Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Tο Ερειπωμένο μικρό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στον Πρόδρομο


Με τον φακό του Αναστάσιου Καραΐσκου 

        Κατεβαίνοντας από το χωριό Πρόδρομος Ξηρομέρου πηγαίνοντας προς Χρυσοβίτσα ξεχωρίζει ένας λόφος (λίγο πριν τα ερείπια αρχαίας πόλης Κόροντα) που στη κορυφή του δεσπόζει το ερειπωμένο μικρό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, ανάμεσα σε πουρνάρια και βελανιδιές.
    Ο ναός έχει ερειπωθεί, οι τοίχοι του είναι μισογκρεμισμένοι, κατεστραμμένες οι τοιχογραφίες, χαλάσματα, ρημαγμένος ο γύρω χώρος και στέκονται μόνο όρθια  με πείσμα και αντοχή μοναδική, αν και  δαρμένα από τους ανέμους, η  βόρεια  πλευρά,   το  ιερό και  η αριστερή  πλευρά  της  εισόδου.....
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ....



      Το  εσωτερικό  του ναού και ο  γύρω  χώρος  είναι  ανασκαμμένοι που δείχνει ότι έχει λεηλατηθεί από λαθρανασκαφείς αρχαιοκάπηλους.
         Το εκκλησάκι του Αη-Λιά συνοδεύεται από το θρύλο που αναφέρει πως οι Τούρκοι το γκρέμισαν γιατί εκεί γινόταν κάποτε το Κρυφό Σχολειό. 
      Υπάρχει επίσης ένας θρύλος ότι είναι θαμμένος εκεί στη περιοχή χρυσός και λίρες από τη γερμανική κατοχή και τον ελληνικό εμφύλιο και γι αυτό αποτελεί στόχο των αρχαιοκαπήλων.
      Η τοποθεσία που βρίσκεται το «ξεχασμένο» εκκλησάκι του Αη-Λιά εντυπωσιάζει από την αγριότητα του τοπίου που το περιβάλλει, τις θεόρατες βελανιδιές, στους  πρόποδες του  λόφου  κυλά ο χείμαρρος Γερομπόρος  ενώ  απέναντι  βρίσκεται  η  αρχαία  Ακαρνανική  πόλη  του  Κόροντα.

 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο