Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

ANAKΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ


ΑΝΑΠΛΑΣΗ; Ή «ΘΥΣΙΑ» ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ;
       Η παράταξη που στηρίζεται από το ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, από το 2002 και μετά, ακριβώς πριν μια δεκαετία, είχε επισημάνει-καταγγείλει και καταψηφίσει τις ενέργειες που από τότε γινόταν για την «αξιοποίηση» του Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου, για επιχειρηματική δραστηριότητα. 
      Είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια που έγινε στις 11 Οκτώβρη του 2004 σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μεταξύ των παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να χαρίσουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο το χώρο εστίασης του Πάρκου, βεβαίως σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους!....



      Η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΚΚΕ), ήταν η μόνη παράταξη και τότε,  που καταψήφισε την πρόταση, ασκώντας σφοδρή κριτική στην πολιτική και των δύο παρατάξεων, που κατ’ εντολή των πολιτικών τους Κομμάτων, ήθελαν να ξεπουλήσουν την περιουσία του Αγρινιώτικου Λαού στους ιδιώτες. 
      Η ΔΑΣ, είχε καλέσει τους εργαζόμενους του Αγρινίου, να καταδικάσουν αυτή την απόφαση, σημειώνοντας κατά την διάρκεια του Δ.Σ. ότι το σχέδιο ξεπουλήματος που προετοιμαζόταν πολύ καιρό πριν, θα έφερνε χειρότερα δεινά για τους εργαζόμενους, που πλήττονταν από την αντιλαϊκή πολιτική, όπως και σήμερα. 
         Για να θυμούνται οι “ παλιοί ”, η Δ.Α.Σ. τότε είχε ζητήσει την παραίτηση των μελών του Δ.Σ. της ΔΕΠΥΑ (Δημοτικής Επιχείρησης) γιατί, όπως τόνιζε, «ενώ ορίστηκαν για την προάσπιση των συμφερόντων της Δημοτικής Περιουσίας, υπερψήφισαν το ξεπούλημα της περιουσίας του Αγρινιώτικου λαού.» 
         Ακόμα είχε ασκηθεί κριτική στον τότε Δήμαρχο Αγρινίου  Θύμιο Σώκο (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος υποστήριζε ότι η απόφαση αυτή τον έβρισκε απόλυτα σύμφωνο και πως για το μόνο πράγμα που μετανιώνει, είναι γιατί δεν είχε πάρει νωρίτερα μία τέτοια απόφαση.

Το Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου θέλουν να το βάλουν στο χέρι από πολύ παλιά!
            Η Λαϊκή Συσπείρωση Αγρινίου (ΛΑ.Σ.), παράταξη που στηρίχθηκε από το ΚΚΕ στο Αγρίνιο, ανεξάρτητα τον αρνητικό συσχετισμό (3 Δημοτικοί Σύμβουλοι ) έκανε και θα κάνει ό,τι είναι εφικτό, να ενημερώσει τον Αγρινιώτικο λαό, για τις εξελίξεις που αφορούν το Δ. Πάρκο, δεδομένου και της τεράστιας δαπάνης του έργου, σε μια περίοδο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, και εξαθλίωσης της Εργατικής Τάξης, του λαού.
            Η ΛΑ.Σ. εξετάζει και προσεγγίζει την ένταξη του έργου: « Ανάπλαση του Παπαστράτειου Πάρκου Αγρινίου» στα ολοκληρωμένα σχέδια αστικής ανάπτυξης (ΟΣΣΑ), του περιφερειακού προγράμματος 2007-2013,
            ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ:
  Α.-Toυ αντιλαϊκού « ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ » που προωθεί και διευκολύνει την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου (ιδιωτικοποιήσεις, αλλαγή των χρήσεων γης, στο όνομα της « Πράσινης Ανάπτυξης » κ.α.) Το όλο εγχείρημα ενισχύει τα ταξικά χαρακτηριστικά στη σύνθεση των Δήμων, τη διαφοροποιημένη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, αφού ότι υπήρχε από Δημοτικές Κοινωνικές Υπηρεσίες εμπορευματοποιείται παραπέρα με το καθεστώς της «ανταποδοτικότητας» και της «αντιληπτικότητας», δηλαδή το πέρασμα της αντίληψης ότι κάθε υπηρεσία έχει κόστος και πρέπει να ξαναπληρώνεται ξεχωριστά, ώστε να  σταματήσει ο λαός να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Η «επιχειρηματικότητα» και η εμπορευματοποίηση προχωρά σταθερά (και μέσα) στην Τοπική Διοίκηση και ακολουθεί γοργά η «επιχειρηματική» οργάνωση των ΟΤΑ. Τρανό παράδειγμα, η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) στην κατασκευή εργοστασίου αποκομιδής σκουπιδιών στην περιοχή μας, μια ακόμα κερδοφόρα «δράση»!  
 Β.-Της αρνητικής εμπειρίας που υπάρχει από καταστροφικές παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας (πλατείες- καπναποθήκες- και παλιά “αρχοντικά”, η οικοδόμηση μπροστά στον γραφικό εκκλησάκι του παλαιού Άγιου Χριστοφόρου, η κοπή του υπεραιωνόβιου πεύκου στον νέο Άγιο Χριστόφορο κ.α.), όπως και σε πανελλαδικό επίπεδο. Δηλαδή της εξυπηρέτησης μεγάλων εργολαβικών συμφερόντων που στο βωμό του κέρδους, καταστρέφουν με τη λογική της τσιμεντοποίησης την αισθητική ιστορικών χώρων!      
 Γ.-Της αρνητικής εμπειρίας του υπάρχει από την διακοπή-παύση κονδυλίων, από χρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα – ΕΣΠΑ κ.α. (που αφήνουν στην μέση έργα και που μετά, η συντήρηση και ολοκλήρωσή τους, θα στοιχίσουν πολλαπλάσια έξοδα, πέραν της καθυστέρησης παράδοσης των έργων, π.χ. κτήριο Λαχαναγοράς.)
 Δ.-Της τεράστιας δαπάνης «της ανάπλασης»  και των συμπληρωματικών δράσεων.
            Η διαδικασία απαξίωσης και εγκατάλειψης χρόνια τώρα του Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου, από τις Δημοτικές Αρχές, ανεξάρτητα προσώπων, είναι εγκληματική. Η χρόνια απαξίωση του Πάρκου, αναδεικνύει τις ευθύνες της κεντρικής εξουσίας των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου, όσο και των στηριγμάτων τους στην Τοπική Διοίκηση. Η λογική τους χρόνια ήταν ΕΓΚΑΤΑΛΛΕΙΠΩ-ΑΔΙΑΦΟΡΩ-ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΩ και μετά ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΩ – ΒΑΖΩ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ, όπως γίνεται παντού (υγεία, παιδεία, σ’όλες τις βασικές κοινωνικές ανάγκες). Είναι οι ίδιες οι παρατάξεις που έχουν ευθύνη για την υποχρηματοδότηση της λειτουργίας των Δήμων. Που έχουν ευθύνη για τη λογική της «ανταποδοτικότητας», που ενσωματώνεται πλέον σε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής.
       
        Η ΛΑ.Σ. βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων, των Δημοτών, για την υπεράσπιση του Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου, στις δίκαιες ανησυχίες τους, για να μην αλλοιωθεί και καταστραφεί. Το Πάρκο της πόλης μας, όπως και άλλες δημόσιες εκτάσεις, χρειάζονται συλλογική δράση για να σωθούν, γιατί έχουν μπει στο στόχαστρο εργολαβικών συμφερόντων, των επιχειρηματικών ομίλων. Επαγρυπνούμε! Το θέμα δεν είναι συναισθηματικό, έχει πολιτική διάσταση και έτσι το εξετάζουμε. 
          H αναφορά που έγινε για την «δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την τόνωση της επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή» πρέπει να προβληματίσει κάθε δημότη της περιοχής. Η «επιχειρηματικότητα» που ευαγγελίζονται δεν αφορά τα λαϊκά συμφέροντα και δικαιώματα!  Η ανάπτυξη έχει κάνει με την διεύρυνση των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων και όχι με την κατακρεούργηση τους όπως σήμερα. Άλλα πράγματα έχουν στο μυαλό τους………για το Πάρκο, και οφείλουμε να εκφράσουμε αυτή την ανησυχία μας, δεδομένης και της πανελλαδικής αρνητικής εμπειρίας για την «τύχη» τους!      
------Είμαστε αντίθετοι με τη στρατηγική εμπορευματοποίησης.
------ Να εξασφαλιστεί η χρήση, η λειτουργία και η συντήρησή του, προς όφελος των κατοίκων και των αναγκών τους, με χρήματα από τον κρατικό προυπολογισμό.
------Να εμποδιστεί η κάθε είδους επιχειρηματική δράση, που θα το κάνει απρόσιτο στους εργαζόμενους της περιοχής.
------Το Πάρκο, θα μπορούσε από χρόνια, όπως και τώρα με πολύ μικρές παρεμβάσεις να συντηρηθεί, να προστατευτεί, να γίνει φιλικό στο ευρύ κοινό, με εξασφαλισμένο το φωτισμό, την φύλαξή του, τις βασικές υποδομές που χρειάζεται ένα Πάρκο.
------Να παραμείνει πνεύμονας πρασίνου, που είναι ζωτικά αναγκαίος, να παραμείνει ένας ελεύθερος χώρος πρασίνου, για περίπατο, αθλητισμό, ψυχαγωγία με εργαζόμενους σε αυτό που θα έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, μακριά από τις «Μη» Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο) και την ασυδοσία των μεγαλοκατασκευαστών. 

Οι Εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με το ΚΚΕ, Νικάκης.Β.-Σιδέρης.Κ.-Δήμας.Δ.                                           

Αγρίνιο 3/10/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο