Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Θωμάς Καρακώστας: Η βιομηχανοποίηση δεν ταιριάζει στην κτηνοτροφία.

Συνέντευξη στον Χρήστο Σαλτογιάννη
Τους λόγους και τις ανάγκες που οδηγούν τους νέους της περιοχής του στην κτηνοτροφία, εγκαταλείποντας την παραδοσιακή καλλιέργεια του καπνού εξηγεί ο πρόεδρος του νεοσύστατου Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Το Ξηρόμερο», στην Αιτωλοακαρνανία. Παράλληλα κάνει έκκληση στην πολιτεία να αναγνωρίζει τέτοιες προσπάθειες ειδικά από νέους ανθρώπους προκειμένου να μπορέσει να «κρατηθεί» η ύπαιθρος.
Σχεδόν όλα τα μέλη του συνεταιρισμού, είστε νέοι σε ηλικία άνθρωποι. Αναλογιζόμενοι την κατάσταση που επικρατεί στον τόπο μας στη μετά καπνό εποχή, γίνεται σαφές ότι πρόκειται για μια αξιόλογη προσπάθεια. Τι είναι αυτό που σας οδήγησε στη δημιουργία του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού;
Ο καπνός ήταν ένας οικονομικός παράγοντας για τον τόπο μας όπου απασχολούνταν σχεδόν όλοι. Η κτηνοτροφία ήταν δευτερεύον επάγγελμα, συμπληρωματικό εισόδημα. Αποτέλεσμα ήταν να μην έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον κλάδο αυτό. Εκσυγχρονισμός - σύγχρονες εγκαταστάσεις κτλ. Η δημιουργία του συνεταιρισμού ήταν μια ομαδική κίνηση από 15 ανθρώπους, το 90% νέοι όπως αναφέρατε, με στόχο να ασκήσουμε την κτηνοτροφία σε σύγχρονη και επαγγελματική μορφή, να μπορέσουμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο όσον αφορά την διάθεση των προϊόντων μας. Ακόμη, με την δημιουργία του συνεταιρισμού νιώθουμε μια οικογένεια, διεκδικούμε κάποια πράγματα, αλλάζουμε απόψεις γύρω από το επάγγελμα και πιστεύουμε πως ενωμένοι θα κερδίσουμε τα πιο πολλά από αυτά που μας ανήκουν και δεν τα παίρνουμε.
Πείτε μας λίγα λόγια για την παραγωγική κατεύθυνση του συνεταιρισμού.
Η κύρια παραγωγή προϊόντος για τον συνεταιρισμό είναι το νωπό γάλα και το κρέας. Ήδη έχουν γίνει μελέτες και ερευνούμε την ένταξη του συνεταιρισμού στο μέτρο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Ζώα αναπαραγωγής - πιστοποιημένη φυλή ζώων». Πιστεύουμε ότι είναι ένα πολύ καλό μέτρο στο οποίο αξίζει τον κόπο να ενταχθούμε διότι πρέπει εμείς να γίνουμε αυτοί που θα αναπαράγουν ζώα και όχι να πληρώνουμε αδρά για ξενικές φυλές π.χ. Γαλλικές, Ισπανικές κ.τ.λ.
Κατά τη διάθεση των προϊόντων σας στην αγορά αντιμετωπίσατε καθόλου δυσκολίες; Σε τι στάδιο βρίσκεστε;
Δυσκολίες πάρα πολλές. Το πρόβειο γάλα είναι κολλημένο επί 20 χρόνια στην ίδια τιμή 0,90-0,97 λεπτά. Τα αμνοερίφια κάποιους μήνες του χρόνου κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετα ή να πληρώνονται σε εξευτελιστικές τιμές 4 και 4,5 ευρώ ανά αρνί. Για την φετινή γαλακτοκομική περίοδο, ο συνεταιρισμός όσον αφορά την πώληση του γάλακτος προχώρησε σε συλλογική μορφή πώλησης-διάθεσης και μιλάμε για μια ποσότητα των 300 τόνων αγνό γάλα της περιοχής μας. Μετά τις διαδικασίες της πώλησης του προϊόντος, μιλώντας με διάφορες γαλακτοβιομηχανίες της περιοχής μας, ο συνεταιρισμός έκλεισε με γνωστή εταιρεία της περιοχής την γαλακτοκομική περίοδο 2009-2010 την ποσότητα την οποία αναφέραμε σε καλή τιμή πιστεύουμε για πρώτη φορά και για το δειλό ξεκίνημα που κάνουμε.
Κτηνοτροφία και φυσικό περιβάλλον. Έννοιες συμβατές ή αλληλοσυγκρουόμενες;
Όσο και αν θελήσουμε να βιομηχανοποιήσουμε την κτηνοτροφία δεν γίνεται διότι τα ζώα είναι ζωντανοί οργανισμοί. Οι μοντέρνοι στάβλοι καλοί είναι, αλλά τα ζώα με το φυσικό περιβάλλον συνδέονται. Από μαρτυρίες παλαιότερων, ο σταβλισμός γινόταν σχεδόν υπαίθρια με άριστη υγιεινή για τα ζώα (τα λεγόμενα ξωμαντριά). Στόχος μας πιστεύω είναι να κάνουμε σύμμαχο τη φύση.
Αντιμετωπίσατε δυσκολίες, όσον αφορά την έγκριση και νομιμοποίηση του συνεταιρισμού;
Η ίδρυση του συνεταιρισμού είχε μια διαδικασία περίπου 6 μηνών. Δυσκολίες σχετικά δεν υπήρξαν. Αυτή την στιγμή όλα είναι τακτοποιημένα από πλευράς φορολογίας, ΙΚΑ, λογιστικά κτλ.
Είστε ένας νεοσύστατος κτηνοτροφικός συνεταιρισμός. Ποιες οι προσδοκίες σας;
Συνεταιρισμός για μας σημαίνει πολλά. Προσδοκίες πάρα πολλές αλλά όλα στην ώρα τους και την κατάλληλη στιγμή.
Η κτηνοτροφία είναι όντως ένας δυναμικός μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή μας. Υπάρχουν διαφορές στο επάγγελμα αυτό σε σχέση με άλλα, επειδή έχουμε να κάνουμε με παραγωγικές ψυχές και δεν πρόκειται για ένα επάγγελμα που μοναδικό στόχο έχει το κέρδος.
Αν η πολιτεία δώσει ιδιαίτερο βάρος στον κλάδο αυτό τότε όλα θα πάνε καλά. Το Ξηρόμερο ίσως ξαναζωντανέψει. Ένα σχέδιο βελτίωσης απαιτεί 3 χρόνια για να υλοποιηθεί, πού να βρεθεί το κουράγιο από τους νέους ανθρώπους για να οργανωθούν. Μια άδεια κτηνοτροφικής μονάδας για να εγκριθεί απαιτεί 1 χρόνο και 6 μήνες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν παράνομοι στάβλοι που δεν πληρώνουν τίποτα σε πάγια κτλ.
Πρέπει να αλλάξει το σκηνικό στον κλάδο αυτό. Όποιος ασχολείται με ζώα δεν σημαίνει ότι είναι κοινωνικά μειωμένος. Πρέπει να σταματήσει η αντίληψη ότι όποιος δεν μάθει γράμματα θα εκτρέφει πρόβατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο