Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

5 χρόνια χωρίς τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο


Γράφει ο: Χρήστος Γερ. Σιάσος  
                   Καθηγητής Μεσολόγγι 

      Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 5 χρόνια από το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστόδουλου. Όλοι θα θυμόμαστε τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο για τους αγώνες του μέσα και έξω από τον χώρο της Εκκλησίας. 
     Αγώνες με οράματα, αγώνες με ελπίδες, αγώνες με διαχρονικά συνθήματα όπως: «Χρειάζονται να πολλαπλασιασθούν οι άνθρωποι που κάνουν Αντίσταση. Που παραμένουν πιστοί στις παραδόσεις μας, στις αξίες μας, στην ιστορία μας και στους αγώνες μας. Οι αναθεωρητές πολύ κακή συγκυρία επέλεξαν για να γκρεμίσουν από τις καρδιές των Ελλήνων τα κάστρα των θυσιών. Σταθήτε όλοι όρθιοι στις επάλξεις σας και μην ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκια μας. Διδάξτε στα παιδιά σας την αλήθεια, όπως την εβίωσαν οι αείμνηστοι Πατέρες μας. Ο λαός μας ξέρει να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσιά του. Το έχει κατ’ επανάληψιν αποδείξει. Και θα το αποδείξει και πάλι. Αντίσταση και Ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ό,τι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ό,τι κινδυνεύει…»........



     Παραθέτουμε απόσπασμα από το βιβλίο «Οι Προκαθήμενοι της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 1833 έως σήμερα» του καθηγητή κου Χρήστου Σιάσου, που πρόσφατα κυκλοφόρησε.

Χριστόδουλος Α΄   Παρασκευαϊδης
(28-4- 1998 έως τις 28- 1- 2008 )

        Το Μακαριστό Σεραφείμ, ένας χαρισματικός ηγέτης, ένας μαχητής και λόγιος, ένας φωτισμένος Ιεράρχης, με έντονη προσωπικότητα, τον διαδέχεται στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, ο Χριστόδουλος  κατά κόσμο Χρήστος Παρασκευαϊδης. Γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου  1939 στην όμορφη Ξάνθη, από προσφυγική οικογένεια που ήρθε στην  Ελλάδα από την Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης, το 1924, μετά την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών.
       Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Παρασκευαίδης, ασκούσε το επάγγελμα του χονδρεμπόρου τροφίμων, ήταν από τους προύχοντες της Ξάνθης αλλά και λάτρης των αθλητικών αγώνων. Δραστηριοποιήθηκε σε όλες τις  Εθνικές εξορμήσεις. Την δύσκολη και βασανιστική για τον Ελληνισμό τετραετία, 1946 έως το 1949, διετέλεσε Δήμαρχος Ξάνθης. Ήταν εντιμότατος άνθρωπος και «καταστράφηκε» δύο φορές γιατί ως Δήμαρχος κοίταζε το κοινωνικό συμφέρον. Ο πατέρας του το 1959 αφού πούλησε το σπίτι και έκλεισε το μαγαζί έρχεται στην Αθήνα μόνιμα και ασχολήθηκε με την οικογένεια και τη μόρφωση την παιδιών, Ιωάννη και Χρήστου. 
     Η  μητέρα του, η κυρά Βασιλική, ήταν πολύ Θρησκευόμενο άτομο. Ο αδελφό του Ιωάννης σήμερα είναι συνταξιούχος πρώην υπάλληλος του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο αδελφός του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου Ιωάννης Παρασκευαΐδης, φιλοξενείται σήμερα στον οίκο Ευγηρίας Αγάπης Μέλαθρον  Άγιος Χαράλαμπος της Μητρόπολης Καλαβρύτων και συχνά λέει για τον αδελφό του: «Ο Χριστόδουλος δεν ξεχνιέται. Όσο περνούν τα χρόνια τόσο περισσότερο θα μας λείπει. Ο αδελφός μου έβλεπε πολύ μπροστά από την εποχή του. Δυστυχώς, ο Θεός τον πήρε πολύ νωρίς κοντά του» 
           Μετά την κήρυξη του πολέμου της Γερμανίας κατά της Ελλάδος, το 1941 και για λόγους ασφαλείας, ο πατέρας του παίρνει την οικογένειά του και έρχεται  στην Αθήνα, στην περιοχή της Κυψέλης  και μένουν στην οδό Αγίας Ζώνης. Ο Χρήστος φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο που λειτουργούσε στην οδό Πατησίων κοντά στη στάση «Λυσσιατρείο» και στη συνέχεια γράφτηκε στο Λεόντειο Λύκειο Αθηνών που ήταν κοντά στον Άγιο Λουκά Πατησίων. Τόσο στο Δημοτικό όσο και στο Λύκειο οι επιδόσεις του ήταν Άριστες.
            Παρακολουθούσε τα μαθήματα στο Κατηχητικό Σχολείο που λειτουργούσε στην οδό Κύπρου 115 κοντά στην Πλατεία της Κυψέλης. Το 1956 εισήχθη στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου το 1961 έλαβε το πτυχίο με «Άριστα». Στη συνέχεια φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1962 έως το 1967 όπου έλαβε το πτυχίο με «Άριστα». Ο Χρήστος Παρασκευαίδης από μικρός βρισκόταν κοντά στην Εκκλησία και στο ψαλτήρι. Ήταν γνώστης της Βυζαντινής μουσικής, αφού είχε τελειώσει το Ωδείο Αθηνών. Βοηθούσε, τόσο στα μαθητικά του χρόνια όσο και στα φοιτητικά του, τους Ιεροψάλτες στην Παλαιά και Ιστορική Εκκλησία της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη. Στην Εκκλησία αυτή γνωρίζει τον Διάκονο Καλλίνικο μετέπειτα Μητροπολίτη Πειραιώς και τον Αμβρόσιο επίσης Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας
            Φλεγόμενος από Ιερό ζήλο για  τον Μοναχισμό και την Ιεροσύνη, εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων, στις 16 Μαΐου 1961 και την επομένη της κουράς του, 17 Μαΐου, εορτή του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως, χειροτονήθηκε Διάκονος στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων Τρικάλων και έλαβε το όνομα Χριστόδουλος.  Από την θέση αυτή ο Χριστόδουλος είχε επιδοθεί  στο Κήρυγμα, την Κατήχηση και την διδασκαλία της Χριστιανικής Πίστης.
            Το 1965 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και αμέσως Αρχιμανδρίτης. Τοποθετήθηκε Ιερατικός Προϊστάμενος και Ιεροκήρυκας στον Ιερό Ναό της Παναγίτσας του Παλαιού Φαλήρου στον Πειραιά. Παράλληλα, μόναζε μαζί με τους Καλλίνικο και Αμβρόσιο στη Χρυσοπηγή, στην οδό Στέντορος στο Παγκράτι και στη συνέχεια στο Μετόχι της Αδελφότητας «Χρυσοπηγής» στο Καπανδρίτι της Αττικής που ιδρύθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1973 με Βασιλικό Διάταγμα από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και υπαγόταν απευθείας στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
   Κατά την εννεαετή παραμονή του στην Παναγίτσα του Παλαιού Φαλήρου ανέπτυξε εντυπωσιακή δράση και διακρίθηκε ως Ιεροκήρυκας, άριστος Πνευματικός λειτουργός και καθοδηγητής της νεολαίας. Μετά από σχετικό  διαγωνισμό, προσελήφθη Γραμματέας στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος  από το 1968 μέχρι το 1974.
            Στις 14 Ιουλίου 1974, εξελέγη, με πρόταση του τότε Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού σε ηλικία μόλις 35 ετών. Η ενθρόνισή του γίνεται στις 4 Αυγούστου του ιδίου έτους όπου οι κάτοικοι του Βόλου τον δέχτηκαν μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού. Ως Μητροπολίτης, επιδόθη στην εσωτερική οργάνωση της Ιεράς Μητροπόλεως. Ενεθάρρυνε τους νέους κληρικούς να  προχωρήσουν σε Ανώτερες σπουδές. Χειροτόνησε 150 νέους  κληρικούς, όλοι τους μορφωμένοι, έτσι ώστε, να  αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας.
            Δημιούργησε, Κέντρο Συμπαραστάσεως Οικογένειας, Ενοριακές Σχολές Γονέων, Συμβουλευτικό Σταθμό Προβλημάτων Εφηβείας, το Ραδιοφωνικό Σταθμό «Ορθόδοξη Μαρτυρία», με 150 περίπου εθελοντές συνεργάτες, την «Πληροφόρηση» εφημερίδα με πρωτότυπη ύλη.  Διακρίθηκε, άριστος ομιλητής, τόσο επί Θρησκευτικών όσο και επί Κοινωνικών, Εθνικών θεμάτων. Αρθρογραφούσε σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά. Το 1998 περατώθηκε το Συνεδριακό Κέντρο στα Μελισσιάτικα  Μαγνησίας με αίθουσες των 450 και 150 ατόμων, βιβλιοθήκη, χώρους εστιάσεως, καθώς παρεκκλήσιο και εκθεσιακό χώρο.
            Σημαντική υπήρξε η συμβολή του στους αγώνες της Εκκλησίας για την θεσμοθέτηση του Θρησκευτικού γάμου ως ισοκύρου έναντι  του πολιτικού -1982-για την αποτροπή του «αυτόματου διαζυγίου». Το 1982 υπέβαλε την Διδακτορική του διατριβή στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Ιστορική και Κανονική Θεώρησις του Παλαιοημερολογητικού ζητήματος κατά  τη Γένεση και την εξέλιξη αυτού εν Ελλάδι» και έτσι έγινε Διδάκτωρ του Κανονικού Δικαίου με βαθμό «Άριστα».
            Το 1998 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αφού εκτίμησε όλες τις παραπάνω δραστηριότητες του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Χριστοδούλου τον όρισε, εκπρόσωπό της στην Επιτροπή Σύνταξης του Νέου Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας  της Ελλάδος. Στις 10 Απριλίου 1998 απεβίωσε ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ και η Εκκλησία της Ελλάδος καλείται να εκλέξει τον νέο της Αρχιεπίσκοπο.
            Στις 28 Απριλίου 1998 ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος συγκάλεσε στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αθηνών την Ιερά Σύνοδο και παρουσία του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γεράσιμου Αρσένη άρχισε στις 9 π.μ. η διαδικασία εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου. Ακολούθησαν δύο ψηφοφορίες χωρίς αποτέλεσμα.
       Στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία, που ολοκληρώθηκε στις 4 μ.μ. το απόγευμα έλαβαν: Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Χριστόδουλος 49 ψήφους, ο Λεβαδείας και Θηβών κ. Ιερώνυμος 20 ψήφους  και ο Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος 4 ψήφους  βρέθηκαν και 3 λευκά ψηφοδέλτια. Αμέσως ο Μεσσηνίας  Χρυσόστομος ανακοίνωσε το όνομα του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και  Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου. Ο Υπουργός Εθνικής  Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γεράσιμος Αρσένης  στις δηλώσεις του μεταξύ των άλλων είπε: «Σήμερα είναι μία πραγματικά ιστορική ημέρα για την Ορθοδοξία, για την Ελληνική Εκκλησία, αλλά και για την Ελλάδα. Με άψογες διαδικασίες η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας εξέλεξε τον νέο Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Ελλάδος… Πρέπει να υπογραμμίσω το άψογο των διαδικασιών».
          Στη συνέχεια ο νέος Αρχιεπίσκοπος εξήλθε του  Μητροπολιτικού Ναού και απευθύνθηκε με σύντομο χαιρετισμό στους Ιερείς και στους λαϊκούς που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τον Ναό . Ο νέος Αρχιεπίσκοπος περπάτησε μέσα στο πλήθος που συνεχώς φώναζε: ΑΞΙΟΣ-ΑΞΙΟΣ. Λίγο μετά την εκλογή του ο νέος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος πήγε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών όπου τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.          
          Την νενομισμένη Διαβεβαίωση ενώπιον του  Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου έδωσε στο Προεδρικό Μέγαρο,  την Παρασκευή 8 Μαΐου 1998  και ώρα 12η μεσημβρινή , ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος συνοδευόμενος από τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες- Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Την Κυβέρνηση  εκπροσώπησε  ο Υπουργός  Εθνικής Παιδείας και  Θρησκευμάτων κ. Γεράσιμος Αρσένης.
  Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Χριστοδούλου
          Με κάθε επισημότητα, με εξαιρετικά λαμπρό τρόπο και Βυζαντινό μεγαλείο, τελέστηκε  στον  Μητροπολιτικό  Ιερό Ναό των  Αθηνών, το Σάββατο 9 Μαΐου 1998, η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου. Με τη συμμετοχή σύσσωμης της Θρησκευτικής, Πολιτειακής,  Πολιτικής,  Στρατιωτικής Ηγεσίας της Χώρας, καθώς των Νομαρχιακών και Δημοτικών Αρχών  των εκπροσώπων Συλλόγων και Φορέων και πλήθος κόσμου.

         Στην τελετή της ενθρόνισης παρέστησαν, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Πέτρος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Θεόκτιστος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Μάξιμος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τυράννων και Αλβανίας κ. Αναστάσιος και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Δωρόθεο, επίσης αντιπρόσωποι των Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και από τα Πατριαρχεία όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Πριν από την ακολουθία της ενθρόνισης διαβάστηκε ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου καθώς και το Προεδρικό Διάταγμα για την εκλογή του. Προσφωνήσεις απηύθυναν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Κυβέρνησης, ξένων Εκκλησιών, του Δήμου και άλλοι σύμφωνα με το πρωτόκολλο.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο