Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Ελένη Μαυρίδη-Ηλιάδη. Η τελευταία πρώτης γενιάς πρόσφυγας, Ποντιακής καταγωγής, στο χωριό Άγιος Νικόλαος Βόνιτσας. -ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ-.

 ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

      Νέο βιβλίο από τον Ντίνο Στυλιανό. Η Αμφικτιονία Ακαρνάνων ως Σύλλογος Έρευνας και Ιστορίας, έχει συντελέσει στο να αποκαλυφθούν πολλά ιστορικά στοιχεία από την περιοχή της Βόνιτσας. Ο κ. Ντίνος Στυλιανός αποτελεί τον άνθρωπο που προσφέρει ακούραστα σε αυτή την έρευνα, με πλήθος δημοσιεύσεων.

Με ένα νέο βιβλίο επιστρέφει, για να μας αναδείξει και να γνωρίσουμε μια αληθινή ιστορία, μέσα από τα μάτια της προσφυγοπούλας Ελένης Μαυρίδη-Ηλιάδη. Η τελευταία πρώτης γενιάς πρόσφυγας με Ποντιακή καταγωγή, η οποία κατοικούσε στο χωριό του Άγιου Νικόλαου Βόνιτσας.


 

Η επίσκεψη στο σπίτι της κας Ελένης, πριν από το θάνατό της(2018), και η συνάντηση με το συγγραφέα έβγαλε στην επιφάνεια από τη λήθη του παρελθόντος μια ιστορία που θα πρέπει να μας προβληματίσει, καθώς έχει να μαρτυρήσει πάρα πολλά …

Σύμφωνα με τον συγγραφέα κ. Ντίνο Στυλιανό, στους αναγνώστες της μελέτης μπορεί να αναπτυχθεί το ερώτημα:


«Τι διαφορετικό είχαν οι αναμνήσεις της κυρα-Ελένης με ό,τι έχουν διηγηθεί όλοι αυτοί οι βασανισμένοι πρώτοι γενιάς πρόσφυγες του Πόντου; Τι καινούργιο έλεγε, που οι άλλοι δεν το είχαν ομολογήσει; Τι διαφορετικό είχε ζήσει και ήταν ξεχωριστό;».

Η κυρα-Ελένη δεν ομολογούσε αυτά που είδαν τα μάτια της· εξομολογούταν αυτά που ένοιωσε η ψυχή της. Εκεί βρισκόταν η διαφορά.
Τα μάτια μπορούν να σου δώσουν και να περιγράψουν τις πράξεις των άλλων. Η ψυχή βγάζει αυτό που νοιώθεις.
Άλλες λέξεις χρησιμοποιούνται στις περιγραφές των ματιών και άλλες της ψυχής…
Μιλούσε και σου παρείχε απλόχερα την ψυχή της. Οι λέξεις που έλεγε ήταν συναίσθημα· ήταν η άλλη ζωή που χρόνια κρατούσε μέσα της, και είχε το δικαίωμα μέχρι και την τελευταία στιγμή να την ομολογεί.


Αφήστε τις μνήμες να φουσκώσουν το πανί του πλοίου, στο ταξίδι για την πατρίδα που χάθηκε….. 

 


Ως ΞΗΡΟΜΕΡΟNEWS ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο το νέο βιβλίο, και στον συγγραφέα να έχει υγεία, δύναμη και διάθεση για συνέχιση της δημιουργικής του διαδρομής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο