Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Συνέντευξη του Υφυπουργού Περιβάλλοντος στο περιοδικό «Επίκαιρα» και τον Βασίλη Γιακουμή. «ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ».

Η κυβέρνηση αποδεικνύει πως είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε ρήξεις και ανατροπές, ώστε η πολιτική να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία, τονίζει στην συνέντευξη του στο περιοδικό «Επίκαιρα» ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραΐτης, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία και «το Ελληνικό πρόβλημα να γίνει Ελληνικό θαύμα». Ο Υφυπουργός επισημαίνει πως δεν πάψει να αγωνίζεται απέναντι σε ισοπεδωτική λογική ότι στην «πολιτική δεν είναι όλοι ίδιοι». Παράλληλα πιστεύει ότι η ελπίδα δεν βρίσκεται στις λέξεις αλλά στις λύσεις που πρέπει να δοθούν, στις ρήξεις και τις ανατροπές απέναντι στις χρόνιες παθογένειες ώστε να αντιληφθούν οι πολίτες ότι πράγματι «κάτι αλλάζει». Από τη θέση του αρμοδίου κυβερνητικού στελέχους σ εξάλλου επισημαίνει ότι στους φακέλους των πολεοδομιών βρίσκεται όλη η παθογένεια της μεταπολεμική Ελλάδας και «αυτό θα αλλάξει». Αναφορικά με τα οικονομικά μέτρα, πιστεύει ότι για το ΠΑΣΟΚ ήταν μονόδρομος και κόκκινη γραμμή η σωτηρία του τόπου.
Κύριε υφυπουργέ, η κοινωνία αναζητά ελπίδα, η πολιτική ηγεσία όμως έχει διαψεύσει τις προσδοκίες του. Που οδηγεί αυτό κατά τη γνώμη σας;
Κ. Γιακουμη οι τελευταίοι επτά μήνες ήταν μια γερή γροθιά στο στομάχι για όλους μας. Θα σας φέρω ένα προσωπικό παράδειγμα από τις δύσκολες, πολύ δύσκολες -αυτή είναι η αλήθεια – συζητήσεις που έχω κάνει το τελευταίο διάστημα με νέους ανθρώπους. Τις μέρες λοιπόν των ανακοινώσεων ένας νέος άνθρωπος από την ιδιαίτερη πατρίδα μου, μου είχε πει ότι αισθάνεται ότι «οι πολιτικοί του έκλεψαν την ανάσα του και τα όνειρά του». Ξέρετε αυτή η συγκλονιστική φράση με συνοδεύει από τότε κάθε μέρα. Χωρίς κοινωνικό ηθικό, χωρίς ελπίδα, χωρίς ανάσα δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση . Έχουμε χρέος χωρίς φανφάρες που προκαλούν, να δώσουμε ξανά «ανάσα» στην ελληνική κοινωνία. Η ελπίδα δεν βρίσκεται μόνο στις λέξεις, βρίσκεται στις λύσεις που πρέπει να δοθούν τώρα, σε ρήξεις και ανατροπές σε χρόνιες παθογένειες οι οποίες θα σηματοδοτήσουν την αλλαγής σελίδας. Αυτό προσπαθεί καθημερινά με πρωτόγνωρη αφοσίωση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου. Και πιστεύω ότι οι περισσότεροι πολίτες – ακόμα και οι πιο δύσπιστοι - μπορούν να αντιληφθούν ότι πραγματικά «κάτι αλλάζει».

Τη σημερινή συγκυρία βιώνουμε την απαξίωση των πολιτικών άδικα ή δίκαια ο κόσμος θεωρεί τους πολιτικούς όλων των κομμάτων ίδιους. Με ποιον τρόπο μπορεί αυτό να αλλάξει;
Είμαι από αυτούς που δεν «τζόγαρε» ποτέ στην ισοπέδωση και την απαξίωση της πολιτικής. Πάλεψα και παλεύω για να αποδείξω ότι δεν ισχύει η θεωρία του «όλοι ίδιοι είναι». Όμως το πολιτικό σύστημα «θερίζει» σήμερα στο σύνολό του ότι «έσπειρε» σε όλη την διάρκεια της μεταπολίτευσης. Όσο ισοπεδωτική είναι η άποψη ότι «όλοι ίδιοι είναι» άλλο τόσο ισοπεδωτική ήταν η συμπεριφορά του πολιτικού συστήματος απέναντι στον πολίτη. Πρωταρχικός στόχος είναι λοιπόν η επανάκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Αλλάζουμε την χώρα δίνοντας ξανά δύναμη και αξιοπιστία στην πολιτική. Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς για να αποκατασταθεί η σχέση πολιτών – πολιτικών αλλά με τις θεσμικές αλλαγές που προωθούμε στην διοίκηση, στις σχέσεις κράτους - πολίτη, στην θωράκιση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας αποδεικνύουμε οτι πραγματικά «κάτι αλλάζει» σήμερα στην χώρα. Η αδιαπραγμάτευτη επιλογή του Πρωθυπουργού και αυτής της κυβέρνησης είναι να χτίσουμε μια νέα σχέση κράτους και πολίτη.

Πολλοί αναρωτιούνται αν τελικά τα επώδυνα μέτρα που καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς οι πολίτες και όχι εκείνοι που ευθύνονται θα πιάσουν τόπο και κάποια στιγμή θα βγούμε από το σημερινό τούνελ και το αδιέξοδο.
Η ευθύνη μας είναι ακριβώς αυτή: Να διαψεύσουμε την απόλυτη μεταπολιτευτική πραγματικότητα, ότι τελικά πάντα οι προσδοκίες διαψεύδονται και ότι οι κόποι του ελληνικού λαού πάνε στράφι. Το θέμα δεν είναι απλά να βγούμε από το τούνελ. Μας δίνεται η δυνατότητα όταν θα βγούμε από το τούνελ να μη δούμε απλά ..φως αλλά να δούμε μια διαφορετική Ελλάδα αξίων με μια υγιή, ανταγωνιστική, πράσινη οικονομία που δεν θα στηρίζεται σε πήλινα πόδια. Να δούμε ένα κράτος που δεν θα τσαλακώνει και θα ποδοπατά την αξιοπρέπεια και την ζωή των πολιτών. Αυτή είναι η κατεύθυνση όλων των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που προωθούμε. Μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Το ελληνικό πρόβλημα μπορεί να γίνει ελληνικό θαύμα.

Το ζητούμενο ποιο είναι ποινικοποίηση της πολιτικής ή κάθαρση;
Η διαχρονική αίσθηση της ατιμωρησίας έχει εξοργίσει τον κόσμο. Επιτέλους θα πρέπει να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: ότι δεν μπορεί σε αυτή την χώρα οποιοσδήποτε που διαχειρίζεται οποιαδήποτε εξουσία να κάνει τα πάντα χωρίς να λογαριάζει κανέναν και χωρίς κόστος. Αυτό δεν αφορά βέβαια μόνο τους πολιτικούς. Το «δίχτυ» της συνενοχής και της σιωπής ήταν απλωμένο για όλους του «ενοίκους των σάπιων ρετιρέ» της ελληνικής κοινωνίας, είτε πολιτικούς, είτε ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες, είτε δημόσιους λειτουργούς. Το υπενθυμίζω αυτό για διάφορους οικονομικούς παράγοντες νυν μεγαλόσχημους και τιμητές των πάντων, πρώην όμως συνεταίρους …εξ’ άδιαιρέτου μιας διαπλεκόμενης και κρατικοδίαιτης οικονομίας. Η εμπέδωση του αισθήματος δικαίου είναι θεσμικός και πολιτικός μονόδρομος λοιπόν. Ήδη γίνονται τα πρώτα βήματα. Για πρώτη φορά πχ οι πολίτες βλέπουν ότι μία κυβέρνηση ξεκινά πραγματικό πόλεμο ενάντια στη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και το μαύρο χρήμα.

Το ΠΑΣΟΚ το οποίο υπηρετείται εδώ και χρόνια έχει χάσει το DNA του με τις επιλογές του. Την ιδεολογία και την ταυτότητά του. Δεν αισθάνεστε ότι η κυβέρνηση όπως λένε αρκετοί έχει παραπλανήσει τον ελληνικό λαό καθώς άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα κάνει μετεκλογικά;
Το DNA του ΠΑΣΟΚ είναι η ιστορική του διαδρομή και οι επιλογές του σε πολύ κρίσιμα σταυροδρόμια για την πατρίδα και τον Ελληνισμό. Οδηγός μας ήταν πάντα το συμφέρον, η σωτηρία του τόπου. Στα ιστορικά σταυροδρόμια αυτή η παράταξη επέλεγε πάντα τα δύσκολα μονοπάτια της πατριωτικής ευθύνης. Αυτή ήταν πάντα για το ΠΑΣΟΚ η κόκκινη γραμμή. Η προοδευτική παράταξη δεν φυγομάχησε ποτέ, δεν αρνήθηκε ποτέ να αναλάβει τις ευθύνες της και να επιτελέσει το χρέος απέναντι στον τόπο και την ιστορία. Το DNA όμως του ΠΑΣΟΚ είναι και να στέκεσαι με συντριβή απέναντι σε έναν απολυμένο πατέρα, να μη στέκεσαι άνετος και άμοιρος ευθυνών απέναντι του, να αναλαμβάνεις το βάρος της ευθύνης ακόμα και αν αυτή δεν σου αναλογεί. Και αυτή είναι μια θεμελιώδης διάφορα με αλλά πολιτικά ..dna
Όσο για αυτά που λέγονται για τις προεκλογικές υποσχέσεις τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Στα θέματα της οικονομίας δεν μπορούσε κανείς να διανοηθεί το μέγεθος του προβλήματος.


Δεν φοβάστε ότι με τις επιλογές της κυβέρνησης υπάρχει ο κίνδυνος να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός της χώρας;
Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για το παρόν και το μέλλον του τόπου κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν φοβάται για τίποτα αλλά και κανείς δεν μπορεί να απεμπολήσει τις ευθύνες του. Το αν θα αντέξει η ελληνική κοινωνία αυτό το δύσκολο και επώδυνο πέρασμα εξαρτάται απ’ όλους μας. Ο κοινωνικός ιστός δεν διαλύεται μόνο από μια οικονομική κρίση. Θα σας έλεγα ότι η ηθική κρίση, η κρίση άξιων αποτελεί πιο ισχυρό διαλυτικό στοιχείό. Αυτήν την κρίση οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις ενωμένες και χωρίς αστερίσκους.

Κύριε Μωραΐτη, δεν υπήρχε άλλος δρόμος εκτός του ΔΝΤ;
Ο μονόδρομος ήταν η σωτηρία της χώρας και η αποφυγή της χρεοκοπίας. Η χώρα βρέθηκε στην πιο δύσκολη φάση της μεταπολεμικής οικονομικής ιστορίας της. Δεν υπήρξε ποτέ κυβέρνηση η οποία να κλήθηκε να διαχειριστεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μια τόσο δύσκολη κατάσταση εν μέσω ενός τόσο αρνητικού κλίματος. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσαν μια μεγάλη μάχη για την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας ήταν η δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Κάποιοι τότε είχαν πει ότι ήταν λάθος η διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος. Πριν λίγες μέρες η Ευρώπη αντελήφθη πολύ καθυστερημένα όσα με αγωνία διακήρυττε εδώ και έξι μήνες ο Γιώργος Παπανδρέου: ότι δηλαδή το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ότι είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο.

Πιστεύατε ποτέ ότι το ΠΑΣΟΚ θα έφερνε τα πάνω κάτω στις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων;
Αυτό που δεν θα μπορούσα να πιστέψω και να φανταστώ ποτέ είναι το ΠΑΣΟΚ να επιδείκνυε εγκληματική αμέλεια και αδιαφορία αφήνοντας το ασφαλιστικό σύστημα να καταρρεύσει. Δεν θα το επιτρέπαμε ποτέ αυτό. Η ανάληψη πρωτοβουλιών ήταν ο μονόδρομος του χρέους μας απέναντι στους συνταξιούχους αλλά και τις επόμενες γενιές.

Ως αρμόδιος υφυπουργός ασχολείστε με το χάος στις πολεοδομίες. Το υπουργείο σας τι έχει κάνει μέχρι σήμερα ώστε να μπει μια τάξη στο θέμα αυτό, αλλά και να υπάρξει διαφάνεια;
Στους φακέλους των πολεοδομιών είναι συγκεντρωμένη όλη η παθογένεια της μεταπολεμικής Ελλάδας. Η σημερινή πολεοδομική πραγματικότητα της χώρας συνιστά μια ήττα ιστορικών διαστάσεων της ελληνικής πολιτείας. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να εθελοτυφλούμε. Το σημερινό πολεοδομικό χάος είναι αποτέλεσμα ενός φαύλου κύκλου ένοχης ανοχής και σιωπής μεταξύ πολιτείας και πολιτών. Σήμερα σπάμε αυτό τον φαύλο κύκλο. Τελειώνουμε με το «κλείσιμο του ματιού» στην παρανομία και στην αυθαιρεσία. Ήδη κάναμε τα πρώτα σημαντικά βήματα με την ρύθμιση για τους ημιυπαιθριους αλλά κυρίως με την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου με την οποία πραγματικά αλλάζουμε σελίδα στην πολεοδομική ιστορία της χώρας. Έως τα τέλη του 2010 θα ανακοινώσουμε όλες τις μεγάλες πολεοδομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που υπηρετούν τον πολίτη όπως η έκδοση και ο έλεγχος εφαρμογής των οικοδομικών αδειών, η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος : Να δώσουμε ένα συντριπτικό χτύπημα στην πολεοδομική γραφειοκρατία, αυθαιρεσία και διαφθορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο