Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Εκλέγουν ξανά πρόεδρο μέχρι την Παρασκευή εκατοντάδες Δημοτικές Κοινότητες


Πιθανές ανατροπές και σε Κοινότητες του δήμου Αγρινίου

Ανατροπή της τελευταίας στιγμής επήλθε μετά την απόφαση 283/2023 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία και συμμορφώθηκε το Υπουργείο των Εσωτερικών με ειδική ρύθμιση για την εκλογή προέδρου Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων.....


Συγκεκριμένα, με τη διάταξη του άρθρου 10 του ν. 5043/2023 (Α’ 91), προστέθηκε άρθρο 79Α στον ν. 3852/2010 (Α’ 87) και προβλέφθηκε ειδική ρύθμιση για την εκλογή προέδρου συμβουλίου δημοτικής κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων (δηλαδή με μόνιμο πληθυσμό ίσο ή μεγαλύτερο των 301 κατοίκων) για το υπόλοιπο της τρέχουσας αυτοδιοικητικής περιόδου (δηλαδή έως τις 31.12.2023), σε συμμόρφωση με την υπ. αρ. 283/2023 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με την εν λόγω απόφαση κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 5 του ν. 4623/2019 (Α’ 134) και της παρ. 4 του άρθρου 10 του ν. 4625/2019 (Α’ 139), με τις οποίες προβλεπόταν ότι πρόεδρος του συμβουλίου στις δημοτικές κοινότητες ορίζεται ο σύμβουλος, ο οποίος έχει λάβει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, του πρώτου σε εκλογική δύναμη συνδυασμού στην εν λόγω δημοτική κοινότητα.


Σε συνέχεια της παραπάνω ρύθμισης, όλα τα συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων (δηλαδή με μόνιμο πληθυσμό ίσο ή μεγαλύτερο των 301 κατοίκων), καλούνται άμεσα, και το αργότερο εντός δεκαπέντε ημερών από την έναρξη ισχύος του ν. 5043/2023 στις 13 Απριλίου 2023, δηλαδή έως την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, να προβούν στην εκλογή νέων προέδρων συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων, η θητεία των οποίων λήγει στις 31.12.2023.

Είναι χαρακτηριστικό πως η ΚΕΔΕ ενημέρωσε σχετικά μόλις πριν λίγες ημέρες για την απόφαση αυτή και οι δήμοι καλούνται να ενημερώσουν άμεσα ώστε οι εκλογές για νέους προέδρους να έχουν διεξαχθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας!


Στον δήμο Αγρινίου

Έτσι , εκατοντάδες τοπικά συμβούλια Κοινοτήτων, καλούνται να εκλέξουν νέο πρόεδρο μεταξύ των δυο πρώτων σε σταυρούς συμβούλων των δυο πρώτων συνδυασμών.

Κάτι τέτοιο προβλέπεται ακόμη και σε μεγάλες κοινότητες του δήμου Αγρινίου, όπως η Κοινότητα του Αγρινίου, το Παναιτώλιο, το Καινούργιο, η Λεπενού κλπ.


Οι συσχετισμοί είναι τέτοιοι που μπορεί να επέλθουν σοβαρές ανατροπές και μέχρι το τέλος του χρόνου πρόεδροι να είναι άλλοι, σε σχέση με αυτούς που είναι μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα στο Αγρίνιο, θα βρεθούν «αντιμέτωποι» η νυν πρόεδρος Φωτεινή Βλάχου με τον πρώτο του συνδυασμού της Χρ. Σταρακά, Αντώνη Τζογάνη. Οι συσχετισμοί έχουν ως εξής: Πέντε συμβούλους έχει η παράταξη της κ. Βλάχου (Παπαναστασίου), τρεις η παράταξη «Αγρίνιο Μπορείς», δυο η ΛΑΣ και έναν η παράταξη του Σταύρου Καμμένου. Ο κ. Τζογάνης ευελπιστεί σε «διαρροή» από την πρώτη παράταξη, σύμφωνα με πληροφορίες, που θα μπορούσε να του δώσει την προεδρεία της Κοινότητας.


Αντίστοιχα στο Παναιτώλιο θα «μονομαχήσουν» οι κ. Γκορόγιας (νυν πρόεδρος) και Καζάκος. Η ιδιαιτερότητα εδώ είναι πως και οι δύο τους είναι αυτοδιοικητικοί που βρίσκονται «κοντά» στην Δημ. Τραπεζιώτη. Στο Καινούργιο οι Σύμβουλοι θα κληθούν να αποφασίσουν μεταξύ του κ. Καραγκούνη και της κ. Γρίβα. 


Αντίστοιχες διαδικασίες θα γίνουν ακόμη σε Αγιο Κωνσταντίνο, Λεπενού, Παραβόλα, , Κεράσοβο  καθώς και σε εκατοντάδες κοινότητες σε όλη τη χώρα.

agriniopress.

1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο