Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΠΑΤΟΥΛΑΣ : Η ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΛΗΨΗ ΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ


 EUROKINISSI



 Χρυσόστομος Πατούλας

Μία έντονη κατάσταση με υψηλές θερμοκρασίες και παρατεταμένη ανομβρία, βιώνουμε την φετινή καλοκαιρινή περίοδο, τόσο έντονη, που προκαλεί ανησυχία και μεγάλο προβληματισμό. Και αυτό, γιατί η μεγάλη ανομβρία, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα αποθέματα νερού σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Η κλιματική αλλαγή στένεψε, φαίνεται, κατά πολύ τα φυσικά όρια της απρόσκοπτης υδροδότησης......

Παράλληλα, ανέδειξε και μια αλήθεια, την λειψυδρία. Ένα δύσκολο πρόβλημα που προέκυψε από την έλλειψη χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων τα τελευταία 6 χρόνια.

Πρόβλημα, που μας θέτει προ των ευθυνών μας, να πάρουμε αποτελεσματικά μέτρα, ώστε να μετριάσουμε-αποφύγουμε τις παρενέργειες της κλιματικής αλλαγής.

Ήδη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 14 Δήμους και νησιά, σημάδι και απόδειξη πως πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, που να αφορούν την διαχείριση νερού για ύδρευση και άρδευση. Και πρέπει να γίνουν, καθώς η πρόβλεψη και η πρόνοια είναι βασικά προσόντα, που πρέπει να έχει ο κάθε ηγέτης, ο κάθε άνθρωπος, που είναι ηγέτης του εαυτού του και κινείται με πνεύμα ευθύνης στο χώρο δράσης του. Το καλό φέρνει σύμφυτο μέσα του και το κακό και ο άνθρωπος που υπερέχει στο μυαλό, πρέπει, οφείλει να επιλέγει, να αποκλείει, να περιφρουρεί και να ασφαλίζει. Αναγκαίο, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη, να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπισθεί το θέμα της λειψυδρίας, που δυστυχώς έγινε πρόβλημα.

Πρώτα-πρώτα να κάνουμε σωστή διαχείριση του νερού, για να μην βρεθούμε προ οδυνηρής έκπληξης. Να πούμε όχι, στον υπέρμετρο πότισμα των κήπων, θερμοκηπίων, αγροτικών και κτηνοτροφικών μονάδων, και να κατασκευάσουμε σε περιφερειακούς οικισμούς καθώς και κάμπους ομβροδεξαμενές, αποθήκες νερού, για την άρδευση αγρών. Να αυξήσουμε τους βιολογικούς

καθαρισμούς και να χρησιμοποιούμε το νερό για άρδευση οπωροφόρων δέντρων και ελιών, αλλά και πόση αφού προηγουμένως λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, δηλαδή χλωριώσεις και ειδικά φάρμακα.

Ακόμα, να προβούμε στην κατασκευή αναγκαίων υδατοδεξαμενών από όμβρια, από μονάδες αφαλάτωσης νερών από τη θάλασσα και από υδρομαστεύσεις νερών από πηγές ή από γεωτρήσεις.

Να ορίσουμε οικιστικές ζώνες που γειτνιάζουν με δάση και να κατασκευάσουμε φράγματα και αρδευτικά έργα στους ορεινούς και ημιορεινούς όγκους. 

Να υδροδοτούμε οικισμούς με βυτιοφόρα και να Μκάνουμε διακοπές νερού κατά χρονικά διαστήματα.

Να περιορίσουμε τις άδειες για κατασκευή πισίνας σε ξενοδοχεία ή ιδιωτικούς χώρους και να προβούμε σε αναδασώσεις, γιατί τα δέντρα συγκρατούν τα νερά της βροχής με αποτέλεσμα να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας. 

Επίσης, να προβούμε στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, ώστε να περιορίσουμε τις βλάβες από πλημμυρικά φαινόμενα στους αγωγούς ύδρευσης και να κάνουμε διευθετήσεις χειμάρρων.

Το καμπανάκι κινδύνου για τη συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής για τον άνθρωπο, χτύπησε πρόσφατα δυνατά, το ινστιτούτο Βαρκελώνης και έγκυρο περιοδικό,

ότι η θερμοκρασία θα ανεβαίνει, οι θάνατοι θα αυξάνονται και το νερό θα λιγοστεύει. Κάνουμε έκκληση: Να προλάβουμε την λειψυδρία, να προλάβουμε την καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο