Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΥΤΙΚΑ: Ο Φρουρός της Υγείας μας

ΕΠΑΓΡΥΠΝΕΙΤΕ   ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ…..

ΤΟ   ΚΕΝΤΡΟ   ΥΓΕΙΑΣ   ΜΥΤΙΚΑ
 Ο  Φρουρός της Υγείας μας
                          
 Του κ. Νίκου Θωμά Νταή,
 σ. Συμβολαιογράφου
         
       Η αναταραχή και η χαώδης κατάσταση που επικρατούν σήμερα στον κλάδο της Υγείας στη χώρα μας, μας υποχρεώνουν να τελούμε σε διαρκή επαγρύπνηση, όσον αφορά την τύχη, για την ύπαρξη και το μέλλον της εύρυθμης λειτουργίας του ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ Μύτικα.
         Είναι πασίγνωστο ότι το σημερινό Κ.Υ. Μύτικα, το ίδρυσαν και το εξόπλισαν τότε οι Σουηδοί φίλοι μας, με αφορμή τους σεισμούς που σημειώθηκαν το έτος 1953 στην Επτάνησο, ερχόμενοι έτσι αρωγοί στα προβλήματα Υγείας, που αντιμετώπιζαν τότε τα νησιά της Επτανήσου, Κάλαμος και Καστός, αλλά και η έναντι τούτων πληγείσα περιοχή του Μύτικα. 
      Λειτούργησε μέχρι το 2002 σαν Αγροτικό Ιατρείο, οπότε επί Υπουργίας του φίλου και συμπατριώτη μου Αλέκου Παπαδόπουλου, με την υπ’ αριθμόν 26/24.9.2002 Απόφαση του ΠΕΣΥ Δυτικής Ελλάδας, προήχθη σε ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ και με την νέα του Νομική προσωπικότητα λειτουργεί μέχρι σήμερα με προβλεπόμενες νομοθετημένες 24 θέσεις Ιατρικού, Νοσηλευτικού κ.λ.π. προσωπικού, έστω και αν δεν έχουν πληρωθεί οι περισσότερες............



       Το Κ.Υ. Μύτικα είναι το άγρυπνο μάτι περιφρούρησης της υγείας των κατοίκων όλων των Δ.Δ. του τ. Δήμου ΑΛΥΖΙΑΣ και των έναντι του Μύτικα κατοίκων των δύο αδελφών νησιών μας Καλάμου και Καστού, τα οποία και αυτά οφείλουν να αγκαλιάσουν το Κ.Υ. Μύτικα. 
     Τα Νησιά αυτά τα χωρίζει από τη στεριά η θάλασσα και μετά το Θεό για την περιφρούρηση και διαφύλαξη της υγείας των κατοίκων τους, υπάρχει μόνο το Κ.Υ. Μύτικα, στο οποίο και καταφεύγουν. 
      Η Λευκάδα είναι πολύ μακριά γι’ αυτούς και δεν μπορούν να το καταλάβουν ούτε οι υπόλοιποι κάτοικοι, ούτε οι Γιατροί του Κ.Υ. Μύτικα, τι οδήγησε τον Καλλικρατικό Αντιδήμαρχο Καλαμισάνο κ. Φώτιο Σώλο, να υπαγάγει Υγειονομικά τον Κάλαμο στη Λευκάδα, εν αντιθέσει με τον Αντιδήμαρχο Καστιώτη κ. Πέτρο Γιαννούτσο, με μακροχρόνια μάλιστα θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Καστού, ο οποίος κρατάει σταθερά τον Καστό Υγειονομικά στο Κ.Υ. Μύτικα. Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε περισσότερο στο θέμα αυτό. Δεν λοιδορούμε εμείς τον κ. Σώλο αλλά αυτός τούτος ο τόπος και η θέση του Καλάμου, που έχει το Κ.Υ. Μύτικα «στα πόδια του»!  
         
        Το Κ.Υ. Μύτικα με τα δύο Ασθενοφόρα αυτοκίνητά του Δωρεά του αείμνηστου Επιχειρηματία Νίκου Διονυσίου Χιώνη και της οικογενείας του και ενός επιπλέον μεταφορικού φορτηγού αυτοκινήτου, Δωρεά του Επιχειρηματία κ. Κωνσταντίνου Δ. Αυδή, προσφέρουν με τους ακούραστους Γιατρούς μας, το Νοσηλευτικό κ.λ.π. Προσωπικό, με τα πενιχρά μέσα, ανεκτίμητες Υπηρεσίες στον Τομέα της Υγείας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή μας.
         Στον τηλαυγή αυτό φάρο, προστασίας της υγείας μας, στην απομονωμένη αυτή Ξηρομερίτικη γή και στο σύμπλεγμα των δύο απέναντί μας αδελφών νησιών μας Κάλαμο και Καστό, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ, το μάτι μας να είναι άγρυπνο στις καθ’ ημέραν σημειούμενες αλλαγές και ανακατατάξεις με τις διάφορες καταργήσεις, συγχωνεύσεις, αναβαθμίσεις κ.λ.π. των Κέντρων Υγείας
      Κατά διάφορες πληροφορίες οι καταργήσεις, συγχωνεύσεις, αναβαθμίσεις κ.λ.π. των Κ.Υ., εάν γίνουν, θα γίνουν κατόπιν Γνωμοδότησης των Δήμων και των Περιφερειών. Δεν γνωρίζουμε αν η γνωμοδότηση θα είναι δεσμευτική για την Κεντρική Διοίκηση. Δεν θα πάθουμε όμως αυτό που συνέβη με την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Μύτικα. 
      Όλα συνηγορούσαν στην μη κατάργησή του και όμως καταργήθηκε μαζί με όλα του Ξηρομέρου και έμεινε μόνον της Βόνιτσας, που απέχει «δύο βήματα» από το Πρωτοδικείο Λευκάδας
       Σημειώνω όμως και το πλεονέκτημά μας ότι στο Μύτικα θεμελιώθηκε επί Υπουργίας Μάριου Σαλμά και Δημάρχου κ. Δημητρίου Τριποτσέρη, σύγχρονο κτίριο για την στέγαση του Κ.Υ. Μύτικα, το οποίο είναι και στο στάδιο της αποπεράτωσης και το οποίο πρέπει πάντοτε να το επικαλούμαστε σαν πλεονέκτημα στους διάφορους «επιβολείς…..». 
     Τα «ΠΙΡΑΝΧΑΣ», που είχε επικαλεστεί ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος υπάρχουν και σήμερα και κολυμπούν και κινούνται επικίνδυνα………….   
          Κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου και δηλώνουμε απερίφραστα ότι ο λαός της περιοχής μας δεν θα επιτρέψει ποτέ, ούτε κατάργηση, ούτε συγχώνευση του ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ Μύτικα.
            Δημοσιεύουμε το παρόν και θέτουμε τα παραπάνω υπόψη, κυρίως των Δημοτικών Συμβούλων, που εκλέγονται από τα Δημοτικά Διαμερίσματα του τέως Δήμου ΑΛΥΖΙΑΣ, αλλά και από τα Νησιά Κάλαμο και Καστό και έχουν χρέος όλοι τους ΕΝΩΜΕΝΟΙ να ΕΠΑΓΡΥΠΝΟΥΝ επάνω στο φλέγον αυτό θέμα μήπως « Μας πιάσουν στον ύπνο….».
          Θέτουμε τα ανωτέρω υπόψη και των Βουλευτών και Πολιτευτών των Δύο Νομών Αιτ/νίας και Λευκάδας  και σημειώνουμε ότι η Μυτικιώτισσα Πολιτευτής κ. Βάσω Τσαμπιέρη παρακολουθεί το θέμα ζωηρά.
           Σαν άνθρωπος της Εκκλησίας και μια ζωή Ιεροψάλτης επαναλαμβάνω μόνον τα λόγια του Κυρίου μας και συνιστώ στους αρμοδίους, «ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣΤΕ……» και συνεχίζω «Αι ημέραι πονηραί εισίν……».-    

Μύτικας Αιτωλ/νίας, 
Νοέμβριος 2013

Νίκος Θωμά Νταής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο