Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Δεν έχουν, δεν πληρώνουν…


12,5 εκ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη στη ΔΕΗ στην Αιτωλοακαρνανία μετά την κρίση, από 700 χιλιάδες προ κρίσης. 
Εκτοξεύθηκαν οι διακοπές ρεύματος και οι παράνομες επανασυνδέσεις τα τελευταία δύο χρόνια ....


Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που προ ημερών παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, Γ. Κόλλιας σχετικά με τις διακοπές παροχής ρεύματος στις οποίες έχει προβεί η ΔΕΗ σε ολόκληρη την Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο και εκείνα που αφορούν τις παράνομες επανασυνδέσεις ρεύματος. Συγκεκριμένα ο ίδιος μίλησε για 350.000 αποκοπές τον χρόνο, από περίπου 300.000 πριν από δύο χρόνια, ενώ το 60% των διακοπών γίνονται σε σπίτια (πρώτη και δεύτερη κατοικία) και το 40% σε επιχειρήσεις.

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει και το φαινόμενο των παράνομων επανασυνδέσεων ρεύματος, φαινόμενο σχεδόν ανύπαρκτο πριν απ’ τους καιρούς της κρίσης καθώς σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν υποβληθεί 2.500 μηνύσεις για τέτοια περιστατικά.

Τις διαστάσεις που έχει εδώ και καιρό αρχίσει να παίρνει το φαινόμενο στην Αιτωλοακαρνανία , τις μαρτυρούσαν κατ’αρχάς οι όχι και λίγες περιπτώσεις εκείνων που κατέφθαναν συχνά πυκνά στη ΔΕΗ για να διαμαρτυρηθούν για το κομμένο ρεύμα ή και να ζητήσουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή του χρέους τους.

Το «κακό» ξεκινά από την εκτόξευση του αριθμού των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών μετά το 2010-2011. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από την ΔΕΗ για την Αιτωλoακαρνανία, οι απλήρωτοι- ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί υπολογίζονταν σε 700.000 ευρώ περίπου στην προ κρίσης εποχή, ενώ τα τελευταία χρόνια το συνολικό ποσό από τα απλήρωτα-ληξιπρόθεσμα ανήλθε σε 12,5 εκ. ευρώ! Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους… ξεπερνά σχεδόν το 20% των καταναλωτών το ποσοστό εκείνων που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Στο τοπικό υποκατάστημα στην πλατεία Παναγοπούλου στο Αγρίνιο (συντριβάνι) , “βροχή” πέφτουν τα καθημερινά αιτήματα για ρυθμίσεις και επανασυνδέσεις. Ειδικότερα στο θέμα των ρυθμίσεων καταβάλλονται προσπάθειες μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται και ανάλογα με το προφίλ του κάθε πελάτη, συνήθως βρίσκεται μια λύση, μέχρι την επόμενη φορά…

Ανάλογες είναι οι διαπιστώσεις και από τις διακοπές του ρεύματος σε οικίες και επιχειρήσεις στις οποίες έχει προβεί ο ΔΕΔΔΗΕ τα τελευταία δύο σχεδόν χρόνια. Σύμφωνα με τον διευθυντή περιοχής Αγρινίου του ΔΕΔΔΗΕ κ. Β. Βελλή οι διακοπές στις οποίες προέβαινε η ΔΕΗ πριν από το 2012 στην Αιτωλοακαρνανία, ήταν λιγότερες από 500 το χρόνο. Το 2012 παρατηρήθηκε ραγδαία αύξησή τους: 4.042 διακοπές ρεύματος το 2012 και 3.057 για το πρώτο εννεάμηνο του 2013. Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα πως από το καλοκαίρι, σύμφωνα με πληροφορίες του “Γ” δεν γίνονταν διακοπές επειδή δεν είχε γίνει διαγωνισμός για να αναλάβει την εργασία αυτή εργολάβος, κάτι που έγινε τελικά και οι διακοπές ξεκίνησαν πριν από μερικές μέρες

Από αυτές τις 7.099 διακοπές ρεύματος στην Αιτωλοακαρνανία τα τελευταία δύο σχεδόν χρόνια, επανασυνδέθηκαν νομίμως μόλις οι 2.104. «Στις υπόλοιπες 5.000 περίπου περιπτώσεις, θεωρητικά τουλάχιστον, το ρεύμα εξακολουθεί να είναι κομμένο. Και λέμε θεωρητικά, γιατί, μετά από μια διακοπή η διαδικασία προβλέπει τον επανέλεγχο του ρολογιού μετά από τέσσερις μήνες, για να διαπιστωθεί ότι πράγματι δεν έγραψε τίποτα. Ο συστηματικός έλεγχος είναι και για μας μια δύσκολη υπόθεση, λόγω κυρίως της έλλειψης προσωπικού», εξηγεί ο κ. Βελλής.

Οι περιπτώσεις εκείνων που «πείραξαν» τα ρολόγια τους, επανασυνδέοντας «παρανόμως» το ρεύμα στα σπίτια τους στην Αιτωλοακαρνανία είναι αρκετές. Και σίγουρα πολύ περισσότερες από εκείνες που έχουν διαπιστωθεί. Για την ιστορία πάντως, στην Αιτωλοακαρνανία έχουν διαπιστωθεί 138 παράνομες επανασυνδέσεις από το 2012 μέχρι σήμερα:

«Μπορεί να είναι και περισσότερες, αυτές είναι που έχουν εντοπιστεί. Θέλω να πω πάντως πως οι εντολές για διακοπή ρεύματος που έχουμε σαν ΔΕΔΔΗΕ λάβει είναι πολύ περισσότερες. 17.500 για το 2012 και 13.000 εντολές διακοπής το 2013, μέχρι τώρα. Από αυτές προβήκαμε σε 7.099. Οι περισσότεροι είτε πλήρωσαν είτε διακανόνισαν το χρέος τους και έτσι δεν προβήκαμε στη διακοπή. Η διακοπή δεν είναι και σε εμάς μια ευχάριστη υπόθεση. Ιδιαίτερα όταν βλέπουμε πως κάποιος πράγματι δυσκολεύεται να πληρώσει, όχι βέβαια όταν δεν πληρώνει γιατί απλώς δεν θέλει. Κόβουμε μεγάλα ποσά για να μην υπάρχει συσσώρευση χρέους, αν υπάρχει σε κάποιο σπίτι άνθρωπος με μηχανική υποστήριξη δεν κόβουμε το ρεύμα, ακόμη κι αν υπάρχει εντολή. Αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό πως και εμείς είμαστε υπόλογοι έναντι του κράτους και των εταιριών παροχής ρεύματος, με πρώτη την ίδια τη ΔΕΗ», εξηγεί στο «Γ» ο κ. Βελλής.

Μαρίνα Ζαρκαβέλη-ΓΕΓΟΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο