Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Έλλειψη υπαλλήλων στο Δήμο Ξηρομέρου

Ο «Καλλικράτης» έφερε αρμοδιότητες, όχι όμως και υπαλλήλους…

Τα δύσκολα στην Αυτοδιοίκηση είναι τώρα. Που ο «Καλλικράτης» εφαρμόζεται στην πράξη. Τώρα που οι δήμοι καλούνται να τα βγάλουν πέρα με πολλές αρμοδιότητες αλλά χωρίς πόρους. Και κυρίως χωρίς υπαλλήλους...

Κλασσική η περίπτωση του δήμου Ξηρομέρου. Έχει 32 περίπου μόνιμους υπαλλήλους όταν για την εύρωστη λειτουργία του απαιτούνται-σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων του- τουλάχιστον 80.

Η κατάσταση στο νέο δήμο Ξηρομέρου, που έχει τρεις δημοτικές ενότητες, το ερχόμενο διάστημα αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς τον Απρίλιο λήγουν οι συμβάσεις επτά εργαζομένων με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης (δύο στην Αλυζία, τεσσάρων στον Αστακό και ενός στις Φυτείες).

Χαρακτηριστικό εξάλλου της απαισιόδοξης κατάστασης είναι το γεγονός πως πολλοί υπάλληλοι δεν υπηρετούν μόνο στο αντικείμενό της αλλά βοηθούν και σε άλλα , όπως στην περίπτωση πολιτικής μηχανικού που εκτελεί μέχρι και…χρέη πρακτικογράφου και γραμματείας.

Είναι λοιπόν φυσιολογικό ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βασίλης Μουρκούσης να μιλάει για «δήμους διαφορετικών ταχυτήτων» και να χαρακτηρίζει τον αριθμό των υπαλλήλων «ανεπαρκή για το πνεύμα του Καλλικράτη»

Η αυγή της νέας εποχής του «Καλλικράτη» βρήκε το δήμο Ξηρομέρου με πέντε υπαλλήλους στα δύο ΚΕΠ της Κανδήλας και του Αστακού, και με μόνιμο διοικητικό προσωπικό δέκα ατόμων (δύο στην Αλυζία, 7 στον Αστακό, ένα στις Φυτείες). Με τεχνική υπηρεσία με μόλις δύο μηχανικούς, ένας από τον Αστακό, ένας από την Αλυζία, ενώ αυτός των Φυτειών έφυγε για μετάθεση για το Αγρίνιο. Γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί η συγκρότηση πολεοδομίας που προβλέπεται έως το 2013 φαντάζει πολύ δύσκολη υπόθεση.

Και στην υπηρεσία καθαριότητας οι ελλείψεις είναι μεγάλες. Σώζει λίγο την κατάσταση το γεγονός ότι στην ενότητα Αστακού οι υπηρεσίες προσφέρονται από ιδιώτη. Ο «Καποδίστριας» έδινε την ευκαιρία αυτή την οποία άρπαξε ο πρώην δήμαρχος Π. Στάικος με θετικά (όπως λέγεται) οικονομικά και πρακτικά αποτελέσματα για τον πρώην δήμο. Ο «Καλλικράτης» όμως δεν προβλέπει την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας. Είναι λοιπόν άγνωστο ως πότε θα συνεχιστεί το συγκεκριμένο καθεστώς στην ενότητα Αστακού, ενός στις ενότητες Αλυζίας και Φυτειών το έργο αυτό έχει ο δήμος.

Στον τομέα της καθαριότητας υπηρετούν μόλις 7 μόνιμοι (δύο στον Αστακό, δύο στην Αλυζία και τρεις στις Φυτείες) και ένας υπάλληλος με σύμβαση αορίστου χρόνου και άλλοι δέκα με μερική απασχόληση (πέντε στην Αλυζία, τρεις στον Αστακό, δύο στις Φυτείες).

Υπάρχουν βέβαια και πέντε οδηγοί (δύο στην Αλυζία, δύο στον Αστακό, ένας στις Φυτείες). Προσωπικό που σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για σωστές υπηρεσίες καθαριότητας στο μέλλον.

Ο Καλλικράτης κληρονόμησε στους δήμους αρμοδιότητες χωρίς προσωπικό και πόρους. Γνωστό εξάλλου το παράδειγμα των καθαριστριών των σχολείων που παραμένουν για μήνες απλήρωτες. Χαρακτηριστικό και το παράδειγμα του νέου δημάρχου Ξηρομέρου Πυθαγόρα Σαμαρά που λέγεται πως πληρώνει καθαρίστριες σχολείων του δήμου από τους προσωπικούς του πόρους.

Πηγή: Εφημερίδα «Πολιτεία Αιτωλών και Ακαρνάνων»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο