Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Άρχισαν οι …παρενέργειες του «Καλλικράτη». Καταργείται το Αστυνομικό τμήμα Κατούνας…



Στην κατάργηση του Αστυνομικού τμήματος Κατούνας, προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου προστασίας του πολίτη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα το σχέδιο «Καλλικράτης» θα εφαρμοστεί και στην Ελληνική Αστυνομία και η αρχή θα γίνει τον Σεπτέμβριο.
Οι κάτοικοι της Κατούνας μόλις πληροφορήθηκαν το ενδεχόμενο κλείσιμο του τμήματος είναι ανάστατοι και εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους και δυσαρέσκεια και ζητούν να παραμείνει η Αστυνομία στην Κατούνα και μάλιστα να ενισχυθεί αφού υπάρχει συνεχώς αυξημένη εγκληματικότητα πού έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους δημότες.
Ας δούμε μερικά αποσπάσματα από την συνέντευξη του πρόεδρου της Ένωσης Αξιωματικών Δυτ. Ελλάδας, Αστ. Υποδιευθυντή Ακαρνανίας Φώτη Ντζιμάνη στην εφημερίδα «Αιχμή»:
- Τι προτείνεται για το νομό Αιτωλοακαρνανίας;
«Θα ήταν παράδοξο να μην υπάρξει Καλλικράτης και στην αστυνομία», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ένωσης αξιωματικών Δυτ. Ελλάδας και αστ. υποδ/ντής Ακαρνανίας Φώτης Ντζιμάνης και προσθέτει ότι ο Καλλικράτης κρίνεται απαραίτητος και στην αστυνομία προκειμένου να γίνει καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού και κατ’ επέκταση καλύτερη αστυνόμευση και ασφάλεια προς τους πολίτες.
Με αυτό τον τρόπο θα προκύψει και μείωση των δαπανών, καθώς σήμερα ξοδεύονται χρήματα για τα ενοικιασμένα κτίρια και τα λειτουργικά τους έξοδα, που στεγάζουν αστυνομικά τμήματα, τα οποία όμως δεν λειτουργούν ή δεν χρειάζονται πλέον. «Τα τελευταία χρόνια η αστυνομία βιώνει μια κατάσταση η οποία δεν είναι καλή, αφού λειτουργεί με ξεπερασμένες δομές και με μια γραφειοκρατική διαδικασία η οποία είναι μη λειτουργική και αναποτελεσματική. Γι’ αυτό πρέπει να γίνουν θεσμικές αλλαγές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», συμπληρώνει ο κ. Ντζιμάνης.
Με αυτό το σκεπτικό η ένωση είναι ίσως η πρώτη πανελλαδικά που ζήτησε από τον υπουργό προστασίας του πολίτη να προχωρήσει τον Καλλικράτη και στην αστυνομία καταθέτοντας μάλιστα και συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν στην εξοικονόμηση προσωπικού και χρήματος.
Ειδικότερα για την Αιτωλοακαρνανία η πρόταση λέει ότι οι δυο δ/νσεις Αιτωλίας και Ακαρνανίας πρέπει να συνενωθούν σε μία, ενώ προβλέπεται και συνένωση αστυνομικών τμημάτων, τα οποία θα γίνουν έξι.
Από τη συνένωση των δυο Α.Τ. του Αγρινίου θα προκύψει ένα, που θα απορροφήσει και τα αστυνομικά τμήματα Θέρμου και Γαβαλούς, παράλληλα θα καταργηθούν τα αστυνομικά τμήματα Εμπεσού και Κατούνας και θα υπάρχει ένα αστυνομικό τμήμα στην Αμφιλοχία, ένα στη Βόνιτσα, ένα στον Αστακό, ένα στο Μεσολόγγι που θα περιλαμβάνει και το αστυνομικό τμήμα του Αιτωλικού και τέλος ένα τμήμα στη Ναύπακτο.
Με αυτό το σχεδιασμό το κάθε τμήμα θα διαθέτει τουλάχιστον 80 αστυνομικούς, που θα έχουν πλέον την δυνατότητα να καλύπτουν όλες τις βάρδιες και να αναπτύσσουν τις δράσεις που απαιτούνται. Έτσι θα πάψει να υπάρχει η εικόνα αστυνομικών τμημάτων με 10 αστυνομικούς που δεν αρκούν ούτε για τη φύλαξη των ίδιων των κτιρίων, πόσο μάλλον να παράσχουν υπηρεσίες στον πολίτη.
«Εν έτει 2010 πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές και να ξεφύγουμε από τη μίζερη αστυνομία και είναι απαραίτητο να εξοικονομηθούν χρήματα μέσα από αυτή τη συνένωση υπηρεσιών», τονίζει ο κ. Ντζιμάνης και συμπληρώνει: «Για να ξεφύγουμε από τη μίζερη αστυνομία πρέπει οι αρμοδιότητές της να αφορούν κυρίως το ποινικό έγκλημα και όχι το έγκλημα των ειδικών ποινικών νόμων, όπως αυτό προσδιορίζεται σήμερα από τη νομοθεσία, δηλαδή εκείνο στο οποίο αρμόδια είναι μια άλλη υπηρεσία, και ταυτόχρονα η αστυνομία», επισημαίνει ο κ. Ντζιμάνης και παραθέτει ως παράδειγμα τις πολεοδομικές ή τις υγειονομικές παρεμβάσεις όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούν και την αστυνομία για τους ελέγχους τους. Αυτό όμως απλά απασχολεί αστυνομικές δυνάμεις από τις δικές τους αρμοδιότητες αφού «οι αστυνομικοί δεν είναι ούτε πολεοδόμοι, ούτε γιατροί και αυτό πρέπει να σταματήσει», λέει ο πρόεδρος των αξιωματικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο