Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Συνεδρίασε χθες Κυριακή το Δημοτικό Συμβούλιο Ακτίου – Βόνιτσας




Συνεδρίασε χθες Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011 το Δημοτικό Συμβούλιο Ακτίου – Βόνιτσας στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Δημοτικό Κατάστημα Βόνιτσας και συζήτησε είκοσι (20) θέματα που αποτελούσαν την ημερήσια διάταξη...
 Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η καθυστέρηση του αναδασμού στο φράγμα των Αχυρών, το θέμα της κατάργησης των σχολικών μονάδων, η κατάργησης της μονάδας του ΙΚΑ στη Βόνιτσα, η εκκαθάριση της Δημοτικής Επιχείρησης στην Ιαματική πηγή του Τρύφου, κ.α.

Δημοτικό Συμβούλιο στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας

- Με ενημέρωση του Δ.Σ. από το Δήμαρχο Ακτίου Βόνιτσας κο Νίκο Σολδάτο για τα τρέχοντα θέματα ξεκίνησε η συνεδρίαση της 27ης Φεβρουαρίου 2011.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε αρχικά για το θέμα της διατήρησης των ειρηνοδικείων Βόνιτσας και Κατούνας. Για το ειρηνοδικείο της Βόνιτσας ανέφερε πως τα λειτουργικά του έξοδα εκτιμώνται σε περίπου 10.000 το έτος και πρότεινε τη στέγασή του σε κτίριο του Δήμου ώστε αυτά να μειωθούν περισσότερο και να διατηρηθεί.

- Για το ειρηνοδικείο της Κατούνας ανέφερε πως εκεί τα λειτουργικά έξοδα είναι μικρότερα μια και στεγάζεται σε δημοτικό κτίριο αλλά είναι μεγάλο το πρόβλημα της έλλειψης ειρηνοδίκη. Και για τις δύο περιπτώσεις πρότεινε στο Δ. Σ. τη διατήρησή τους πρόταση που έγινε αποδεκτή.

- Ο κος Γεώργιος Αποστολάκης στην ομιλία του πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης αναφέρθηκε στο θέμα της πρόσληψης υποψηφίου της παράταξης του κου Σολδάτου σαν συνεργάτη του Δημάρχου, και σε δημοσιεύσεις που αυτός πραγματοποιεί για λογαριασμό του Δήμου στο διαδίκτυο.

- Ο κος Επαμεινώνδας Τάνταρος ζήτησε ενημέρωση για το θέμα των βιολογικών καθαρισμών και ο κος Μοραΐτης Νίκος ανέφερε πως στόχος του σχεδίου Καλλικράτης για την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να κλείνουν η μια μετά την άλλη οι υπηρεσίες στη περιφέρεια, για δε το θέμα του ειδικού συνεργάτη του Δημάρχου πρότεινε αυτός να είναι μόνιμος υπάλληλος του Δήμου και να μην γίνει η πρόσληψή του με αυτό τον τρόπο.

Από τα θέματα της συζήτησης ξεχώρισαν:

- Το θέμα των καθυστερήσεων στη κατασκευή του φράγματος των Αχυρών, όπου για να προχωρήσει στη 2η φάση είναι απαραίτητο να προηγηθεί ο αναδασμός. Ο Δήμαρχος κος Σολδάτος ανέφερε πως για τον αναδασμό θα απαιτηθούν περισσότερα από 1.000.000 ευρώ που δεν υπάρχουν, πως το έργο του αναδασμού δεν μπορεί να το αναλάβει ο Δήμος με τους χάρτες από το ΟΣΔΕ και πως πρέπει να κατευθυνθούν οι δράσεις στην εξεύρεση των πόρων. Ο κος Μωραίτης ανέφερε πως το έργο είναι εμπαιγμός, δεν είναι επιλέξιμο από την Ε.Ε., δεν υπάρχει η πρόθεση να ολοκληρωθεί ποτέ και ο Δήμος ευθύνεται όχι γιατί δεν υπάρχουν χρήματα αλλά γιατί δεν διεκδίκησε τα χρήματα.

- Ο κος Αποστολάκης πρότεινε τη χρηματοδότηση του έργου όχι από προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά από προγράμματα του Υπουργείου Δημοσίων Έργων και πρότεινε κοινή δράση με τους βουλευτές του νομού και του Δήμου ώστε να πιέσουν στο Υπουργείο Οικονομίας για τη σχετική πίστωση.

- Για το θέμα της κατάργησης της μονάδας του ΙΚΑ στη Βόνιτσα ο Δήμαρχος ενημέρωσε πως το λειτουργικό της κόστος είναι μικρό περίπου 5.000 ευρώ το χρόνο για το ενοίκιο του κτιρίου και περίπου 1.500 ευρώ για τα λειτουργικά του έξοδα και ο Δήμος προτείνει τη διατήρησή του γιατί εξυπηρετεί μια μεγάλη περιοχή. Βέβαια το θέμα έχει παγώσει προς στιγμή και το αρμόδιο Υπουργείο θα το ξαναδεί μετά την ολοκλήρωση της απογραφής.

- Η συγχώνευση των νομικών προσώπων των πρώην Δήμων Παλαίρου, Ανακτορίου και Μεδεώνος σε ένα, που θα περιλαμβάνει τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, Πολιτιστικά Κέντρα, Δημοτικούς Οργανισμούς Νεολαίας και Άθλησης και τα Κ.Α.Π.Η. με ονομασία Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου Βόνιτσας.

- Η συγχώνευση των προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι των τριών πρώην Δήμων που αποτέλεσαν το Δήμο Ακτίου Βόνιτσας και του κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του πρώην Δήμου Ανακτορίου σε μια Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση.

- Η μετατροπή της Τουριστικής Επιχείρησης του πρώην Δήμου Παλαίρου σε Ανώνυμη Εταιρεία. Με έδρα τη Βόνιτσα πλέον, την αλλαγή της επωνυμίας της σε Τουριστική – Επενδυτική Ανώνυμε Εταιρεία Δήμου Ακτίου Βόνιτσας και τον ορισμό μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου.

- Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις δημιουργήθηκε θέμα καθώς η ελάσσονα αντιπολίτευση του Δήμου δεν μπορούσε να διορίσει μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών προσώπων, ο κος Τάνταρος ζήτησε τη συνδρομή του κου Αποστολάκη ώστε να μετέχουν σε αυτά τα Δ.Σ. έστω και ένας από το συνδυασμό του, αίτημα που ο κος Αποστολάκης δεν αποδέχτηκε και ανέφερε πως για κάτι τέτοιο θα έπρεπε να υπάρξει προηγούμενη συνεννόηση.

- Για το θέμα της κατάργησης των σχολικών μονάδων στο Δήμο ο εισηγητής κος Φερεντίνος ανέφερε πως προτείνεται η ενσωμάτωση του Γυμνασίου Μοναστηρακίου και των Λυκειακών τάξεων Παλαίρου με αυτές της Βόνιτσας, η μεταφορά του ΕΠΑ.Λ Βόνιτσας στο Μοναστηράκι και του Γενικού Λυκείου Βόνιτσας στο κτίριο του ΕΠΑ.Λ. Πρότεινε να τοποθετηθεί κατ αρχήν αρνητικά το Δημοτικό Συμβούλιο στη πρόταση αυτή και γίνει διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, γονείς και εκπαιδευτικούς πρόταση που έγινε αποδεκτή.

- Εκτός από την παραπάνω πρόταση ιδιαίτερα άσχημη κρίνεται και η συγχώνευση όλων των σχολικών επιτροπών σε δύο μια για τη πρωτοβάθμια και μια για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Δήμο.

- Ιδιαίτερα άσχημη ήταν τέλος και η απόφαση για εκκαθάριση της Δημοτικής Επιχείρησης στην Ιαματική πηγή του Τρύφου.
Όπως αναφέρθηκε εξαιτίας παραλείψεων και αδράνειας της δημοτικής αρχής του πρώην Δήμου Μεδεώνoς η επιχείρηση των Ιαματικών λουτρών οδηγείται σε αναγκαστική εκκαθάριση.
 Μόνη ελπίδα αναφέρθηκε πως είναι η εύρεση κάποιας νομικής λύσης τη τελευταία στιγμή πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο.
Ο κος Βαρβάτος που ήταν και μέλος του Δ.Σ. της επιχείρησης των ιαματικών λουτρών Τρύφου διάβασε επιστολή δυο Δ.Σ. προς το Δημοτικό Συμβούλιο του νέου Δήμου στην οποία ανέφερε πως τις διαδικασίες για τη μετατροπή της Δημοτικής Επιχείρησης των Λουτρών σε εταιρεία είχε αναλάβει ο πρώην Δήμαρχος Μεδεώνος προσωπικά και για άγνωστο λόγο δεν τις ολοκλήρωσε.

- Ο κος Μοραΐτης ανέφερε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για ένα μικρό Βατοπαίδι, αλλά όταν του ζητήθηκε να παρουσιάσει στοιχεία ανέφερε πως δεν έχει στη διάθεσή του και αν είχε θα τα είχε παρουσιάσει. Εμείς ελπίζουμε να λάβουν τέλος όλα αυτά, να βρεθεί λύση και τα λουτρά να συνεχίσουν να φιλοξενούν εκατοντάδες ανθρώπους απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο