Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Δυναμικό αγροτικό συλλαλητήριο στο Άκτιο

Μπλόκο στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς
Δυναμικό αγροτικό συλλαλητήριο εναντίον της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, μέσα από το οποίο αναδείχθηκε η ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα και κοινής δράσης αγροτών, εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων κατά της ενιαίας...
 αντιαγροτικής - αντεργατικής επίθεσης, πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο στη ζεύξη Ακτίου - Πρέβεζας αγροτοκτηνοτρόφοι από Αρτα, Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία.

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στον αγροτικό κόσμο Ηπείρου και Αιτωλοακαρνανίας, με τα προϊόντα απούλητα, ή να διατίθενται σε εξευτελιστικές τιμές. Δυσβάσταχτο το κόστος για τους κτηνοτρόφους. Οι ζωοτροφές αυξήθηκαν φέτος έως και 70%, ενώ οι τιμές έχουν παγώσει εδώ και 5 χρόνια. Η τιμή του αγελαδινού γάλακτος μειώθηκε από τη ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΩΔΩΝΗ, στο φόντο των κυβερνητικών σχεδίων για ιδιωτικοποίηση ή ξεπούλημά της. Τα πορτοκάλια της Αρτας μένουν στα δέντρα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης καθοδικής πορείας των τιμών από 8 έως 10 λεπτά το κιλό (από 16-18 πέρσι). Σε συνδυασμό με την αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή στα χυμοποιήσιμα και την ακαρπία, διώχνουν τους εσπεριδοκαλλιεργητές από τα χωράφια. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα άλλα αγροτικά προϊόντα της περιοχής.

Οι μικρομεσαίοι παραγωγοί απαίτησαν βιώσιμες τιμές, προστασία και κρατική στήριξη, βάζοντας παράλληλα στο επίκεντρο της πάλης έναν άλλο δρόμο αγροτικής ανάπτυξης που θα διασφαλίζει φθηνά και υγιεινά προϊόντα στους καταναλωτές.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ν. Μωραΐτης, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ. Ακολούθησε το ψήφισμα διεκδίκησης από τον Β. Μπέτσα, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι ταξικών σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και εκπρόσωποι του ΜΑΣ. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με την ελεύθερη διέλευση για 2 περίπου ώρες των οχημάτων από τα διόδια της ζεύξης Ακτίου - Πρέβεζας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο