Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτή επιστολή προς τους φοιτητές και τις οικογένειες τους.



Αγαπητοί φοιτητές, αγαπητοί γονείς,
Είναι γνωστή και απολύτως σεβαστή η αγωνία των φοιτητών και των οικογενειών τους για το μέλλον των σπουδών τους. Ειδικά σε μία τόσο δύσκολη ιστορική συγκυρία για τη χώρα, είναι απολύτως κατανοητή η εντύπωση ότι κάθε μέρα η οποία απομακρύνει τους φοιτητές από την ολοκλήρωση των σπουδών τους και την απόκτηση των πτυχίων τους, είναι και ένα βήμα μακρύτερα από την ολοκλήρωση των ονείρων τους για το μέλλον. Συναισθανόμαστε την επιθυμία των οικογενειών να προσφέρουν απλόχερα την βοήθειά τους με κάθε τρόπο, στα σπουδάζοντα μέλη τους,  ενώ βρίσκονται στην πραγματικότητα σε υλική και ψυχολογική αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους εξαιτίας της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας από την εφαρμογή των μνημονίων......

Σε όλη αυτή την πίεση την οποία δέχονται οι φοιτητές και οι οικογένειές τους από την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, μπορεί να φαίνεται ότι «τα κλειστά πανεπιστήμια» μάλλον χειροτερεύουν παρά διευκολύνουν την κατάσταση.
Ας «ανοίξουμε» τα πανεπιστήμια λοιπόν. Πρέπει όμως να καταλάβουμε, πώς θα είναι αυτά τα «ανοιχτά πανεπιστήμια» της επόμενης μέρας.
Μετά την απομάκρυνση των  1.349   διοικητικών υπαλλήλων με το μέτρο της διαθεσιμότητας, στο ΕΚΠΑ θα απομείνουν 818 υπάλληλοι οι οποίοι θα πρέπει να υποστηρίξουν όλες τις λογιστικές, πληροφοριακές, και γραμματειακές υπηρεσίες στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας, το οποίο και αριθμεί 65.682 ενεργούς φοιτητές και 1.974 μέλη ΔΕΠ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι με ΚΑΝΕΝΑ υπάλληλο θα μείνουν οι γραμματείες των Τμημάτων Πληροφορικής, Χημείας και Φυσικής. Με ΕΝΑΝ υπάλληλο θα βρεθούν οι Γραμματείες της Φαρμακευτικής και της Γαλλικής Φιλολογίας. Ενώ, από τη Γραμματεία της Νομικής σχολής Αθηνών απομακρύνονται 13 από τους συνολικά 17 υπαλλήλους.
Ακόμα και αν τα Πανεπιστήμια ανοίξουν, δεν θα μπορούν να εκδώσουν αποτελέσματα εξετάσεων, πτυχία, πιστοποιητικά. Δεν θα υπάρχει πληροφοριακή και διαδικτυακή υποστήριξη. Οι Πανεπιστημιακές κλινικές του ΕΚΠΑ- οι οποίες εξυπηρετούν ασθενείς- θα κινδυνεύσουν με κατάρρευση.
Η φοιτητική μέριμνα, (σίτιση, στέγαση) – τόσο απαραίτητη υπό τις παρούσες συνθήκες - θα δεχτεί ανεπανόρθωτο πλήγμα. Ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα, θα δεχτούν οι υπηρεσίες οι οποίες υποστηρίζουν την έρευνα και τις βιβλιοθήκες, μέσω των οποίων εξελίσσεται, αναπτύσσεται και διακινείται η γνώση. Το ΕΚΠΑ- το πρώτο και μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας- θα αναγκαστεί να διακόψει την συμμετοχή του στα περισσότερα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, θα αδυνατεί να υποστηρίξει τα προγράμματα υποτροφιών, θα αδυνατεί να διοργανώσει επιστημονικά συνέδρια, θα αδυνατεί να ολοκληρώσει τα τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα.
Και όλα αυτά, αφορούν μόνο το ΕΚΠΑ. Αντίστοιχα πλήγματα θα δεχτούν και τα οκτώ πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, τα οποία περιλαμβάνονται στο μνημονιακό πρόγραμμα διαθεσιμοτήτων της κυβέρνησης.
Διασφαλίζεται έτσι το κύρος και ο δημόσιος χαρακτήρας του Πανεπιστημίου; Διευκολύνεται η ανάπτυξη; «Νοικοκυρεύεται» και «ορθολογίζεται» η Τριτοβάθμια εκπαίδευση; Προφανώς και όχι. Ειδικά όταν όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι όλες αυτές οι υπηρεσίες θα εκχωρηθούν σε ιδιωτικές εταιρείες, το κόστος των οποίων θα μεταφερθεί με μορφή διδάκτρων στους ώμους των φοιτητών και των οικογενειών τους.
Οι ίδιοι οι φοιτητές, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι το Πανεπιστήμιο δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στο αμφιθέατρο με τη διδασκαλία αλλά ότι είναι μια διαρκής διαδικασία μάθησης, αλληλεπίδρασης και εξέλιξης της γνώσης. Γνωρίζουν επίσης πολύ καλά οι φοιτητές, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά τις λειτουργίες του Πανεπιστημίου, ότι είναι αδύνατον να μιλάμε για «ανοιχτό» και «λειτουργικό» Πανεπιστήμιο, όταν η έκδοση μίας απλής αναλυτικής βαθμολογίας θα αποτελεί άθλο.
Είναι ουσιώδες να κατανοήσουμε όλοι, ότι εδώ δεν διακυβεύονται μόνο οι θέσεις εργασίας των υπό διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων. Διακυβεύεται το ίδιο το μέλλον της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία με την πολιτική του Υπουργείου, υποβαθμίζεται και δίνεται «δώρο» σε ιδιωτικά συμφέροντα, απευθυνόμενη σε όλο πιο λίγους και εκλεκτούς, αυτούς τους οποίους θα έχουν τα μέσα να την πληρώσουν.
Οφείλουμε όλοι να προστατέψουμε τα Πανεπιστήμια και να διασφαλίσουμε ότι θα είναι όπως πραγματικά αρμόζει στη χώρα μας: Δημόσια Πανεπιστήμια διεθνώς αναγνωρισμένα, με επιστημονικό κύρος, άρτια και βιώσιμα. Μόνο τέτοια πτυχία, τέτοιοι επιστήμονες θα διασφαλίσουν την ανάπτυξη της Ελλάδας και θα σταματήσουν την αιμορραγία γνώσης και ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό. 
Οφείλουμε να σταθούμε όλοι αλληλέγγυοι στον αγώνα των υπό διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων, διότι ο αγώνας τους αφορά την υπεράσπιση της ουσίας της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Επιτροπή Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου
Παιδείας και Θρησκευμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

2 σχόλια:

  1. Αχ στενοχωριέμαι, γιατί και γω, ως αριστερός έθρεψα μια αριστερά που διέλυσε το σύμπαν κι ακόμα επιμένει... Από συμπαραστάτης των αποκλεισμένων και των αδικημένων της κοινωνίας, από υποστηρικτής των δικαίων της εργατικής τάξης, κατάντησε να ταυτιστεί με μισητές προνομιούχες συντεχνίες που τρώνε πολλά δεν προσφέρουν σχεδόν τίποτα και συνέχεια εκβιάζουν και διεκδικούν σε βάρος της κοινωνίας....
    Τόσο πολύ επιμένει αυτή η δήθεν «αριστερά» που φαίνεται καθαρά ότι πρώτα θα καταρρεύσει η κοινωνία και μετά οι ανήθικες συντεχνίες που λυμαίνονται την κοινωνία τριάντα χρόνια τώρα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα τι λές , δεν αγωνίζονται για το συμφέρον τους αλλά για το καλό μας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο