Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

ΠΑΝΟΣ ΗΛ ΧΟΛΗΣ : ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΤΗ Μ(Ν)ΕΡΑΤΖΟΥΛΑ... Η ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ, Ο ΔΙΩΓΜΟΣ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.


 Το Έργο.

Στης 09 Αυγούστου 2024, εν μέσω θερινής ραστώνης, δημοσιεύθηκε στη σελίδα του Υ.Π.ΕΝ και στη Διαύγεια (ΑΔΑ940ΤΟΡ1Φ-Ε7Ε) η έγκριση των περιβαλλοντικών  όρων βιομηχανικού  φωτοβολταϊκού σταθμού 82,01MW στη θέση ΝΕΡΑΤΖΟΥΛΑ της κοινότητας Βασιλοπούλου της δημοτικής ενότητας Αστακού του δήμου Ξηρομέρου και σε έκταση 1.164 στρεμμάτων, από τα οποία τα 52, χαρακτηρίστηκαν ιδιωτικά(ΑΑ) και τα υπόλοιπα δημόσιο δάσος και δασικά, από την επιτροπή δασολογίου,αρ.6/2024....
Φορέας του έργου η εταιρεία voltalia, η οποία έχει αιτηθεί και βρίσκεται στο στάδιο προς έγκριση και διπλανή έκταση στη θέση Ρουγοβίτσα, Ξερότοπος, Κολφοβούνι, Κούτπες 254MW σε έκταση 5.140,417 στρέμματα.

Το έργο θα αναπτυχθεί μέσα στις εκτάσεις συνολικού εμβαδού 52.147,80τμ που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας(ΑΑ) και στις δασικές εκτάσεις συνολικού εμβαδού 870.222,26τμ, σύμφωνα με την γνωμοδότηση της διεύθυνσης δασών .

Η περιοχή έχει  ενιαία μορφή δασικής βλάστησης με δέντρα ,θάμνους ,φρυγανώδη ,βότανα και παρουσία ενδιαφέρουσας πανίδας.

Η περιοχή επίσης χρησιμοποιείται για την κτηνοτροφία του χωριού μας.

Η περιοχή δεν είναι δημόσια αλλά Κοινοτική- Δημοτική του Δήμου Ξηρομέρου, που οφείλει να την προστατέψει.

Η επιτροπή δασολογίου Αιτωλ/νίας όμως, σύμφωνα με την αριθ. 6/2024 (ΑΔΑ:ΨΛΦ14653Π8-5ΟΖ) απόφαση της, χαρακτήρισε ως ΔΑΣΟΣ έκταση συνολικού εμβαδού 241.646,75τ.μ., ενώ δεν αποφάνθηκε για τις εκτάσεις που φέρουν στον Δασικό χάρτη τον χαρακτηρισμό ΔΑ καθώς αυτές έχουν τις προϋποθέσεις να κηρυχθούν ως αναδασωτέες. Ως ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ χαρακτηρίστηκε έκταση συνολικού εμβαδού 869.773,07τ.μ. Οι εκτάσεις που φέρουν τον χαρακτηρισμό ΠΔ συνολικού εμβαδού 449,19τ.μ. ανήκουν σε τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού του Δασάρχη Αμφιλοχίας και σύμφωνα με αυτές χαρακτηρίζονται ως Δασικές εκτάσεις.

 

Γιατί όμως προχώρησε σε αυτόν τον διαχωρισμό;

 

Οι Α.Π.Ε επιτρέπεται να τοποθετούνται σε ιδιωτικές εκτάσεις, και σε χαρακτηρισμένες δασικές.

 Απαγορεύεται σε Δάσος και σε Αναδασωτέες.

Η περιοχή της Νεραντζούλας και η ευρύτερη περιοχή είναι  ένα ενιαίο οικοσύστημα Δάσους, Δασικής έκτασης και Αναδασωτέας.

Για να εξυπηρετηθούν όμως τα σχέδια των επενδυτών και μόνο αυτών, κακώς κάκιστα, αυτό το οικοσύστημα, διαχωρίστηκε.

Αυτό τον διαχωρισμό έρχεται, στις περιπτώσεις των Α.Π.Ε, να τον αποφασίσει η επιτροπή δασολογίου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Ο φορέας δηλαδή που πρέπει να προστατεύει το δασικό περιβάλλον προθυμοποιείται να διαταράξει τη σχέση Δάσους -Δασικό και την αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτησή τους μέσα στο ενιαίο οικοσύστημα.

 Έτσι χαρακτήρισε δάσος μια έκταση 241.646,75τμ που δεν επιτρέπονται οι Α.Π.Ε και στον ίδιο ενιαίο χώρο μια έκταση 869.773,07τ.μ, δασική, ώστε να εξυπηρετηθούν τα  σχέδια της επένδυσης  

Με αυτόν τον τρόπο, συνήθως, όλες οι εκτάσεις χαρακτηρίζονται δασικές και ελεύθερες να αποψιλωθούν για τις Α.Π.Ε !!!


ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 


Ο ορισμός Δάσος και Δασική είναι έννοιες πολύ συγγενικές και υπάρχει ασάφεια στο διαχωρισμό τους. "Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπάρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά.  Βικιπαίδεια."

 Όταν σε μια ενιαία περιοχή δάσους, δασικής και αναδασωτέας έκτασης, η δασική καταστρέφεται, αυτόματα καταστρέφεται και η λειτουργία του δάσους.

Το   δάσος δεν είναι μόνο μια συστάδα από πολλά και μεγάλα δέντρα. Είναι διάφορα φυτά, δέντρα, θάμνοι, αγριολούλουδα, αρωματικά, μελισσοκομικά αλλά και ζώα, έντομα, πουλιά  που συνυπάρχουν σε μια μεγάλη έκταση που ονομάζεται δασική έκταση. Το δασικό έδαφος μαζί με τη δασική βλάστηση ,την πανίδα και το κλίμα αποτελεί το οικοσύστημα που ονομάζεται ΔΑΣΟΣ .

Οι σχέσεις δάσους και δασικής έκτασης δημιουργούν μια ισορροπία που είναι απαραίτητη στην οικολογική ισορροπία του ευρύτερου περιβάλλοντος. Όταν διαταράσσουμε αυτή την ισορροπία το δασικό οικοσύστημα υποβαθμίζεται.

Δάσος και δασική έκταση ρυθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τη ροή του νερού και συγκρατούν το χώμα. Όταν και αυτό το διαταράσσουμε τότε έχουμε καταστροφή στα γεωλογικά δεδομένα της περιοχής με κίνδυνο πολλών πλημμυρικών  φαινομένων και κατολισθήσεις.

Η εκτεταμένη αποψίλωση της δασικής έκτασης δημιουργεί ελεύθερες νησίδες οι οποίες δεν εξυπηρετούν  τις ανάγκες του δάσους  και καταστρέφεται η λειτουργία του.

Φανταστείτε τώρα, την περιοχή της ΝΕΡΑΤΖΟΥΛΑΣ με τη σημερινή της ενιαία μορφή, να της αποκοπούν, με την αποψίλωση και τον εκβραχισμό τα 870 στρέμματα, δημιουργώντας ισοπεδωμένα γήπεδα και διάσπαρτο , γύρω από αυτή την κρανίου τόπο μεταμορφωμένη περιοχή,  να προσπαθεί να επιβιώσει ένα δάσος!!

Το δάσος αυτό και επιστημονικά και εμπειρικά δεν επιβιώνει και αν δεν καταπατηθεί, σίγουρα καταστρέφεται.

Κάθε προσπάθεια του δασαρχείου και της διεύθυνσης δασών , με τις αποφάσεις τους,  να ισοπεδώσουν την δασική έκταση, αφήνοντας μόνο του το δάσος, γίνονται αυτομάτως οι καταστροφείς του οικοσυστήματος που ονομάζεται ΔΑΣΟΣ.

Τα δασαρχεία και οι διευθύνσεις δασών, που τα γνωρίζουν αυτά,  θα έπρεπε να είναι ποιο προσεκτικοί στις αποφάσεις τους και η αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή και ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης , για το συγκεκριμένο σταθμό και για άλλους με την ίδια λογική, θα έπρεπε να επισημάνουν αυτές τις παρατηρήσεις και να μη εγκρίνουν τους Περιβαλλοντικούς όρους.

Στο σημείο αυτό να επισημάνω και να θυμίσω και στις αρμόδιες αρχές , δασαρχείο, Αποκεντρωμένη διοίκηση, ότι η συγκεκριμένη έκταση και όλες οι γειτονικές , ιδιοκτησιακά ανήκουν με το Δ.Ν.Ζ του 1912, με δικαστικές αποφάσεις και με έκτακτη χρησικτησία και με χρήση αυτών από τους κατοίκους της περιοχής ,στη πρώην Κοινότητα Βασιλοπούλου του δήμου Ξηρομέρου.

Η αποκεντρωμένη διοίκηση ,που στην ουσία ενέκρινε επένδυση ΣΕ ΞΕΝΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ, το γνωρίζει; (εκτός των 52 ιδιωτικών στρεμμάτων που οι ιδιοκτήτες τους έχουν το δικαίωμα να τα αξιοποιήσουν όπως θέλουν και δεν αναφέρομαι σε αυτά).
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι η επένδυση προχωρά προς το τελικό στάδιο. Σημαίνει ότι 1.164 στρέμματα θα αφαιρεθούν από τη βοσκήσιμη γη της κτηνοτροφίας, που υπάρχει στη περιοχή και οι κτηνοτρόφοι ή θα πρέπει να αλλάξουν επάγγελμα ή να βρούνε άλλο μέρος, έως ότου διωχθούν και από εκεί. Σημαίνει ότι 1.164 στρέμματα θα αποψιλωθούν εντελώς και θα αλλοιωθεί το ανάγλυφο της περιοχής.  Και έπεται συνέχεια.... Μεγάλη σημασία θα είχε αν γνωρίζαμε, επί του θέματος, ποια είναι η επίσημη θέση της Ένωσης Αγροτικών Συλλόγων Ξηρομέρου και μεγαλύτερη αυτή της Ε.Α.Σ Αγρινίου ως προϊσταμένη αρχή της.

Δυστυχώς η νομοθεσία για τις Α.Π.Ε είναι φτιαγμένη στα μέτρα των επενδυτών αφού σε τούτη τη χώρα ακόμα και η έλλειψη νέου χωροταξικού για τις Α.Π.Ε (το ισχύον είναι από το 2000) δεν αποτελεί εμπόδιο στη άναρχη και χωρίς όρια χωροθέτηση τους και την άδεια λειτουργία τους. Οι θέσεις επιλέγονται από τους επενδυτές χωρίς περιορισμούς, χωρίς χωροταξικές δεσμεύσεις και όρια και χωρίς να ερωτώνται οι τοπικές κοινωνίες και χωρίς κανένα όφελος για τις ίδιες τις κοινωνίες.. Η μελέτες ετοιμάζονται στα μελετητικά γραφεία, που σπανίως επισκέπτονται τις περιοχές να μιλήσουν με την τοπική Κοινότητα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες που θα εγκρίνουν τις μελέτες σπανίως επισκέπτονται τις περιοχές να  δουν τις χρήσεις τους,  το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να συνομιλήσουν με τους κατοίκους, ώστε να έχουν άποψη γι’ αυτό που θα εγκρίνουν και να προστατεύουν άλλες παραγωγικές δραστηριότητες που ίσως λαμβάνουν χώρα στη περιοχή, όπως η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία κα .

Η Δημόσια Διαβούλευση με το κοινό , τύποις, ώστε να καλύπτεται η απαίτηση του νόμου, αφού ούτε δεσμευτική είναι η άποψη των συμμετεχόντων, ούτε λαμβάνεται υπόψη.

 Η άποψη της τοπικής αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού επίσης, τύποις, που δεν λαμβάνεται υπόψη ειδικά όταν είναι αρνητική, όπως αρνητική ήταν του δήμου Ξηρομέρου και του Τοπικού συμβουλίου Βασιλοπούλου.

Τα δασαρχεία και οι διευθύνσεις δασών δεν έχουν πρόβλημα να δίνουν θετικές γνωμοδοτήσεις πολλές από τις οποίες είναι άξιες προσοχής.

Όμως αν πραγματικά ενδιαφέρονται τα δασαρχεία και οι δ/νσεις δασών να προστατέψουν το δάσος και τις αναδασωτέες εκτάσεις και σεβόμενοι την όποια επιστημονικότατά τους δεν θα έπρεπε να δίνουν θετικές γνωμοδοτήσεις σε αυτές της μεικτές περιοχές Δάσους, Δασικές, Αναδασωτέες.

Ψηλά γράμματα ,θα μου πείτε, για ένα σύστημα εξουσίας αντικοινωνικό, αντιπεριβαλλοντικό, αντιεπιστημονικό, οφεμελιστικό και δουλοπρεπές στα οικονομικά συμφέροντα. Ένα σύστημα εξουσίας που διώκει την παραγωγική δραστηριότητα και  δημιουργεί στη Χώρα μας τις προϋποθέσεις εδραίωσης αποικιών ,ντόπιων και ξένων αποικιοκρατών. Στις αποικίες ουδέποτε ευημερούσανε οι κάτοικοί τους.

 

Κατά της  Απόφασης, επιτρέπεται, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της

παραγράφου 2 του άρθρου 1 του Ν.2503/1997, προσφυγή στον Υπουργό Περιβάλλοντος και

Ενέργειας μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών.(έως 08/09/2024)

 

Παναγιώτης Ηλ. Χολής

Προέδρος

ΠΑΝΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ – ΠΑΝ.ΣΥ   



11 σχόλια:

  1. Πολύ καλή επένδυση θα βοήθησει τον τόπο μας και την χώρα όσο αναφορά την ενέργεια , εγώ είμαι υπερ
    Μιλτιαδης Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που είδατε μείωση σε ηλεκτρικό λογαριασμό ρεύματος;

      Διαγραφή
    2. Καληνύχτα......το Ξηρόμερο είναι καμμένο και αππκαηκε....

      Διαγραφή
  2. δεν συμφωνώ είμαι υπέρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπέρ του ανεξέλεγκτου???
      Όλα θέλουν μέτρο για να έχουν θετικό αποτέλεσμα.

      Διαγραφή
  3. Αγαπητό ξηρομερο γιατί δεν βάζετε τα σχόλια που διαφωνούν με τον κύριο Χολη ; Δεν είναι υβριστικά , δηλαδή όσα είναι αντίθετα με αυτά που λέει δεν τα βάζουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας σταματήσουν πρώτα οι ιδιώτες να δίνουν τα χωράφια τους και μετά να μιλήσουμε για την δημόσια έκταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ψηλά γράμματα, για ένα σύστημα εξουσίας αντικοινωνικό, αντιπεριβαλλοντικό, αντιεπιστημονικό, οφεμελιστικό και δουλοπρεπές στα οικονομικά συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βάλανε λουκέτο στον λιγνιτη που ήταν το ορυκτό τζάμπα για να τα κονομήσουν πέντε οικογένεις και τώρα καταστρέφουν το περιβάλλον την γεωργια και κτηνοτροφια για να στέλνουμε ηλεκτρικό ρεύμα στην Γερμανια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στο Ξηρόμερο μπήκε ταφόπλακα Από κυβέρνηση ΝΔ κ.Κυριακού Μητσοτάκη.
    Με την στήριξη του καλού παιδιού Δήμαρχου κ.Ιωαννη τριανταφυλλακη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο