Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

«Καμπανάκι» για το ρύζι, ανησυχία για τη μεγαλύτερη έλλειψη τα τελευταία 20 χρόνια

 


Από την Κίνα έως τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή ρυζιού μειώνεται και ανεβάζει τις τιμές για περισσότερους από 3,5 δισεκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, ιδίως στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, η οποία καταναλώνει το 90% του ρυζιού παγκοσμίως.

Η παγκόσμια αγορά ρυζιού πρόκειται να καταγράψει τη μεγαλύτερη έλλειψη των τελευταίων δύο δεκαετιών το 2023, σύμφωνα με τη Fitch Solutions. Και ένα έλλειμμα αυτού του μεγέθους για ένα από τα πιο καλλιεργούμενα σιτηρά στον κόσμο θα πλήξει τους μεγάλους εισαγωγείς, δήλωσαν αναλυτές στο CNBC.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πιο εμφανής αντίκτυπος του παγκόσμιου ελλείμματος ρυζιού ήταν, και εξακολουθεί να είναι, οι υψηλές τιμές ρυζιού της δεκαετίας», δήλωσε ο αναλυτής εμπορευμάτων της Fitch Solutions, Charles Hart. Οι τιμές του ρυζιού αναμένεται να παραμείνουν χαραγμένες γύρω από τα σημερινά υψηλά επίπεδα μέχρι το 2024, αναφέρεται σε έκθεση της Fitch Solutions Country Risk & Industry Research με ημερομηνία 4 Απριλίου.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων στην Ελλάδα εμφανίζονται καθησυχαστικοί σχετικά με τον κίνδυνο ελλείψεων στο ρύζι. Να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Ελλάδα αναμένεται μια μείωση της τάξεως του 15%-20% στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις φέτος. Όπως δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο παραγωγός από τη Μακεδονία, υπάρχουν κάποια ζιζάνια που δεν μπορούν να καταπολεμηθούν και θα πρέπει να καταφύγουν στη λύση της αμειψισποράς ώστε να «ξεκουραστούν» τα χωράφια.

Η παραγωγή κυμαίνεται στους 150.000-170.000 τόνους, εκ των οποίων το 30% διατίθεται στην εγχώρια αγορά και το υπόλοιπο εξάγεται κυρίως στα Βαλκάνια, την Τουρκία, αλλά και την αραβική χερσόνησο.

Άλλωστε η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία, είναι από τις μεγαλύτερες παραγωγούς στην Ε.Ε., ενώ καλλιεργούνται κυρίως οι μεσόσπερμες ποικιλίες τύπου Japonica, όπως Ronaldo, Carolina και Gloria CL. Ως προς τις εισαγωγές, στη χώρα μας φτάνουν ποικιλίες που δεν καλλιεργούνται εδώ, όπως για παράδειγμα το μπασμάτι και το μαύρο ρύζι.

Υψηλές τιμές

Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, οι τιμές θα εξακολουθήσουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα και το επόμενο διάστημα. Και αυτό γιατί η Ιταλία προβλέπεται να έχει και φέτος έντονο πρόβλημα ξηρασίας Την ίδια ώρα, στελέχη των σούπερ μάρκετ δηλώνουν στον «Ε.Τ.» ότι τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά δεν διαφαίνεται κίνδυνος ελλείψεων στα ράφια για τις εισαγόμενες ποικιλίες ρυζιού, καθώς τα αποθέματα επαρκούν.

Στη λιανική, η τιμή του ρυζιού έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 50% μέσα σε διάστημα έξι μηνών. Ενδεικτικά, τον Νοέμβριο του 2022, το ρύζι για πιλάφι κόστιζε 1,87 ευρώ (η συσκευασία των 500 γραμμαρίων), αυξήθηκε κατά 0,20 ευρώ τον Δεκέμβριο, ενώ τον Απρίλιο η τιμή του άγγιξε τα 2,87 ευρώ.

dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο