Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Eνημέρωση για το βελανιδόδασος των Σκάρων στη Λευκάδα


Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου στις 5.00 το απόγευμα, στη Λευκάδα, θα γίνει ομιλία και ενημέρωση του κοινού από τον δασοπόνο Kurt Sprenger με θέμα: Το βελανιδόδασος των Σκάρων: το πρόβλημα και οι λύσεις…

Μετά την ομιλία και την προβολή φωτογραφιών θα επακολουθήσει συζήτηση.
Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του «Συλλόγου Φίλων της βυζαντινής ζωγραφικής και αγιογραφίας» (λυόμενες αίθουσες Κέντρου Νεότητας) στην Λευκάδα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Χαρά Σαΐτη
6973826962

Το βελανιδόδασος των Σκάρων

Το βελανιδόδασος των Σκάρων είναι το αρχαιότερο και σπανιότερο, για τις δύο ή τρεις ποικιλίες βελανιδιάς που φιλοξενεί. Υπάρχουν εκεί βελανιδιές που η ηλικία τους ξεπερνά τα 500 έτη! Αν αναλογιστεί κανείς τα χρονικά μεγέθη, μόνο δέος μπορεί να αισθανθεί μπροστά σ’ αυτό το φυσικό θαύμα.
- Η περιοχή, γνωστή για το εξαιρετικό φυσικό κάλλος, την καταπληκτική θέα και την ιστορική σημασία που κατέχει στη μνήμη του Λευκαδίτικου λαού, θα έπρεπε να θεωρείται παγκόσμια κληρονομιά, μια που η φύση δεν έχει σύνορα και ο πολιτισμός είναι πια μια παγκόσμια αξία. - Σήμερα, μάλιστα, που μεγάλα δέντρα έχουν απομείνει πολύ λίγα σε ολόκληρο τον πλανήτη, η ευθύνη μας απέναντι σε μια τέτοια κληρονομιά είναι τεράστια.
- Δυστυχώς περίπου 400 στρέμματα δάσους έχουν αφεθεί στην καταστροφή και την αλόγιστη και αυθαίρετη εκμετάλλευση. Η υπερβόσκηση, παράνομη και καταχρηστική στην προκειμένη περίπτωση, έχει καταστρέψει τη φυσική ισορροπία, με αποτέλεσμα τα δέντρα να συρρικνώνονται σε αριθμό, το δάσος να μην ανανεώνεται με νέα δενδρύλλια, το χώμα να παρασύρεται από τις ξαφνικές νεροποντές και το έδαφος να διαβρώνεται. Έτσι, σε λίγα χρόνια, το ωραιότερο σημείο του νησιού, το αρχαιότερο δάσος βελανιδιάς στην Ευρώπη, η φυσική κληρονομιά που μας παρέδωσαν οι πατέρες μας, είναι καταδικασμένο στην παρακμή και την καταστροφή.

ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΔΑΣΟΠΟΝΟΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΠΑΛΞΕΩΝ
Το όνομά του είναι Kurt Sprenger, είναι δασοπόνος και ήρθε στη Λευκάδα πριν από τέσσερα χρόνια. Ευαισθητοποιημένος και λόγω ειδικότητας, ανακάλυψε στους Σκάρους ένα θαύμα και ένα έγκλημα. Από τότε προσπαθεί να κάνει ότι περνάει απ’ το χέρι του, χτυπώντας πόρτες, ζητώντας βοήθεια, ενημερώνοντας για το πανάρχαιο δάσος βελανιδιάς που ζει δίπλα μας και πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε.

Υ.Γ. Όποιος θα ήθελε να ενώσει τη φωνή του με εκείνη του Κούρτ ή να επικοινωνήσει μαζί του, το mail του είναι: ΜSPRENGERS@AOL.COM
* Χαρά Σαΐτη. Εικαστικός και Θεωρητικός Τέχνης
6973826962

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο