Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ο ταλαντούχος κύριος Βενιζέλος


Του Παναγιώτη Δ. Μιχαλάτου*

O κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Παπανδρέου…
Ο επί χρόνια βασικός παράγοντας του πολιτικού συστήματος.
Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου.
  Ο δημιουργός του περίφημου νόμου περί ευθύνης Υπουργών, που εξασφάλισε ότι οι υπουργοί θα μπορούν ανεπηρέαστοι να πράττουν το έργο τους, χωρίς να διακόπτονται από ενοχλητικές δικαστικές παρεμβάσεις.....


   
   Ο άνθρωπος που με τον νόμο 4002/2011, δεν εξασφάλισε αμνηστία στον εαυτό του, όπως έσπευσαν να πουν κάποιοι, αλλά εμπέδωσε το κλίμα της συγκυβέρνησης, καθώς έδωσε αμνηστία σε όλους τους Υπουργούς Οικονομίας από το 1997.
        Ο άνθρωπος, που με τον ίδιο νόμο προσπάθησε να σώσει την PROTON του κυρίου Λαυρεντιάδη, διαθέτοντας 100 εκατομμύρια από τα αδιάθετα του Δημοσίου, αντιλαμβανόμενος καλύτερα από τον καθένα την σημασία της συστημικής ευστάθειας των Τραπεζών. Λεπτομέρεια το γεγονός πως την ίδια ώρα τόσο ο κύριος Λαυρεντιάδης όσο και η Τράπεζα ελέγχονταν για υπεξαιρέσεις, είναι γνωστό άλλωστε πως η κρίση είναι πάνω από όλους!
       Όλα τα παραπάνω, αποτελούν μερικά μόνο σημεία ενός εντυπωσιακού βιογραφικού και ενός αν μη τι άλλο εντυπωσιακότερου νομοθετικού έργου στην υπηρεσία πάντα του πολίτη!
        Αυτός ο μέγας νομοθέτης λοιπόν, εφάμιλλος του οποίου θα μπορούσε να είναι μόνο ο Σόλων, έδωσε  άλλο ένα δείγμα γραφής σεβασμού στην νομιμότητα.  
       Ο κύριος Βενιζέλος, όταν όλοι στο Υπουργείο Οικονομικών και όχι μόνο, έψαχναν την λίστα Λαγκάρντ, στην οποία υπάρχουν ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία, ήρθε και με ένα καταλυτικό τρόπο για μια ακόμα φορά έδωσε την λύση.     
     Αποκάλυψε ότι την είχε ο ίδιος και την παρέδωσε στον Πρωθυπουργό!
      Σε αυτό το σημείο πολλοί κακεντρεχείς θα βρεθούν να ρωτήσουν γιατί βρισκόταν ακόμα στα χέρια του και δεν είχε παραδοθεί το αρχείο στον επόμενο Υπουργό Οικονομικών, όπως κανονικά έπρεπε;
    Δεν θα ασχοληθούμε αρκετά μαζί τους καθώς είναι προφανές ότι το στικάκι στο οποίο είναι αποθηκευμένη η λίστα, απλά είχε παραπέσει στο πίσω κάθισμα της θωρακισμένης BMW και για αυτό το είχε ακόμα ο κύριος Βενιζέλος, παρόλο που από τον Απρίλιο έχει πάψει να είναι Υπουργός Οικονομικών.
        Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε, που δεν την εμφάνισε νωρίτερα παρόλο που την έψαχναν όλοι εδώ και είκοσι μέρες. Το είχε στο πρόγραμμα να ψάξει, αλλά δεν προλάβαινε! Με το που την βρήκε αμέσως την παρέδωσε! 
Αρκετά όμως με την καχυποψία ορισμένων!
Ας ασχοληθούμε με το αληθινό μεγαλείο του ανδρός.
        Παρόλο λοιπόν, που οποιοσδήποτε άλλος στην θέση του, θα χρησιμοποιούσε την λίστα για να αποκομίσει έσοδα και να ελαφρύνει τους φορολογουμένους, αποκομίζοντας ταυτόχρονα και πολιτικό όφελος, όπως για παράδειγμα έκαναν στην Γαλλία, στην Ισπανία, στην Γερμανία ο κύριος Βενιζέλος δεν μπήκε σε καμία περίπτωση στον πειρασμό να την χρησιμοποιήσει.
Γιατί;
      Γιατί τα στοιχεία δεν συνιστούσαν σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε στα χέρια του κράτους με νόμιμη διαδικασία με αποτέλεσμα να μην μπορεί υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί!!
     Δεν είναι πραγματικά συγκινητική, αυτή η αφοσίωση στον νόμο!
      Αλήθεια τι ντροπή πρέπει να αισθάνονται οι πολίτες σε Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία για το ήθος των ανθρώπων που τους κυβερνούν και τι ανείπωτη ευτυχία πλημμυρίζει όλους εμάς τους Έλληνες, όταν έχουμε για κυβερνήτες, ανθρώπους σαν τον ταλαντούχο κύριο Βενιζέλο!

(* Οικονομολόγος 
Μέλος τομέα κοινοβουλευτικής ευθύνης οικονομίας 
Ανεξάρτητοι Έλληνες)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο