Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Πράσινες δημόσιες συμβάσεις από το υπουργείο περιβάλλοντος.

«Σημαντικό εργαλείο, για την μείωση των επιπτώσεων προϊόντων κι υπηρεσιών που προμηθεύεται το δημόσιο και που είναι περιβαλλοντικά επιβαρυντικές, ώστε καταστούν πράσινες μέσα από συγκεκριμένα κριτήρια», χαρακτήρισε την νέα νομοθετική ρύθμιση για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις που προωθεί το ΥΠΕΚΑ, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Θάνος Μωραΐτης.
Η σχετική νομοθετική ρύθμιση που αφορά στις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση, ενεργειακές υπηρεσίες και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που παρουσιάστηκε στη Βουλή από την Υπουργό ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη.
«Οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις αποτελούν ένα εργαλείο, το οποίο μπορεί να προσφέρει τα απαραίτητα κίνητρα για να μειωθούν σημαντικά οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν τα αγαθά, οι υπηρεσίες και τα έργα και οι φορείς του δημοσίου μπορούν σε εθνικό επίπεδο να χρησιμοποιήσουν την ισχυρή αγοραστική τους δύναμη για να οδηγήσουν στην αλλαγή των παραγωγικών και καταναλωτικών προτύπων» δήλωσε χαρακτηριστικά η Υπουργός.
Ακόμη υπογράμμισε ότι ο δημόσιος τομέας μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για τον ιδιωτικό και έτσι να εξοικονομήσουν πόρους προς ωφέλεια του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στην αναχαίτιση των αρνητικών επιπτώσεων όπως είναι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η ρύπανση, η μείωση της βιοποικιλότητας και η εξάντληση των φυσικών πόρων.
Το ΥΠΕΚΑ προτείνει τη δημιουργία διυπουργικής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει να διαμορφώσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις. Με την πρωτοβουλία αυτή, το ΥΠΕΚΑ θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου, βάσει του στόχου που έχει τεθεί από την ΕΕ, με σκοπό το 50% των δημόσιων συμβάσεων έως το 2010 να έχουν γίνει «πράσινες», λαμβάνοντας υπόψη ενεργειακά και περιβαλλοντικά κριτήρια.
Ιδιαίτερη είναι η έμφαση που δίνει η ΕΕ στο θέμα αυτό, δεδομένου ότι κάθε χρόνο, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι δαπάνες του δημόσιου τομέα σε προϊόντα και υπηρεσίες αποτελούν περίπου το 17% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Οι δαπάνες αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, σε προμήθειες ηλεκτρονικού και ηλεκτρολογικού υλικού, συσκευές πληροφορικής, κατασκευές, προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας, τρόφιμα, ενέργεια, χαρτί, έπιπλα, μεταφορές και υλικά καθαρισμού. Αυτά τα προϊόντα και οι υπηρεσίες έχουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις κατά τη διάρκεια του συνολικού κύκλου ζωής τους, από την παραγωγή, τη χρήση ως και την απόσυρσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο