατέστρεψε
περιουσίες, και δημόσιες υποδομές στο χωριό της Ποταμούλας ενω άφησε πίσω της και δύο νεκρούς οι οποίοι παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του χειμμάρου την ώρα που προσπαθούσαν με το αγροτικό τους αυτοκίνητο να περάσουν μια από τις γέφυρες της περιοχής, η οποία είχε καλυφθεί από τα νερά.

Από την Εισαγγελία Αγρινίου είχε διαταχθεί αυτεπάγγελτη έρευνα για τυχόν ευθύνες και παραλλείψεις των τότε αρμοδιών κρατικών υπηρεσιών, τόσο σε δημόσιο όσο και φυσικό πρόσωπο, όπου και καταλογίστηκαν ευθύνες για τις κακοτεχνίες στο οδικό δίκτυο και την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων.

Πέντε χρόνια μετά, με τις κατηγορίες αυτές η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια, με κατηγορούμενο τον τότε αντινομάρχη και υπεύθυνο πολιτικής προστασίας, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω όγκου εργασιών που προέκυψαν την συγκεκριμένη μέρα στο δικαστήριο, και σύμφωνα με πληροφορίες του cityVoice.gr, οι μνήμες της φονικής εκείνης πλημμύρας αναμένεται να ξαναζωντανέψουν στις δικαστικές αίθουσες στις 20 Φλεβάρη του 2014 , όπου και θα εκδικαστεί τελικά η υπόθεση.Το ιστορικό της τραγωδίας όπως την περιέγραφε το τοπικό blog potamoulanews:

Νύχτα τρόμου για το χωριό μας,οταν το ημερολόγιο έδειχνε 2 Οκτωμβρίου 2008 και όλοι συγκλονισμένοι παρακουλουθούσαν τα όσα διαδραματιζόταν εκείνες τις μαρτύρικες ώρες.Ήταν αρκετές μόλις δύο ώρες έντονης βροχόπτωσης για να προκληθεί η απόλυτη καταστροφή στο Χωρίο μας.

Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, άνθρωποι είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται από τα θολά νερά του ορμητικού χειμάρρου που πέρασαν μέσα από το χωριό και προκάλεσαν τεράστιες υλικές ζημιές, καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα.αλλά και ένα ολόκληρο χωριό «αποκομμένο από τον έξω κόσμο» χωρίς ρεύμα και νερό.

Τουλάχιστον 40 σπίτια του χωριού υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές, καθώς τα νερά πλημμύρισαν το εσωτερικό τους. Αρκετές οικοσκευές παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά στους δρόμους του χωριού. Αυτοκίνητα ανατράπηκαν.Οικόσιτα Ζώα και πουλερικά πνίγηκαν.
Από τη σφοδρή βροχόπτωση, η οποία είχε διάρκεια περίπου δύο ώρες, το ύψος των νερών του χειμάρρου που υπερχείλισε, έφτανε τα 3 μέτρα.Όλοι αναζητούσαν και φώναζαν στις γειτονειές αν ζούν η χάθηκαν στα μανιασμένα νερά του χειμάρρου.

Όμως η μανία της καταστροφικής Πλημμύρας δεν σταμάτησε εκεί,παρέσσυρε ένα νέο ζευγάρι,τούς συγχωριανούς μας τον Γιώργο και την Σταυρούλα Παπαθανάση...το θλιβερρό γεγονός έγινε γνωστό σε ολους μέσα σε λίγη ώρα.
Ένας συγχωριανός μας και αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, κατήγγειλε αμέσως το συμβάν στις αρχές, οι οποίες από εκείνη την στιγμή ξεκίνησαν έρευνες. Τα ξημερώματα οι πυροσβέστες εντόπισαν το αυτοκίνητο, δύο χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου χάθηκε, χωρίς όμως να εντοπιστεί κανείς απο τους δύο.Όταν άρχιζε να χαράζει το πρώι τότε άρχισε να φαίνεται το τι πράγματικά συνέβη,η απόλυτη κατάστροφη.Γειτονιές πού θύμηζαν βομβάρδισμένο τοπίο,όλοι βουβοί περίμεναν νά μάθουν κάποια εξέλιξη.
Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ο άτυχος κ.Γιώργος εντοπίστηκε νεκρός, εννέα χιλιόμετρα μακριά από τη γέφυρα, που παρασύρθηκε το αυτοκίνητο του. Κάτοικοι του χωριού και Τριάντα άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ, δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας συνεχίζαν την έρευνα για τον εντοπισμό της Σταυρούλας...η οπόια μετά απο υπεράνθρωπες προσπάθειες και ως εκ θαύματος εντοπίστηκε μετά απο μιά εβδομάδα χιλιόμετρα μακριά.Ανάμεικτα συναισθήματα.Αναμνήσεις και στιγμές που θα μείνουν ανεξίτηλες σε όλους μας..αλλά και ημέρα μνήμης για τούς δύο αγαπημένους μας συγχωριανούς,αλλά και ημέρα Ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας στην Παναγία και στον Προστάτη μας Αγ.Γεώργιο που δεν επέτρεψαν να υπάρχουν περισσότερα θύματα.
 ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ:
http://cityvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο