Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Θωμάς Μπαρμπαρουσης : Νέα διαχείριση νερού-Μια Υπηρεσία Ύδρευσης ανά Νομό

 


Γράφει-Σχολιάζει

ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Συνταρακτικές αλλαγές επέρχονται, από τις αρχές του νέου χρόνου, στη διαχείριση του πόσιμου νερού σε όλη τη χώρα και φυσικά στο Δήμο Ξηρομέρου. Η κυβέρνηση έχει  καταρτίσει, ήδη, Σχέδιο Νόμου το οποίο σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση και αναμένεται να ψηφισθεί μέσα στον Οκτώβριο και σε κάθε περίπτωση μέχρι τέλους του έτους....

Σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης , σύμφωνα με  δημοσιογραφικές πληροφορίες,  στη ΔΕΘ. 

Στόχος και σκοπός της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί η καλύτερη διαχείριση του πόσιμου ύδατος, η δίκαιη τιμολόγηση και η αποφυγή της αισχρής κατάστασης, που επικρατεί τώρα με τις παράνομες συνδέσεις, τις κλοπές νερού κλπ.

Η βασική πρόβλεψη του Νομοσχεδίου είναι η λειτουργία ανά Νομό μόνο μιας Υπηρεσίας ύδρευσης η οποία θα διαχειρίζεται την διάθεση του πολύτιμου αγαθού, παύοντας προφανώς κάθε δυνατότητα στους Δήμους από τους οποίους θα αφαιρεθεί η σχετική αρμοδιότητα.

Η Έδρα της Νέας Υπηρεσίας θα είναι η Πρωτεύουσα κάθε Νομού, ή η μεγαλύτερη πόλη. Στο Νομό μας έδρα θα είναι ,κατά πάσα πιθανότητα, το Αγρίνιο, καθώς έχει και την πιο οργανωμένη Υπηρεσία ύδρευσης. Η Κεντρική, πλέον, Υπηρεσία ύδρευσης θα διαχειρίζεται το νερό, θα λειτουργήσει με νέο κανονισμό, θα κάνει τις συνδέσεις συνδρομητών, θα διενεργεί τις μετρήσεις κατανάλωσης, θα τιμολογεί το νερό και θα εκδίδει τους λογαριασμός και γενικά θα κάνει ότι κάνει σήμερα η κάθε Υπηρεσία ύδρευσης και οι Δήμοι.

Παραμένει άγνωστο εάν θα χρησιμοποιεί ανά Δήμο κάποιο πρόσωπο, από τα ήδη υπάρχοντα , για την καταμέτρηση της κατανάλωσης ή θα προχωρήσει σε άλλη μέθοδο.

 Θα πλαισιωθεί με το ήδη υπάρχον προσωπικό των Δήμων και δεν μπορούν να αποκλεισθούν  οι μετακινήσεις υπαλλήλων από τους Δήμους, η αλλαγή αντικειμένου εργασίας τους, ή ακόμη και η απόλυσή τους, εφόσον δεν είναι μόνιμοι. Η διαχείριση του προσωπικού είναι το πιο δύσκολο ''κομμάτι΄'' στο όλο θέμα.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Κεντρική Υπηρεσία ύδρευσης θα ξεκινήσει από το μηδέν σε ότι αφορά τα χρέη οφειλετών ή το παθητικό των Δήμων από την μέχρι τώρα λειτουργία των κατά τόπους υπηρεσιών ύδρευσης.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην πράξη είναι δύσκολο να γνωρίζει κάποιος. Πάντως, σε κάθε περίπτωση οι Δήμοι θα πρέπει να παραδώσουν την αρμοδιότητα χωρίς να συνοδεύεται από βάρη του παρελθόντος. Το ερώτημα, λοιπόν είναι τι θα κάνουν οι Δήμοι όπου υπάρχουν μεγάλα χρέη οφειλετών; Θα προχωρήσουν σε διαγραφή τους, ή θα τα απαιτήσουν με κάθε νόμιμο μέσον ;

Τα πράγματα λοιπόν είναι πολύ δύσκολα, εκτός και εάν η κυβέρνηση ταχθεί υπέρ της διαγραφής όλων των χρεών, προκειμένου να λειτουργήσει ο καινούργιος θεσμός της μιας και μόνο Κεντρικής Υπηρεσίας Ύδρευσης ανά νομό.


3 σχόλια:

  1. ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ . ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ . ΔΙΟΤΙ ΔΙΑ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ . ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ .ΤΕΛΙΚΑ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ ΠΡΩΤΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΛΟΓΑΡΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΗ ΚΟΨΙΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΠΕΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή αν συμβούν αυτά που λέει το άρθρο πάλι εμείς που πληρώνουμε θα είμαστε οι μεγάλοι ΜΑΛΑΚΕΣ!!!! και αυτό θα το πουν και δίκαιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατάλαβαν ότι τελειώνει το νερό κ έρχεται έλεγχος κ ανατιμολόγηση για νερό με σταγόνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο