Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κκ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ


Η επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου στην Πρέβεζα στις 27 και 28 Ιουνίου 2024 αποτέλεσε έναν σημαντικό σταθμό στην εκκλησιαστική ιστορία της πόλης μας, αφού η Πρέβεζα και η Νικόπολις...... συνδέονται με το γεγονός της ανάδειξης της σημασίας τους σε τοπίο πνευματικής συνάντησης της διδασκαλίας του Αποστόλου Παύλουμε την διανοητική παρακαταθήκη του Επικτήτου, του κορυφαίου στοχαστή της νεότερης Στωικής φιλοσοφίας. Η ιδιαίτερη λαμπρότητα με την οποία η πόλη της Πρέβεζας δεξιώθηκε τον Πατριάρχη αντανακλά τα αισθήματα του χριστεπώνυμου λαού της περιοχής μας και υπογραμμίζουν τις άρρηκτες πνευματικές σχέσεις όλων μας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικώς με τον Ποιμενάρχη της Ορθοδοξίας μας κκ. Βαρθολομαίο.

Η παραχείμαση του Παύλου, του «μεγίστου θεολόγου της εν Χριστώ ελευθερίας», όπως έγραφε ο Παναγιώτατος σε μήνυμά του προς την Εταιρεία Βυζαντινών Μελετών του Νομού Πρεβέζης τον Οκτώβριο του 2021, στη Νικόπολιτης Πρέβεζας, συναρτήθηκε από την βιωμένη παράδοση της Εκκλησίας με το οροθέσιο «Λιθάρι». Στο σημείο αυτό ο Απόστολος των Εθνών απηύθυνε το καινοφανές μήνυμα της ενανθρώπισης του Χριστού προς τους εγκατοίκους, σε μία περίοδο κατά την οποία το ανθρώπινο υποκείμενο διακατείχετο από μία έκδηλη μεταφυσική αγωνία. Η Νικόπολις, η πόλις του Οκταβιανού Αυγούστου, δεν υπῆρξε μόνον ένα περίοπτο διοικητικό και οικονομικό κέντρο αλλά και μία ακτινοβόλος εστία πνευματικών οσμώσεων που άφησαν ανεξίτηλη την επίδρασή τους στον πληθυσμό της περιοχής και στην εν γένει ιστορία των ιδεών. 

Αναμφίβολα, η τιμή που επιδαψίλευσε στην ευρύτερη περιοχή μας η παρουσία του Παναγιωτάτου Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου και η χοροστάτηση στον Εσπερινό και στην τελετή των εγκαινίων του Προσκυνηματαρίου του Αποστόλου Παύλου στο «Λιθάρι» ήταν ιδιαίτερης σημασίας. Όμως, ταυτοχρόνως, η επίσκεψη υπογραμμίζει και την αδιάλειπτη συνέχεια της πνευματικής μας ιστορίας, την οποία με τις δραστηριότητές της η Εταιρεία Βυζαντινών Μελετών του Νομού Πρεβέζης επιδιώκει να αναδείξει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο