Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ποιοί είναι οι τρεις νικητές του ΣΦΕΕ για την καλύτερη ιδέα υγείας. Τρίτος νικητής ο Αιτωλοακαρνάνας καθηγητής πνευμονολογίας Δημοσθένης Μπούρος !


Με την τρίτη και τελική φάση αξιολόγησης και την ανάδειξη των τριών νικητών ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία ο διαγωνισμός ΣΦΕΕ Innovation Project που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με τίτλο “Disrupt, Startup, ScaleUP”, που διοργανώθηκε από τους Industry Disruptors – Game Changers στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Κατά την διαδικασία της αξιολόγησης, οι δέκα επικρατέστερες συμμετοχές παρουσίασαν σε τρία λεπτά την καινοτόμο ιδέα και το επιχειρηματικό τους σχέδιο, μπροστά
στους κριτές και το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου Αθηνών.

Μετά από κάθε παρουσίαση, οι κριτές είχαν στην διάθεση τους οκτώ λεπτά για την διαδικασία ερωτήσεων και συμβουλών πάνω στην παρουσίαση που προηγήθηκε.


Τελικά, νικητές του διαγωνισμού αναδείχθηκαν οι :

1ο Βραβείο – 25.000€ ΜΙR.I.AM: Διαγνωστικό τεστ για 48 διαφορετικούς τύπους καρκίνου.
Πρόκειται ουσιαστικά μια απλή, φθηνή και γρήγορη πρωτοποριακή εξέταση αίματος που θα δείχνει πολλές και διαφορετικές μορφές καρκίνου με βάση τα microRNA .
Στοχεύοντας στο να εντοπίσουν τα microRNA στον ανθρώπινο οργανισμό, η ομάδα ΜirOculus - μέλος της οποίας είναι και η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Μοριακής Βιολογίας στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, κυρία Φωτεινή Χριστοδούλου, η οποία και παρουσίασε την ιδέα εκ μέρους όλης της ομάδας -, δημιούργησε το πρωτότυπο μιας συσκευής (ονομάζεται MIR.I.AM), η οποία μέσα σε μια ώρα και με ελάχιστο κόστος θα δείχνει όχι μόνο αν ένας ασθενής εμφανίζει καρκίνο αλλά και τον υπότυπο, καθώς και το στάδιο της νόσου του.
Είναι πολύ σημαντικό ότι το κόστος της συσκευής που δημιούργησε η ομάδα είναι της τάξεως των 500 δολαρίων, τη στιγμή που ένα αντίστοιχο μηχάνημα σήμερα κοστίζει τουλάχιστον 20.000 δολάρια.
Σημαντικό είναι επίσης ότι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την εξέταση θα μπορούν να καταγράφονται από την κάμερα ενός smartphone και οι εικόνες θα αποστέλλονται σε λογισμικό cloud, ώστε να ολοκληρώνεται η ανάλυση που επιτρέπει τη διάγνωση.

2ο Βραβείο – 15.000€ PNEUMO PROJECT

Η ιδέα αφορά ένα φορητό σπιρόμετρο – όργανο παγκόσμια πρωτοτυπία για τον έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας – το οποίο λειτουργεί μαζί με το έξυπνο κινητό του χρήστη και πραγματοποιεί πλήρη σπιρομέτρηση και αποστολή των δεδομένων μέσω διαδικτύου στον θεράποντα ιατρό. Η ομάδα ερευνητών αποτελείται από τους Αντώνη Κουρή, Χρήστο Μπεργελέ και Ιωάννα Καστανιώτη.Το Pneumo, το σπιρόμετρο δηλαδή όπως το ονόμασε η ομάδα, δεν χρειάζεται μπαταρίες και συνεργάζεται ασύρματα με το smartphone. Η χρήση του σε συνδυασμό με την κατάλληλη εφαρμογή θα επιτρέπει σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) να παρακολουθούν εύκολα την κατάσταση της υγείας τους και να ρυθμίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη φαρμακευτική αγωγή τους σε συνεργασία με τον γιατρό τους.

3ο έπαθλο – 10.000€ PNEUMOGENESIS: Χρήση βλαστικών κυττάρων για τη θεραπεία ανίατων πνευμονικών παθήσεων
Σκοπός είναι η μελέτη, η προώθηση και η χρήση των πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων (stem cells), τα οποία απομονώνονται με την διαδικασία της λιποαναρρόφησης από τον ίδιο τον ασθενή, για τη θεραπεία ανίατων παθήσεων με έμφαση στα νοσήματα του αναπνευστικού.


Όπως έχουν δείξει μέχρι στιγμής οι μελέτες της ομάδας, της οποίας επικεφαλής είναι ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Δημοσθένης Μπούρος, τα κύτταρα αυτά μπορούν να προσφέρουν βελτίωση σε ασθενείς με σοβαρές πνευμονικές νόσους, όπως η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση, στην οποία ο ιστός βαθιά μέσα στους πνεύμονες γίνεται ουλώδης και παχυσμένος, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να δυσκολεύεται στην επαρκή πρόσληψη οξυγόνου.
Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη και για άλλες αναπνευστικές νόσους – «μάστιγες» του πληθυσμού, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που πλήττει το 8%-10% του πληθυσμού, αλλά και για γενετικές νόσους όπως η κυστική ίνωση.
Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού και Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κος Κωνσταντίνος Φρουζής, τόνισε ότι: «νικητές είναι και οι 143 υποψήφιοι που συμμετείχαν στο διαγωνισμό του ΣΦΕΕ. Η ανάδειξη των τελικών 10 υποψηφίων και εξ αυτών η ανάδειξη των 3 νικητών ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο για όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής, καθώς όλες οι ιδέες ήταν εξαιρετικές, απόδειξη του ότι οι έλληνες επιστήμονες έχουν προβάδισμα σε καινοτόμες ιδέες, και αναζητούν διεξόδους για να δημιουργήσουν και να επιχειρήσουν στην χώρα μας.

Και συνέχισε ο κ. Φρουζής αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ''με την κατάλληλη στήριξη τόσο από την Πολιτεία όσο και από την ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί η υγεία και η βιοτεχνολογία να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για την χώρα τα επόμενα χρόνια.
Υπάρχουν καταξιωμένες ελληνικές επιχειρήσεις και λαμπρά μυαλά τα οποία δυστυχώς φεύγουν στο εξωτερικό και από την άλλη μεριά μεγάλες ευκαιρίες πολυεθνικών εταιρειών ''.
 http://www.iatropedia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο